Διαμαρτυρία της Greenpeace στην Αμερικάνικη πρεσβεία (10/9/2003)

Greenpeace προς κυβέρνηση ΗΠΑ: Απλά, δε θέλουμε τα μεταλλαγμένα σας

δελτίο τύπου - 10 Σεπτεμβρίου, 2003

Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι τοποθετείται στη θέση του!!!

Αθήνα, 10-09-2003

Λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της 5ης Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), την οποία θα απασχολήσει και το θέμα των μεταλλαγμένων, ακτιβιστές της Greenpeace, άδειασαν δεκάδες σακιά καλαμποκιού προέλευσης ΗΠΑ, στο μόνο χώρο που μπορεί να τα αποδεχθεί: σε μια γιγάντια λεκάνη αποχωρητηρίου. Η δράση της Greenpeace πραγματοποιήθηκε έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, αφού η κυβέρνησή τους πιέζει με κάθε τρόπο για να εξαναγκάσει γεωργούς και καταναλωτές σε όλο τον κόσμο στην καλλιέργεια και κατανάλωση μεταλλαγμένων. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ προσέφυγαν στον ΠΟΕ εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το θέμα των μεταλλαγμένων.

"Οι ΗΠΑ απροκάλυπτα προωθούν τα μεταλλαγμένα σε όλο τον πλανήτη αδιαφορώντας για τους κινδύνους που ενέχουν αυτά τα προϊόντα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Επιδιώκουν τον απόλυτο έλεγχο της παγκόσμιας διατροφικής αλυσίδας και δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τον ΠΟΕ ως εργαλείο για να υπονομεύσουν κάθε προσπάθεια θέσπισης διεθνών κανόνων για τον έλεγχο και τον περιορισμό των μεταλλαγμένων" δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη Γενετική στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. "Η Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να μπει ένα οριστικό φρένο στον αθέμιτο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ ενάντια στη βιοασφάλεια του πλανήτη."

Το θέμα των μεταλλαγμένων θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της Υπουργικής Διάσκεψης του ΠΟΕ, στο Κανκούν του Μεξικό (10-14 Σεπτεμβρίου) λόγω της πρόσφατης προσφυγής των ΗΠΑ ενάντια στο Ευρωπαϊκό μορατόριουμ για τους μεταλλαγμένους οργανισμούς. Οι ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο παραγωγό μεταλλαγμένων στον κόσμο, κατέφυγαν στον ΠΟΕ στις 13 Μάιου καταγγέλλοντας το μορατόριουμ -δηλαδή το πάγωμα της διαδικασίας εγκρίσεων νέων γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών- ως παράνομο και αντιεπιστημονικό. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών του ΠΟΕ.

Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο απορρίπτει τα μεταλλαγμένα, τη στιγμή που περισσότερες από 35 κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προωθούν νομοθεσία για τη σήμανση και τον περιορισμό των μεταλλαγμένων, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανών καταναλωτών απαιτεί τη σήμανση των μεταλλαγμένων τροφίμων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να δημιουργήσει αγορές για τα μεταλλαγμένα.

Το μήνυμα των ΗΠΑ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι σαφές: οποιαδήποτε προσπάθεια για εφαρμογή περιοριστικών κανόνων ενάντια στα μεταλλαγμένα θα συναντά την απειλή κυρώσεων. Ήδη, η Ταϊλάνδη, η Βολιβία, η Σρι Λάνκα, η Νότια Κορέα και η Αίγυπτος, έχουν δεχθεί πιέσεις από τις ΗΠΑ ώστε να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για την εφαρμογή κανονισμών για τη σήμανση των μεταλλαγμένων προϊόντων.

Χρησιμοποιώντας τον ΠΟΕ ως πολιτικό όπλο, οι ΗΠΑ επιδιώκουν ταυτόχρονα να υπονομεύσουν την ισχύ του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια (1) και να ανοίξουν τις αγορές της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής στα μεταλλαγμένα.

"Το θέμα των μεταλλαγμένων δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του ΠΟΕ αλλά στο Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, τη μόνη διεθνή νομικά δεσμευτική συνθήκη που αναγνωρίζει το δικαίωμα των κρατών να αρνούνται τα μεταλλαγμένα βάσει της Αρχής της Προφύλαξης" τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη.

Η Greenpeace ζητά από την Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Κανκούν:

  • Να απορρίψει την προσφυγή των ΗΠΑ εναντίον της ΕΕ στο θέμα των μεταλλαγμένων.
  • Να αναγνωρίσει την απόλυτη αρμοδιότητα του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια σε θέματα που αφορούν στους μεταλλαγμένους οργανισμούς.
  • Να μεταφέρει τις συζητήσεις μεταξύ των κανόνων του εμπορίου και των Διεθνών Περιβαλλοντικών Συνθηκών σε ένα ουδέτερο φόρουμ, κατά προτίμηση στα Ηνωμένα Έθνη.
  • Να υιοθετήσει την Αρχή της Προφύλαξης.

Ειδικότερα για τη χώρα μας, η Greenpeace ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση:

  • Να επικυρώσει άμεσα το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια.
  • Να ανακηρύξει τη χώρα μας σε ζώνη απαλλαγμένη από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Σημείωση:

(1) Το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια θα τεθεί επίσημα σε ισχύ αύριο, 11 Σεπτεμβρίου 2003, μεσούσης της Υπουργικής Διάσκεψης στο Κανκούν. Η προσφυγή των ΗΠΑ εναντίον της ΕΕ πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν το Πρωτόκολλο λάβει την 50η επικύρωση, που του προσέδωσε πλέον την ισχύ διεθνούς νόμου. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι ΗΠΑ, δεδομένου ότι δεν έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, δεν μπορούν να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις που αφορούν σε αυτό και χρησιμοποιούν τον ΠΟΕ για να το υπονομεύσουν.

Κατηγορίες
Ετικέτες