Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Η επιλογή μεγέθους μετράει για τα ψάρια

δελτίο τύπου - 14 Μαρτίου, 2007
Κάθε χρόνο η θάλασσα έχει όλο και λιγότερα ψάρια. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τα ψιλά και νόστιμα ψαράκια που μας σερβίρουν στις ψαροταβέρνες ή αγοράζουμε στις ψαραγορές;

Με στόχο να απαντήσουν αυτά τα ερωτήματα, μέλη της Greenpeace στήνουν αύριο  στη Θεσσαλονίκη (πλατεία Αριστοτέλους) και την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Κοραή) (1) μία ψαροταβέρνα, προσκαλώντας τους καταναλωτές να επιλέξουν από μια ποικιλία ψαριών διαφόρων μεγεθών, το σωστό μέγεθος που εγγυάται την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Στόχος της δράσης της Greenpeace είναι να αναδείξει το πρόβλημα της υπεραλίευσης και να τονίσει ότι οι ενημερωμένοι καταναλωτές μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Γαύρος 9 εκατοστά, γόπα 10 εκατοστά, σαρδέλα και μπαρμπούνι 11 εκατοστά, κέφαλος 16 εκατοστά, κολιός και σκουμπρί 18 εκατοστά, τσιπούρα και γλώσσα 20 εκατοστά, λαβράκι 25 εκατοστά, χταπόδι 500 γραμμάρια: αυτά είναι μερικά από τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για τα ψάρια, όπως θεσπίζονται από το νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2). Με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών, η Greenpeace αποτύπωσε τα μεγέθη αυτά σε μία "ψαρομεζούρα", ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια όλων όσων ενδιαφέρονται για την προστασία της θαλάσσιας ζωής μέσα από τις καταναλωτικές τους επιλογές.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για τα ψάρια συμβάλει σημαντικά στην προστασία του γόνου, δηλαδή των μικρών ψαριών που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής, διασφαλίζοντας την ανανέωση του πληθυσμού τους (3). Βασική προϋπόθεση όμως για την αποτελεσματικότητα του μέτρου είναι η ενημέρωση των καταναλωτών και η υπεύθυνη περιβαλλοντική καταναλωτική συνείδηση.

"Η προστασία της θαλάσσιας ζωής περνάει από το χέρι όλων μας και εξαρτάται από απλές καταναλωτικές επιλογές. Αν αφήσουμε τα ψάρια να μεγαλώσουν πριν καταλήξουν στο πιάτο μας, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να αναπαραχθούν, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι συμβάλλουμε στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων και σε θάλασσα πλούσια σε ζωή", δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.

Η πλήρης λίστα με τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για τα ψάρια βρίσκεται στην ηλεκτρονική σελίδα της Greenpeace, www.greenpeace.gr Η "ψαρομεζούρα" διατίθεται στα γραφεία της οργάνωσης, Κλεισόβης 9, Πλατεία Κάνιγγος. Όποιος πολίτης επιθυμεί να συμμετέχει σε απλές, καθημερινές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί να γίνει μέλος στο Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace, τηλέφωνο 210-38.38.990.

Notes:

(1) Η ψαροταβέρνα θα λειτουργήσει από τις 11πμ έως τις 3μμ.

(2) Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006 σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα ψηφίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2006. Επιπλέον η εθνική νομοθεσία (ΑΔ 10/95) ορίζει τα οκτώ (8) εκατοστά ως το ελάχιστο μέγεθος για κάθε είδος ψαριού για το οποίο δεν έχουν επιβληθεί πιο αυστηροί περιορισμοί.
http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/207945/207999/fish-size.pdf" class="act">Δείτε εδώ τα επιτρεπόμενα μεγέθη

(3) Η Greenpeace πραγματοποίησε έρευνες στις ιχθυόσκαλες του Κερατσινίου (Πειραιάς) και της Μηχανιώνας (Θεσσαλονίκη) το 2005 και στις ιχθυαγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το 2006, όπου διαπιστώθηκε η ανεξέλεγκτη εμπορία ψαριών μεγέθους μικρότερου από αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των ερευνών γνωστοποιήθηκαν στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Tον Μάρτιο του 2006 η Greenpeace πραγματοποίησε διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαιτώντας τη σύσταση κλιμακίων ελέγχου για αλιευτικά προϊόντα. Μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των ψαριών, αγνοώντας τις επιπτώσεις που έχει η παράνομη αλίευσή τους στο θαλάσσιο οικοσύστημα και κατ’ επέκταση στη βιωσιμότητα της ελληνικής αλιείας.

Κατηγορίες