Οι ακτιβιστές της Greenpeace διανυκτερεύουν στις αποθήκες των μεταλλαγμένων της βιομηχανίας "Ελληνικές Ελαιουργίες" (25/11/2002)

δελτίο τύπου - 25 Νοεμβρίου, 2002

Αχλάδι Φθιώτιδας, 25-11-2002

Αποφασισμένοι να διανυκτερεύσουν δεμένοι πάνω σε σιλό και σε ιμάντες μεταφοράς δηλώνουν οι ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι βρίσκονται από νωρίς το πρωί στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας "Ελληνικές Ελαιουργίες" στο Αχλάδι Φθιώτιδας. Οι ακτιβιστές δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τη δράση τους εφόσον η εταιρία αρνείται να δεσμευθεί ότι θα τροφοδοτεί συστηματικά την αγορά με πιστοποιημένη μη μεταλλαγμένη σόγια.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα νωρίς το πρωί ακτιβιστές της Greenpeace εισχώρησαν στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας "Ελληνικές Ελαιουργίες". Η δυναμική δράση της Greenpeace πραγματοποιείται δυο μέρες πριν από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθεί η νέα νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Οι "Ελληνικές Ελαιουργίες" αντί να ικανοποιήσουν το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταναλωτών καθώς και των βιομηχανιών για τρόφιμα και ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα, απάντησαν με εξώδικο ζητώντας την άμεση αποχώρηση των ακτιβιστών της Greenpeace και απειλώντας με απαίτηση χρηματικής αποζημίωσης.

Αναλύσεις που πραγματοποίησε η Greenpeace σε σόγια που αποθηκεύεται σε σιλό της εταιρίας εντόπισαν την παρουσία μεταλλαγμένης σόγιας σε άλευρα και ζωοτροφές (για τις αναλύσεις χρησιμοποιήθηκαν ειδικά τεστ ταχείας ανίχνευσης).

"Η άρνηση της εταιρίας να εξασφαλίσει πιστοποιημένα καθαρά προϊόντα μας εξαναγκάζει να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα. Σε μια χώρα όπου έχουμε καταφέρει να μην πραγματοποιούνται εμπορικές ή πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων, οι εισαγωγές σόγιας αποτελούν την κερκόπορτα των μεταλλαγμένων", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, εκπρόσωπος του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. "Η αποδοχή των μεταλλαγμένων εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα ελάχιστων πολυεθνικών εις βάρος της υγείας μας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η μεταλλαγμένη σόγια δεν έχει θέση στην ελληνική αγορά ."

H Greenpeace ζητά:

1. από τις "Ελληνικές Ελαιουργίες" να ξεκινήσουν να τροφοδοτούν συστηματικά την ελληνική αγορά με πιστοποιημένα μη μεταλλαγμένα προϊόντα.

2. από τις βιομηχανίες τροφίμων και ζωοτροφών να προμηθεύονται για το σύνολο της παραγωγής τους πρώτες ύλες και ζωοτροφές απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

3. από την Ελληνική Κυβέρνηση, εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας, να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να τεθεί σε εφαρμογή νέα αυστηρότερη νομοθεσία, η οποία μεταξύ των άλλων θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη το δικαίωμα ανακήρυξης περιοχών τους (ή του συνόλου της επικράτειάς τους) σε ζώνες απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Κατηγορίες
Ετικέτες