ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΤΗΣ GREENPEACE (23/8/2000)

Οι ενεργοί πολίτες στο κρατητήριο - Η μεταλλαγμένη σόγια στο πιάτο μας

δελτίο τύπου - 23 Αυγούστου, 2000

Ψαχνά Ευβοίας, 23-8-2000

12 ακτιβιστές της Greenpeace συνελήφθησαν στις 11:30 σήμερα το πρωί, ενώ συνέχιζαν για δεύτερη μέρα τον αποκλεισμό των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας "Σόγια Ελλάς" στα Ψαχνά Ευβοίας.

Τα μέλη της Greenpeace είχαν αλυσοδεθεί στις εισόδους του εργοστασίου, εμποδίζοντας τη διακίνηση των φορτηγών. Οι ακτιβιστές της Greenpeace παρέμειναν στις θέσεις τους όλη τη νύχτα, ενώ στην περιοχή είχε συγκεντρωθεί από αργά τη νύχτα ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς και όχημα της Πυροσβεστικής.

Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις μετά από μήνυση της εταιρείας "Σόγια Ελλάς", η οποία κατατέθηκε χθες το βράδυ. Οι συλληφθέντες (7 έλληνες και 5 αλλοδαποί) οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Νέας Αρτάκης.

Η επιχείρηση της Greenpeace ξεκίνησε χθες το πρωί με αίτημα να σταματήσει η εισαγωγή γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων και να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της αγοράς με φυσικά προϊόντα. Με χθεσινή επιστολή της η Greenpeace ζήτησε από την εταιρεία "Σόγια Ελλάς" αφ' ενός να διευκρινίσει τη θέση της στο θέμα της χρήσης μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα, αφ' ετέρου να δηλώσει την πρόθεσή της να εξασφαλίσει φυσική σόγια για τους κτηνοτρόφους, τη βιομηχανία και τους καταναλωτές. Στην απάντηση της εταιρείας, την οποία υπογράφει ο διευθυντής της Τόμας Σορτέλλ, η "Σόγια Ελλάς", αποφεύγει να λάβει θέση επί της ουσίας του θέματος και αναφέρει απλώς πως "η ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ ακολουθούσε πάντοτε τις νόμιμες διαδικασίες εισαγωγής σόγιας στην Ελλάδα σύμφωνα με την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία. Σας δηλώνουμε πως αυτό θα συνεχίσει να πράττει και στο μέλλον".

Εν τω μεταξύ, αναλύσεις που πραγματοποίησε αργά χθες το βράδυ η Greenpeace σε σόγια που αποθηκεύεται στα σιλό της εταιρείας, έδειξαν ότι η σόγια αυτή είναι γενετικά μεταλλαγμένη, διαψεύδοντας έτσι ισχυρισμούς της εταιρείας ότι ουδέποτε εισήγαγε τέτοιο προϊόν.

Η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια κατασκευάστηκε από την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από βακτήρια, ιούς και πετούνιες στη φυσική σόγια. Κανένα από τα νέα συστατικά της σόγιας δεν περιέχεται στο ανθρώπινο διαιτολόγιο. Οι "ξένες" πρωτεΐνες θεωρούνται ύποπτες για αλλεργίες. Παρ' όλα αυτά το νέο προϊόν κυκλοφορεί χωρίς να έχουν γίνει τα απαραίτητα πειράματα. Η διάθεση της γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας στην αγορά μετατρέπει όλους τους καταναλωτές σε πειραματόζωα.

Η εταιρεία "Σόγια Ελλάς" είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας στη χώρα μας. Η ίδια εταιρεία εισάγει επίσης καλαμπόκι, σιτάρι και άλλα δημητριακά. Η μεταλλαγμένη σόγια εισάγεται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή. Κάθε χρόνο εισάγονται στη χώρα μας περισσότεροι από 400.000 τόνοι σόγιας και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαίων, αλεύρων, ζωοτροφών και στην παρασκευή τροφίμων, όπως μαργαρίνες, σοκολάτες, παιδικές τροφές, είδη ζαχαροπλαστικής κλπ. Η σόγια και τα παράγωγά της βρίσκονται περίπου στο 70% των βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων. Η κύρια οδός όμως εισαγωγής της μεταλλαγμένης σόγιας στο πιάτο μας είναι μέσω των ζωοτροφών. Περίπου το 80% της σόγιας χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές.

"Η άρνηση της εταιρείας "Σόγια Ελλάς" να εξασφαλίσει ότι το προϊόν που εισάγει είναι απαλλαγμένο από μεταλλαγμένους οργανισμούς, εξαναγκάζει τους καταναλωτές, τους κτηνοτρόφους και τη βιομηχανία τροφίμων να καταναλώνουν μεταλλαγμένα προϊόντα. Να σημειωθεί ότι, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες προέλευσης των προϊόντων αυτών, υπάρχουν εκατοντάδες παραγωγοί και εταιρείες, που μπορούν να εγγυηθούν ότι τα προϊόντα τους δεν είναι γενετικά μεταλλαγμένα και συνεπώς δεν τίθεται θέμα ασφαλούς και επαρκούς τροφοδοσίας της αγοράς", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Κατηγορίες
Ετικέτες