Δυναμική δράση της Greenpeace στις εγκαταστάσεις της ΔΕΛΤΑ

«ΔΕΛΤΑ, επένδυσε τώρα σε ελληνικές, μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές»

δελτίο τύπου - 17 Σεπτεμβρίου, 2012
Εν μέσω διατροφικής και οικονομικής κρίσης η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας οφείλει να επενδύσει στην παραγωγή ντόπιων ζωοτροφών, με τεράστια οφέλη για ολόκληρη τη χώρα.

Τριάντα ακτιβιστές της Greenpeace βρίσκονται αυτή τη στιγμή έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΔΕΛΤΑ και στήνοντας ένα ανθρώπινο οδόφραγμα απαιτούν μαζί με περισσότερους από 51.000 καταναλωτές[1] από την εταιρεία να επενδύσει τώρα σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά, όπως το κουκί και το ρεβίθι, για ελληνικές, μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές!  Μάλιστα, την ώρα που η τιμή σε βασικά διατροφικά είδη αυξάνεται λόγω της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης, η Greenpeace με τη δυναμική της δράση, ζητά από την ΔΕΛΤΑ να επενδύσει στην ελληνική γη, μέσα στην καλλιεργητική περίοδο που ξεκινά τώρα.

 Η ειρηνική, δυναμική δράση της Greenpeace ξεκίνησε πριν λίγα λεπτά έξω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο, όταν οι ακτιβιστές εγκατέστησαν αυτοσχέδια τρίποδα. Οι ακτιβιστές έστησαν τα τρίποδα και εγκαταστάθηκαν πάνω, αλλά και στη βάση τους, αποφασισμένοι να παραμείνουν όσο χρειαστεί, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα των καταναλωτών για παραγωγή ντόπιων ζωοτροφών, χωρίς μεταλλαγμένα[2].

Η καλλιέργεια ντόπιων πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών συμβάλλει στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, καθώς μειώνει το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου και τις εκροές συναλλάγματος για την εισαγωγή ζωοτροφών[3], ενισχύοντας παράλληλα την βιώσιμη αγροτική παραγωγή. Ταυτόχρονα, τα ντόπια κτηνοτροφικά φυτά απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου φυτοπροστασία, είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, χρειάζονται ελάχιστο πότισμα και δεν είναι μεταλλαγμένα[4], αφού οι σπόροι τους δεν ελέγχονται  από πολυεθνικούς κολοσσούς βιοτεχνολογίας.

 Η ΔΕΛΤΑ, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα, έχει επενδύσει επικοινωνιακά στην «ελληνικότητα» και τον παραδοσιακό χαρακτήρα των προϊόντων της, κατέχει ηγετικό ρόλο στον κλάδο[5] των γαλακτοκομικών και διαθέτει δική της μονάδα παραγωγής ζωοτροφών. Ωστόσο, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί στις ζωοτροφές της εισαγόμενη σόγια και μάλιστα σε εποχή όπου εξαιτίας της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης, η τιμή της σόγιας έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη, φτάνοντας την αύξηση της τιμής του χρυσού![6].

Η ειρηνική δράση των ακτιβιστών μας, στέλνει εκ μέρους περισσότερων από 51.000 καταναλωτών ένα ηχηρό μήνυμα στη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας να επενδύσει εδώ και τώρα στα ντόπια κτηνοτροφικά φυτά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσει ποιοτικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, να στηρίξει την ελληνική οικονομία και τη βιώσιμη γεωργία και να προστατεύσει το περιβάλλον’,

  τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία. ‘Αν η ΔΕΛΤΑ οδηγεί τις εξελίξεις στην αγορά όπως ισχυρίζεται, αυτή η καλλιεργητική περίοδος είναι η ευκαιρία της να το αποδείξει’, συνέχισε η Έλενα Δανάλη.

 Το αίτημα της Greenpeace για στροφή στη χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών είναι πιο επείγον και επίκαιρο από ποτέ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης[7] που διεξήχθη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφθεί να επιστρέψει στην επαρχία, το 19,3% έχει κάνει κινήσεις για την επιστροφή του, ενώ περίπου το μισό (47,6%) επιλέγει ως πρώτη απασχόληση τον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Υπολογίζεται, ότι περί το 1 με 1,5 εκατ. άτομα, σχεδιάζουν την επιστροφή στην ύπαιθρο. Μάλιστα, το 10% όσων έχουν κάνει ήδη κάποιες κινήσεις για να ξεκινήσουν, δηλώνει πως ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια ψυχανθών.

Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνώρισε ήδη ως πραγματική και επιτακτική την ανάγκη για στροφή στην παραγωγή ζωοτροφών, καθορίζοντάς την ως προτεραιότητα που θα ενισχύσει την αυτάρκεια της χώρας[8].

