Χάπενινγκ της Greenpeace στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας (12/5/2004)

25 ΥΠΟΥΡΓΟΙ, 2 ΔΡΟΜΟΙ, 1 ΕΠΙΛΟΓΗ . Τα μεταλλαγμένα οδηγούν την γεωργία σε αδιέξοδο

δελτίο τύπου - 12 Μαΐου, 2003

Κέρκυρα, 12-5-2003

25 "ακτιβιστές-υπουργοί" μπήκαν στο δίλημα "Μεταλλαγμένα ή Ποιοτική Γεωργία" και αποφάσισαν να απορρίψουν ομόφωνα και κατηγορηματικά τα μεταλλαγμένα ως πιθανή εκδοχή για το μέλλον της γεωργίας. Οι "ακτιβιστές-υπουργοί" δεν ήταν άλλοι από μέλη της Greenpeace που διαμαρτυρήθηκαν μ' αυτό τον τρόπο στο κέντρο της Κέρκυρας, με αφορμή το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιείται στο νησί.

Οι ακτιβιστές της Greenpeace παρατάχθηκαν μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, κρατώντας τις σημαίες των κρατών-μελών της ΕΕ και παριστάνοντας τους 25 Ευρωπαίους Υπουργούς Γεωργίας. Οι "ακτιβιστές-υπουργοί"κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στο δρόμο της ποιοτικής γεωργίας και αυτό των μεταλλαγμένων, όπως ανέφεραν και οι χαρακτηριστικές ενημερωτικές πινακίδες. Ένας τελάλης ενημέρωνε τους "ακτιβιστές-υπουργούς" για τους κινδύνους που ενέχουν τα μεταλλαγμένα για το περιβάλλον, την υγεία αλλά και για το εισόδημα των αγροτών. Η δράση της Greenpeace είχε αίσιο τέλος αφού όλοι οι "ακτιβιστές-υπουργοί" επέλεξαν τελικά το δρόμο της ποιοτικής γεωργίας.

"Η Ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Ενώ φαίνεται να ξεκινούν κάποιες προσπάθειες για την προώθηση της βιολογικής και ποιοτικής γεωργίας για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτοτροπεί επικίνδυνα με τα μεταλλαγμένα, προς ικανοποίηση της Monsanto και των άλλων πολυεθνικών που τα προωθούν. Οι υπουργοί Γεωργίας πρέπει να στείλουν από την Κέρκυρα ένα βροντερό και ξεκάθαρο όχι στα μεταλλαγμένα και στις μεθοδεύσεις της Επιτροπής", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη Γενετική στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύουν ότι, σε περίπτωση που η Ευρώπη προχωρήσει στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών, ο κίνδυνος επιμόλυνσης τόσο των βιολογικών όσο και των συμβατικών καλλιεργειών είναι μεγάλος. Παρ' όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ουσιαστικά, προτείνει την αποδοχή και τη νομιμοποίηση της επιμόλυνσης. (1)

Ταυτόχρονα, ο Eυρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, κ. Φίσλερ, σε πρόσφατη έκθεσή του, αγνοεί επιδεικτικά το δικαίωμα παραγωγών και καταναλωτών να καλλιεργούν και να καταναλώνουν προϊόντα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς (2). Αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων, ο κ. Φίσλερ δε διστάζει να προτείνει στους παραγωγούς που επιλέγουν να μην καλλιεργούν μεταλλαγμένα, να επιφορτιστούν αυτοί το κόστος της βλάβης που θα υποστούν από την επιμόλυνση της παραγωγής τους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους πραγματικούς υπεύθυνους: τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων.

Οι προτάσεις του κ. Φίσλερ στερούν, τόσο από τους αγρότες όσο και από τους καταναλωτές, το στοιχειώδες δικαίωμα στην επιλογή. Παράλληλα οι προτάσεις του κ. Φίσλερ περιορίζουν το δικαίωμα των χωρών να προχωρήσουν στα απαραίτητα νομικά μέτρα (όπως η ανακήρυξη περιοχών σε "Ζώνες απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς") για την προστασία της γεωργίας και του περιβάλλοντος από τα μεταλλαγμένα.

Την ίδια στιγμή, όπως δείχνουν και οι πλέον έγκυρες ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις, οι καταναλωτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι αντίθετοι στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων και τη χρήση τους στα τρόφιμα. Την ίδια στάση κρατά και η πλειοψηφία των βιομηχανιών τροφίμων στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη (3).

"Η προώθηση των μεταλλαγμένων θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τη γεωργία. Η μόνη βιώσιμη λύση για τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και το περιβάλλον, περνάει αναγκαστικά μέσα από τη βιολογική γεωργία και τα προϊόντα ποιότητας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα επόμενα διατροφικά σκάνδαλα είναι απλά θέμα χρόνου", τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη. "Στην Κέρκυρα, οι υπουργοί πρέπει να επιλέξουν ένα ασφαλές και ποιοτικό μέλλον για την ευρωπαϊκή γεωργία και να κλείσουν οριστικά το δρόμο στα μεταλλαγμένα".

Η Greenpeace ζητά από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Γεωργίας:

1) Να προχωρήσουν άμεσα στην υιοθέτηση νομοθεσίας που θα εξασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας από τα μεταλλαγμένα, καθώς και το δικαίωμα ανακήρυξης περιοχών (ή και του συνόλου της επικράτειας κάθε κράτους-μέλους) σε ζώνες απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

2) Να προστατεύσουν το δικαίωμα των αγροτών, των βιομηχανιών τροφίμων και των καταναλωτών να επιλέγουν φυσικά, ποιοτικά, ασφαλή προϊόντα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

3) Να ξεκινήσoυν άμεσα ανοιχτό διάλογο για το θέμα των μεταλλαγμένων και της επιμόλυνσης, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, όπως αγρότες, καταναλωτές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, βιομηχανίες τροφίμων.

Σημειώσεις

1) Study on co-existence, 2002, Joint Research Centre http://www.jrc.cec.eu.int/GECrops/

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων σε εμπορική κλίμακα θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην εφαρμογή μέτρων για την, κατά το δυνατόν, αποφυγή της επιμόλυνσης, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής τόσο των συμβατικών όσο και των βιολογικών καλλιεργειών. Εκτιμάται ότι η αύξηση αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και το 41% του κόστους παραγωγής.

2) Βλ. Communication from Fischler to the Commission on Co-existence of Genetically Modified, Conventional and Organic Crops. http://www.greenpeace.org/news/details?item_id=158550&print=1

3) Bλ. Έρευνες του Ευρωβαρόμετρου Μάρτιος 2000 (pdf, 89 Kb) και Δεκέμβριος 2001 (pdf, 104 Kb), καθώς και τον Οδηγό Καταναλωτών της Greenpeace για τα Μεταλλαγμένα στην Ελληνική Αγορά (pdf, 260 Kb)

Κατηγορίες
Ετικέτες