Η Greenpeace "συλλαμβάνει" παράνομες παρτίδες μεταλλαγμένου ρυζιού

Διαμαρτυρία σε σούπερ-μάρκετ για το παράνομο μεταλλαγμένο ρύζι

δελτίο τύπου - 3 Νοεμβρίου, 2006
Όχι άλλα μεταλλαγμένα - όχι άλλα ψέματα. Ακτιβιστές της Greenpeace "συνέλαβαν" και κλείδωσαν σε ειδικά κατασκευασμένο κλουβί παρτίδες παράνομου μεταλλαγμένου ρυζιού μάρκας Bali που βρήκαν στο σούπερ-μάρκετ "5' Μαρινόπουλος"(1) αφού ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται ανίκανος να ανταποκριθεί σ’ ένα τόσο επείγον διατροφικό σκάνδαλο.

Η Greenpeace απαιτεί από τον αρμόδιο κρατικό φορέα, τον ΕΦΕΤ, να προχωρήσει επιτέλους στην άμεση απόσυρση και καταστροφή όλων των παράνομων παρτίδων μεταλλαγμένου ρυζιού. Ταυτόχρονα, ζητά από το Υπουργείο Ανάπτυξης την προσωρινή απαγόρευση όλων των εισαγωγών μακρύκοκκου ρυζιού από τις Η.Π.Α. αφού αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ελέγξει την παράνομη κυκλοφορία μεταλλαγμένων στην ελληνική αγορά.

"Ο ΕΦΕΤ όχι μόνο αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της απόσυρσης και καταστροφής των παράνομων μεταλλαγμένων προϊόντων αλλά επιπλέον ψεύδεται ότι παρακολουθεί τη διαδικασία. Η δε εισαγωγική εταιρία ισχυρίζεται ότι τα σούπερ- μάρκετ έχουν την ευθύνη για την απόσυρση των συγκεκριμένων παρτίδων ρυζιού. Και ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι ρίχνουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες, τα παράνομα προϊόντα εξακολουθούν να πωλούνται. Η ανευθυνότητα και τα ψέματα δεν έχουν καμία θέση σε μια χώρα όπου η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών αντιτίθεται στα μεταλλαγμένα", είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων.

Δύο μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου σχετικά με το μεταλλαγμένο ρύζι που πωλείται χωρίς να έχει πάρει έγκριση για κατανάλωση πουθενά στον κόσμο(2), η Greenpeace συνεχίζει να εντοπίζει παράνομες παρτίδες σε διάφορα σούπερ-μάρκετ της Αττικής και αποφασίζει να αναλάβει πρωτοβουλία δράσης προκειμένου να πιέσει όλους όσους έχουν ευθύνη για το συγκεκριμένο διατροφικό σκάνδαλο να αποσύρουν και να καταστρέψουν επιτέλους τα παράνομα προϊόντα.

Mέχρι σήμερα ο ΕΦΕΤ στις ανακοινώσεις του ρίχνει την ευθύνη απόσυρσης στην εταιρία εισαγωγής και η εταιρία (Αφοί Χατζηαθανασίου) σε επικοινωνία της με την Greenpeace, δηλώνει ότι τα σούπερ-μάρκετ έχουν την υποχρέωση να αποσύρουν το μεταλλαγμένο ρύζι, ενώ κανένας αρμόδιος φορέας δεν έχει ανακοινώσει πρωτόκολλο καταστροφής του συγκεκριμένου ρυζιού. Επομένως η Greenpeace καλεί:

Την εταιρεία εισαγωγής και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ  Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) να εγγυηθούν την απόσυρση όλων των παράνομων μεταλλαγμένων παρτίδων.

Τον ΕΦΕΤ και το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο υπάγεται ο ΕΦΕΤ:

  • Να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη της απόσυρσης και καταστροφής του συνόλου των παράνομων παρτίδων.
  • Να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν τη διαδικασία απόσυρσης και καταστροφής του συνόλου των παράνομων παρτίδων.
  • Να ανακοινώσουν όλα τα αποτελέσματα ελέγχων και εργαστηριακών αναλύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλες τις εταιρείες που εισάγουν μακρύκοκκο ρύζι στην Ελλάδα.
  • Να προχωρήσουν σε προσωρινή απαγόρευση όλων των εισαγωγών μακρύκοκκου ρυζιού από τις Η.Π.Α μέχρι να δημιουργήσουν ένα έγκυρο σύστημα ελέγχου προκειμένου να προστατεύσουν την ελληνική αγορά και τους Έλληνες καταναλωτές από νέα εισβολή παράνομου μεταλλαγμένου ρυζιού.

Notes:

(1) Πρόκειται για το σούπερ-μάρκετ 5' Μαρινόπουλος που ανήκει στον όμιλο Carrefour Μαρινόπουλος και βρίσκεται στην οδό Μιχαήλ Βόδα 56, στην Αθήνα.

(2) Πρόκειται για το ρύζι Liberty Link (LL) 601 της εταιρείας Bayer το οποίο δεν προοριζόταν για εμπορικούς σκοπούς και το οποίο δεν έχει εγκριθεί για κατανάλωση πουθενά στον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες
www.greenpeace.org/greece/press/118517/591623

">http://www.greenpeace.org/greece/press/118517/591623">www.greenpeace.org/greece/press/118517/591623

Κατηγορίες
Ετικέτες