Ένα βήμα πιο κοντά στη σήμανση!

δελτίο τύπου - 16 Φεβρουαρίου, 2011
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά επιτέλους στο σχεδιασμό κρατικού σήματος για μη μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση(1) της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιλένας Αποστολάκη, το Υπουργείο προχωρά στο σχεδιασμό προτύπου για την επισήμανση ζωικών προϊόντων, τα οποία προέρχονται από ζώα που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα. Η Greenpeace χαιρετίζει την ανακοίνωση της Υφυπουργού ως ένα ουσιαστικό βήμα στη λήψη μέτρων ευθύνης απέναντι στην κοινωνία.

Το κρατικό σήμα  θα είναι προαιρετικό και το πρότυπο το οποίο θα το παρέχει θα εκπονηθεί από τον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π (Οργανισμός Πιστοποίησης  και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση και έκδοση προαιρετικών προτύπων ποιότητας. Εντός του μήνα θα συγκροτηθεί Τεχνική Επιτροπή, η οποία  θα αναλάβει την τελική έγκριση του προτύπου, και θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων.  Η Greenpeace κλήθηκε να συμμετέχει στην επιτροπή αυτή και προτίθεται να λάβει μέρος, στo πλαίσιο της εκστρατείας της, προκειμένου να διασφαλίσει τη δημιουργία ενός σοβαρού και αξιόπιστου προτύπου.

Σημειώνουμε πως στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ήδη ζωικά προϊόντα 2 εταιρειών (γάλα, γιαούρτι) με εθελοντική σήμανση για μη χρήση μεταλλαγμένων. Πάγιο αίτημα της Greenpeace τα τελευταία χρόνια είναι η σήμανση των ζωικών προϊόντων που έχουν παραχθεί χωρίς χρήση μεταλλαγμένων αφού μόνο έτσι αποδεικνύεται ο σεβασμός των εταιρειών προς τους έλληνες καταναλωτές που δε θέλουν μεταλλαγμένα στη διατροφή τους.

«Ύστερα από 14 χρόνια δράσης της Greenpeace και των Ελλήνων καταναλωτών ενάντια στα μεταλλαγμένα και μετά από πολλές εκδόσεις Οδηγού Καταναλωτών,  έχουμε καταφέρει να καθαρίσουμε τα χωράφια από μεταλλαγμένους σπόρους και τα προϊόντα από μεταλλαγμένα συστατικά. Τώρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανταποκρίνεται επιτέλους και στο αίτημα της σήμανσης στα ζωικά προϊόντα» δήλωσε η Αλεξία Βουρεξάκη υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα για το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε το δικαίωμα των χιλιάδων Ελλήνων καταναλωτών μέχρι να καθαρίσει όλη η ελληνική αγορά από τα μεταλλαγμένα».

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Αλεξία Βουρεξάκη 698 46 17026, 210 38 06 374 & 375

 

Σημειώσεις:

1.    http://www.minagric.gr/greek/press/2011/02/greek150211.shtml

Κατηγορίες