ΔΕΛΤΑ χωρίς μεταλλαγμένες ζωοτροφές τώρα

δελτίο τύπου - 9 Απριλίου, 2012
Διαμαρτυρία ακτιβιστών της Greenpeace σε μονάδα της ΔΕΛΤΑ.

Ακτιβιστές της Greenpeace βρέθηκαν σήμερα το πρωί σε μονάδα της ΔΕΛΤΑ, στον Ταύρο, όπου τοποθέτησαν αυτοκόλλητα με τη σήμανση «90% Μεταλλαγμένες Ζωοτροφές» σε φορτηγά της εταιρείας που μεταφέρουν το γάλα. Η σημερινή δράση έρχεται σε συνέχεια της αποκάλυψης της Greenpeace[1], ότι 4 μεγάλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες[2], μεταξύ των οποίων και η ΔΕΛΤΑ, χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα σε ζωοτροφές με ποσοστό ανίχνευσης έως 90%. Η Greenpeace ζητά από τη ΔΕΛΤΑ, τη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα, να καθαρίσει τη γραμμή παραγωγής της από τη χρήση μεταλλαγμένων. Επιπλέον, η ΔΕΛΤΑ πρέπει να στραφεί στη χρήση ελληνικής μη-μεταλλαγμένης ζωοτροφής, η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα τονώσει την ανάπτυξη στην περιφέρεια και θα εξοικονομήσει συνάλλαγμα[3] που σήμερα σπαταλιέται για την εισαγωγή μεταλλαγμένης σόγιας που προορίζεται για ζωοτροφή.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από την Greenpeace, η ΔΕΛΤΑ δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο ή δέσμευση για το πώς σκοπεύει να  καθαρίσει οριστικά τις ζωοτροφές της από τα μεταλλαγμένα. Μάλιστα προϊόντα της εταιρείας εξακολουθούν να αναγράφουν ότι «παράγονται από αγελάδες που δεν έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές». Αντιθέτως, η ΔΕΛΤΑ έχει περιοριστεί σε ηλεκτρονική ανακοίνωση σε σχέση με την «εγκυρότητα και τη διαφάνεια του ολοκληρωμένου συστήματος διασφάλισης ποιότητας» που διαθέτει, το οποίο όμως, όπως αποκάλυψε η τυχαία δειγματοληπτική έρευνα της Greenpeace, δεν εξασφαλίζει γάλα που προέρχεται από αγελάδες που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα. Ταυτόχρονα, δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά σε πρόθεση να χρησιμοποιεί ελληνική καθαρή ζωοτροφή. Με δεδομένο ότι η έρευνα της Greenpeace αφορά τυχαία δείγματα ζωοτροφής και ότι όλα τα δείγματα που περιείχαν σόγια βρέθηκαν μεταλλαγμένα, το πρόβλημα των μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές είναι τεράστιο και δεν αφορά μεμονωμένα περιστατικά ή ‘μερικές’ φάρμες που προμηθεύουν γάλα τη ΔΕΛΤΑ.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να απαιτούμε καθαρή ζωοτροφή, μέχρι να πάρουμε ουσιαστικές δεσμεύσεις από την ΔΕΛΤΑ.» είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace ενάντια στα μεταλλαγμένα και συμπλήρωσε «Ο μόνος τρόπος για να είμαστε 100% σίγουροι, είναι να τρέφονται τα ζώα αποκλειστικά με ντόπια,  καθαρή ζωοτροφή», συμπλήρωσε η Έλενα Δανάλη

 Η Greenpeace ζητά από τη ΔΕΛΤΑ διατροφή καθαρή από μεταλλαγμένα. Πιο συγκεκριμένα, ζητά από τη ΔΕΛΤΑ:

  • Να εξασφαλίσει τώρα καθαρές, μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές για το σύνολο της παραγωγής της.
  • Να στηρίξει τη δημιουργία εθνικής σήμανσης[4] για ζωικά προϊόντα που έχουν εκτραφεί χωρίς μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
  • Να στραφεί στη χρήση ελληνικών, κτηνοτροφικών φυτών[5] ακολουθώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δεσμεύσεις.

Δείτε τη σχετική online εκστρατεία της Greenpeace:www.tros-oti-troei.gr

Περισσότερες πληροφορίες:  Έλενα Δανάλη, 210 3806374 & 5, 6984 617026

Σημειώσεις προς συντάκτες:

1.Η Greenpeace  προχώρησε σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά την περίοδο Νοέμβριος-Φεβρουάριος 2012 στους νομούς Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης , Κιλκίς, Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας και Ροδόπης. Η Greenpeace πήρε δείγματα ζωοτροφής και τα ανέλυσε σε διαπιστευμένο εργαστήριο. Όλα τα δείγματα χαρακτηρίστηκαν θετικά (δηλαδή περιέχουν μεταλλαγμένα) σε ποσοστά έως 90%. Στη συνέχεια οι κτηνοτροφικές φάρμες ταυτοποιήθηκαν με τις γαλακτοκομικές εταιρίες βάσει των σχετικών καταλόγων των ίδιων των γαλακτοβιομηχανιών (Greenpeace, Ιανουάριος 2012).

2. ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗΣ. Η Greenpeace διευκρινίζει ότι στόχος της εκστρατείας της για καθαρές ελληνικές ζωοτροφές είναι όλες οι γαλακτοκομικές εταιρείες, καθώς και οι υπόλοιπες εταιρείες ζωικών προϊόντων (αυγά, κοτόπουλα, χοιρινά, κοκ) που έχουν την ευθύνη να εξασφαλίζουν ότι τα ζώα, από τα οποία παράγονται τα προϊόντα τους, εκτρέφονται με καθαρή ζωοτροφή που καλλιεργείται στη χώρα. ΟΙ εταιρείες οφείλουν να σταματήσουν να εξάγουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να εισάγουν μεταλλαγμένα και να επενδύσουν στην καλλιέργεια ντόπιας ζωοτροφής που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα τονώσει την ανάπτυξη στην περιφέρεια[2].

3. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, κάθε χρόνο εξάγουμε περί τα 500 εκατομμύρια  ευρώ για την εισαγωγή σόγιας και άλλων πρώτων υλών για ζωοτροφές.

4. Το εθνικό πρότυπο Agro7 για την επισήμανση προϊόντων ζωικής προέλευσης από ζώα που δεν εκτρέφονται με μεταλλαγμένα σχεδιάστηκε τον Ιούνιο του 2011, με τη συμμετοχή της Greenpeace ως μέλος της Τεχνικής Επιτροπής που σχεδίασε το πρότυπο, και σήμερα βρίσκεται ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά τη δημοσίευση των αναλύσεων της Greenpeace, γίνεται ακόμη πιο αναγκαία η επιτάχυνση από το Υπουργείο της διαδικασία ολοκλήρωσης του Agro7 προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία του καταναλωτή και να αποκτήσουν τα ελληνικά ζωικά προϊόντα προστιθέμενη αξία.

5. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας έχουν δείξει τις δυνατότητες καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα), τα οποία επιπλέον προωθούν τη βιώσιμη γεωργία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τονώνουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια.

Κατηγορίες