 Η Greenpeace και 51.857 καταναλωτές στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στη ΔΕΛΤΑ:

  • Να επενδύσει μέσα σε αυτήν την καλλιεργητική περίοδο στα ντόπια κτηνοτροφικά φυτά, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από την εισαγόμενη σόγια.
  • Να ανακοινώσει σαφές σχέδιο δράσης με σαφή χρονοδιαγράμματα για τη σταδιακή μείωση και τελική απεξάρτηση από την εισαγόμενη σόγια.

Οφέλη από την επένδυση σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά:

Η εισαγωγή συχνά μεταλλαγμένων ζωοτροφών που καλλιεργούνται στη Βραζιλία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ,  είναι όχι μόνο περιβαλλοντικά επιζήμια και κοινωνικά άδικη, αλλά δεν έχει και κανένα οικονομικό νόημα. Η επένδυση στα παραδοσιακά πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά, όπως το ρεβίθι, το κουκί, το μπιζέλι, τα λούπινα έχει τεράστια περιβαλλοντικά και κοινωνικοικονομικά οφέλη:

  • Τονώνει την παραγωγή της χώρας και μάλιστα με βιώσιμους όρους, αφού τα ντόπια κτηνοτροφικά φυτά έχουν ελάχιστες έως μηδαμινές ανάγκες σε νερό και λιπάσματα.
  • Βελτιώνει τα εδάφη, καθώς τα ψυχανθή αποτελούν φυσικό λίπασμα για αυτά.
  • Εξοικονομεί πόρους, αφού τα κτηνοτροφικά φυτά είναι σαφώς φθηνότερα στην αγορά και οικονομικότερα στην παραγωγή.
  • Ενισχύει το -μέχρι σήμερα- ελλειματικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
  • Μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγόμενες και πολύ συχνά μεταλλαγμένες ζωοτροφές που ελέγχονται από τις πολυεθνικές αγροχημικές εταιρίες.
  • Συμβάλλει στην προστασία οικοσυστημάτων, όπως ο Αμαζόνιος που καταστρέφεται με δραματικούς ρυθμούς για την καλλιέργεια σόγιας.
  • Εξασφαλίζει προστιθέμενη αξία για το τελικό προϊόν σε μία εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά, καθώς ενισχύει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το χαμηλότερο κόστος και η ελληνικότητα του προϊόντος.

Σημειώσεις προς συντάκτες:

(1)  http://www.greenpeace.org/greece/solution_pledge/ Σε αυτό το νούμερο πρέπει να προστεθούν και οι περισσότεροι από 23.500 καταναλωτές που κάλεσαν τη ΔΕΛΤΑ και άλλες εταιρίες γαλακτομικών, να επενδύσουν σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά το Φεβρουάριο - Μάρτιο 2012.

(2)  H Greenpeace ζητάει καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών πρωτεϊνούχων φυτών και όχι καλλιέργεια σόγιας. Η σόγια δεν είναι ελληνική, δεν αντέχει στη ξηρασία, απαιτεί πολύ νερό και κινδυνεύει από γενετική επιμόλυνση από τη μεταλλαγμένη σόγια.

(3)  Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, κάθε χρόνο οι εταιρίες ζωικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δαπανούν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή σόγιας και άλλων πρώτων υλών για ζωοτροφές. 

(4)  Το 2011 καταγράφηκε εισαγωγή 265 χιλιάδων τόνων σογιόσπορου και 306 χιλιάδων τόνων σογιόπιττας. Από τις παραπάνω ποσότητες εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 70% αφορά μεταλλαγμένες ζωοτροφές, οι οποίες προέρχονται από ποικιλίες μεταλλαγμένης σόγιας που είναι εγκεκριμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (γραφείο υπουργού / τμήμα κοινοβουλευτικού ελέγχου).

(5)  Σε επίπεδο μεριδίων αγοράς στην Ελλάδα, η ΔΕΛΤΑ κατέχει την πρώτη θέση με μερίδιο 25% στο λευκό γάλα, στο 55% ανέρχεται το μερίδιό της στο σοκολατούχο γάλα (1η θέση), στο 18% στο γιαούρτι (2η θέση) και στο 45% στους φρέσκους χυμούς (1η θέση).

(6)  Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η τιμή της σόγιας τον Αύγουστο του 2012 έφτασε τα 622 δολάρια / τόνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 205% την τελευταία εξαετία.

(7)  Έρευνα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ‘Δήμητρα’, Μάρτιος 2012

 http://government.gov.gr/2012/03/27/28451/

(8)  Σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ, έπειτα από συνάντηση με τον Διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκου Χαραλαμπίδη, 6 Σεπτεμβρίου 2012 http://www.minagric.gr/index.php/el/news/deltiatypou/765-dt060912a.html

Κατηγορίες