Αθώοι οι ακτιβιστές της Greenpeace για την υπόθεση της ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ (13/11/2000)

δελτίο τύπου - 13 Νοεμβρίου, 2000

13-11-2000

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας αθώωσε σήμερα 13 μέλη της Greenpeace που κατηγορούνταν για τη δράση τους στις εγκαταστάσεις της ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ στα Ψαχνά Ευβοίας στις 22 και 23 Αυγούστου 2000.

14 συνολικά ακτιβιστές της Greenpeace συνελήφθησαν στις 23-8-2000, κατά τη διάρκεια κατάληψης μέρους των εγκαταστάσεων της εταιρείας ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ στα Ψαχνά Ευβοίας και αποκλεισμού των εισόδων. Οι ακτιβιστές της Greenpeace προσπάθησαν να σταματήσουν την εισαγωγή γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας. Οι 12 εκ των συλληφθέντων κατηγορούνταν για "διατάραξη οικιακής ειρήνης", ενώ οι Νίκος Χαραλαμπίδης και Στέλιος Ψωμάς (υπεύθυνος εκστρατειών και διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace αντίστοιχα) κατηγορούνταν για «ηθική αυτουργία» στο παραπάνω αδίκημα. Η δίκη του Στέλιου Ψωμά θα γίνει ξεχωριστά για τυπικούς λόγους, αφού το κατηγορητήριό του δεν συμπεριελήφθη στο σχετικό φάκελο.

"Το δικαστήριο κατέληξε τελικά στο αυτονόητο. Στην αναγνώριση του δικαιώματος των πολιτών να υπερασπίζονται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης. "Η Greenpeace θα συνεχίσει τις προσπάθειες της προκειμένου να σταματήσει η εισαγωγή γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων και να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της αγοράς με φυσικά προϊόντα".

Η εταιρεία ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας στη χώρα μας. Η ίδια εταιρεία εισάγει επίσης καλαμπόκι, σιτάρι και άλλα δημητριακά. Κάθε χρόνο εισάγονται στη χώρα μας περισσότεροι από 400.000 τόνοι σόγιας και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαίων, αλεύρων, ζωοτροφών και στην παρασκευή τροφίμων, όπως μαργαρίνες, σοκολάτες, παιδικές τροφές, είδη ζαχαροπλαστικής κλπ. Η σόγια και τα παράγωγά της βρίσκονται περίπου στο 70% των βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων. Η κύρια οδός όμως εισαγωγής της μεταλλαγμένης σόγιας στο πιάτο μας είναι μέσω των ζωοτροφών. Περίπου το 80% της σόγιας χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές.

Η Greenpeace, με επιστολές της είχε ζητήσει από την εταιρεία ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ, αφ' ενός να διευκρινίσει τη θέση της στο θέμα της χρήσης μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα, αφ' ετέρου να δηλώσει την πρόθεσή της να εξασφαλίσει φυσική σόγια για τους κτηνοτρόφους, τη βιομηχανία και τους καταναλωτές. Μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει αντιδράσει. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των καταναλωτών και των παραγωγικών φορέων. Με αυτό τον τρόπο μας εξαναγκάζει να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα προϊόντα. Μας αναγκάζει να γίνουμε πειραματόζωα στο μεγαλύτερο πείραμα που έγινε ποτέ στον πλανήτη, αυτό της γενετικής μηχανικής.

"Η ελληνική δικαιοσύνη, για άλλη μια φορά, έκρινε ότι το περιβάλλον είναι το μείζον αγαθό που χρήζει προστασίας. Συνεπώς είναι δικαίωμα και υποχρέωση των πολιτών να το υπερασπίζονται", τόνισε η Αννίτα Πολιτάκη, συνήγορος υπεράσπισης της Greenpeace στη δίκη.

Κατηγορίες
Ετικέτες