Γιγαντιαία "ΟΧΙ" στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι

δελτίο τύπου - 9 Οκτωβρίου, 2006
Ακτιβιστές της Greenpeace και αγρότες δημιούργησαν σήμερα γιγαντιαία αγρογλυφικά σε καλλιέργειες καλαμποκιού στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική σηματοδοτώντας την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας της οργάνωσης για την προστασία του καλαμποκιού από τη γενετική επιμόλυνση.

Η Greenpeace έχει τρία βασικά αιτήματα:

  1. Να απαγορευθεί από όλες τις κυβερνήσεις η απελευθέρωση κάθε μεταλλαγμένου φυτού ή σπόρου,
  2. Να αποσυρθούν  οι εγκρίσεις που  έχουν δοθεί είτε για εμπορικούς σκοπούς είτε για πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων φυτών,
  3. Να αναλάβουν οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, όπως η Monsanto, την ευθύνη για την επιμόλυνση που έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει".

"Το σημερινό κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε ταυτόχρονα σε τρεις ηπείρους σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας μας για την προστασία του καλαμποκιού, μιας από τις σημαντικότερες βασικές τροφές στον πλανήτη", είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα και πρόσθεσε "οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της γενετικής μηχανικής είναι ακόμη άγνωστες, ενώ η γενετική επιμόλυνση των φυτών είναι μια πραγματικότητα παντού στον κόσμο. Η γενετική τεχνολογία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη βιοπικοιλότητα, τη διατροφική ασφάλεια, την επιβίωση των αγροτών και το δικαίωμα των καταναλωτών να τρώνε μη μεταλλαγμένα".

Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του ΠΟΕ σχετικά με την προσφυγή των ΗΠΑ εναντίον της ΕΕ για το ζήτημα των μεταλλαγμένων(1) δήλωσε: "Ευτυχώς αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στο έδαφος τους και κανένας δεν έχει δικαίωμα να θεωρήσει αυτές τις απαγορεύσεις παράνομες. Πόσο μάλλον ακατάλληλοι και αναρμόδιοι οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ο οποίος δεν έχει καμία θέση στις αποφάσεις για πολύπλοκα επιστημονικά και περιβαλλοντικά ζητήματα" .

Στη Σαραγόσα της Ισπανίας, οι ακτιβιστές της Greenpeace μπήκαν σε χωράφι με πειραματική καλλιέργεια καλαμποκιού και δημιούργησαν αγρογλυφικό 50 μέτρων σημαδεύοντας το συγκεκριμένο χωράφι ως "ζώνη γενετικής επιμόλυνσης". Η Μυρτώ Πισπίνη, εκπρόσωπος της Greenpeace που βρίσκεται στην Ισπανία είπε, "Αυτή η πειραματική καλλιέργεια σε απόσταση μερικών μόλις εκατοστών από συμβατικές καλλιέργειες βάζει σε κίνδυνο την τροφή μας και το περιβάλλον. Η πρόσφατη επιμόλυνση από το μεταλλαγμένο ρύζι έχει ήδη αποδειχθεί καταστροφική για τους αγρότες στις ΗΠΑ. Γιατί πρέπει να περιμένουμε μέχρι να υποστεί παρόμοια επιμόλυνση και το καλαμπόκι μας;"

Στην Ιζαμπέλα, στις Φιλιππίνες, οι ακτιβιστές δημιούργησαν ένα τεράστιο "Μ" στο χωράφι κάποιου αγρότη που δεν καλλιεργεί μεταλλαγμένα, σημαδεύοντας το ως "ζώνη αποκλεισμένη για την Monsanto" (2). Ο Danny Ocampo, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace στην Ασία είπε, "Η Monsanto είναι η μεγαλύτερη εταιρεία που προωθεί μεταλλαγμένο καλαμπόκι στις Φιλιππίνες, έχει πουλήσει το καλαμπόκι της ακόμη και σε επαρχίες που έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού και έχει πει ψέματα στους αγρότες ότι θα αυξηθεί η σοδειά τους. Η πραγματικότητα είναι ότι το μεταλλαγμένο καλαμπόκι θέτει σε κίνδυνο τη βιώσιμη γεωργία που είναι πιο ασφαλής για το περιβάλλον και την υγεία και περισσότερο αποδοτική για τους αγρότες".  

Στο Χοκοτιτλάν, στο Μεξικό, ένα τεράστιο αγρογλυφικό δήλωσε "ΟΧΙ", ζητώντας από τη μεξικανική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση της Monsanto να σπάσει το μορατόριουμ ενάντια στην καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Ο Gustavo Ampugnani, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace στο Μεξικό είπε, "Το Μεξικό είναι η πηγή των ποικιλιών καλαμποκιού όλου του κόσμου. Εάν επιτραπεί στη Monsanto να εισάγει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της στο Μεξικό θα επιμολυνθούν όλες οι ποικιλίες της χώρας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο".

Notes:

(1) Τον Μάϊο του 2003, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αργεντινή παρέπεμψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στον ΠΟΕ για την προσωρινή παύση της διαδικασίας εγκρίσεων των μεταλλαγμένων προϊόντων (de facto moratorium) καθώς και πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ για μονομερείς απαγορεύσεις στην καλλιέργεια συγκεκριμένων μεταλλαγμένων οργανισμών. Στην απόφασή του ο ΠΟΕ αποφάνθηκε ότι η απαγόρευση που έθεσε σε ισχύ η ΕΕ, παραβιάζει τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και πρέπει να αρθεί (κάτι που έχει ήδη γίνει από το 2004), ενώ αντίστοιχη είναι η απόφασή του και για τις απαγορεύσεις που ισχύουν στα πέντε κράτη-μέλη. Μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα (απαγόρευση για την καλλιέργεια μεταλλαγμένης ελαιοκράμβης), μαζί με τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο. Με την απόφασή του, ο ΠΟΕ γνωμοδότησε για ένα εξαιρετικά περίπλοκο επιστημονικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια (Διεθνής Σύμβαση για τις Διασυνοριακές Μετακινήσεις Μεταλλαγμένων Οργανισμών). Οι ενδιαφερόμενοι (ΕΕ και κράτη-μέλη) μπορούν να ασκήσουν έφεση εντός 60 ημερών. Σημειώνουμε τέλος ότι, μέσα στους τελευταίους μήνες, τρία κράτη-μέλη (Ελλάδα, Ουγγαρία και Πολωνία) έθεσαν σε ισχύ νέες απαγορεύσεις για μεταλλαγμένα καλαμπόκια, οι οποίες δεν επηρεάζονται από την απόφαση του ΠΟΕ.

(2) Δείτε τη μελέτη της Greenpeace με θέμα "Τα">http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/7-monsanto">"Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα της Monsanto" (στα ελληνικά).

Κατηγορίες
Ετικέτες