ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΒΑΜΒΑΚΙ (I) - “ΓΚΡΙΖΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ” ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ (3/4/2000)

Παίζουν με την αγωνία των αγροτών

δελτίο τύπου - 3 Απριλίου, 2000

Αθήνα, 3-4-2000

Με αφορμή τον συνεχή βομβαρδισμό ανακοινώσεων που υφίστανται οι βαμβακοκαλλιεργητές τις τελευταίες εβδομάδες, σχετικά με τη διάθεση μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού στην αγορά, η Greenpeace διευκρινίζει τα παρακάτω.

Προς τις εταιρείες εισαγωγής σπόρων

Αντί ανακοινώσεων, καταχωρήσεων, δηλώσεων και συνεντεύξεων περί της καθαρότητας των ποικιλιών τους, δεν έχουν παρά να περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων. Αξίζει να τονίσουμε ότι παρά την άρνηση της Ένωσης Εταιρειών Πιστοποίησης Σπόρων (AOSCA) των ΗΠΑ να προμηθεύσουν πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν ότι οι σπόροι βαμβακιού που εισάγονται στη χώρα μας δεν είναι μεταλλαγμένοι και δεν έχουν υποστεί επιμόλυνση (ανάμιξη) με μεταλλαγμένους σπόρους, εταιρείες εισαγωγής εξακολουθούν να αναφέρονται στην "καθαρότητα" των σπόρων τους και να παροτρύνουν τους αγρότες να ξεκινήσουν τη σπορά!

Πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια είναι η εταιρεία "Αγροτικός Οίκος ΣΠΥΡΟΥ", η οποία κατέχει και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Με συνεχείς ανακοινώσεις της στον εθνικό και τοπικό τύπο και τους παραγωγούς επικαλείται "πιστοποιητικά", ενώ ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Γεωργίας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων. Η ίδια εταιρεία, δεν δίστασε να διατυμπανίσει τη "θριαμβευτική δικαίωση των σπόρων Σπύρου", οι οποίοι "βρέθηκαν απολύτως καθαροί και υγιείς". Στην ανακοίνωση της εταιρείας δεν αναφέρεται από τι ήταν καθαροί οι σπόροι. Η συγκεκριμένη "δικαίωση" αφορά φυτοπαθολογικό έλεγχο που έγινε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για τον εντοπισμό του μύκητα Glomerella, σε συγκεκριμένες παρτίδες σπόρων που εισήχθησαν για λογαριασμό της εταιρείας χωρίς να έχουν περάσει τους απαραίτητους ελέγχους και γι αυτό το Υπουργείο Γεωργίας ζήτησε τη δέσμευσή τους. Με άλλα λόγια, δεν επρόκειτο για έλεγχο εντοπισμού πιθανής μετάλλαξης.

Βέβαια, η στάση των υπολοίπων εισαγωγέων σπόρων δεν διαφέρει. Η Ένωση Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ) έκανε αίτηση αναστολής (στις 21-3-2000) της απόφασης του Υπουργείου, η οποία υποχρεώνει τις εταιρείες να προσκομίσουν πιστοποιητικά και αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων που να βεβαιώνουν ότι οι σπόροι τους δεν έχουν υποστεί μεταλλάξεις και δεν έχουν αναμιχθεί με άλλους μεταλλαγμένους.

Μεμονωμένες εταιρείες (όπως η Delta and Pine) παράγουν και διανέμουν φυλλάδια σε χιλιάδες γεωπόνους και αγρότες στα οποία περιγράφουν τα "θαύματα" και τις "υποσχέσεις" των εφαρμογών της γενετικής μηχανικής στη γεωργία και συγκεκριμένα στο βαμβάκι. Στα ίδια έντυπα παραλείπουν να αναφέρουν το γεγονός ότι η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου βαμβακιού είναι παράνομη με βάση την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

"Μια τέτοια στάση από την πλευρά των εισαγωγέων σπόρων είναι εντελώς ανεύθυνη και εν δυνάμει επικίνδυνη", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. "Οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί μεταλλαγμένο βαμβάκι στους αγρούς, το Υπουργείο Γεωργίας οφείλει να ζητήσει την καταστροφή της καλλιέργειας και την πλήρη αποζημίωση του παραγωγού από την εταιρεία. Η Greenpeace δεν θα μείνει απλός θεατής. Τους επόμενους μήνες, θα συνεχίσει τους ελέγχους για εντοπισμό μεταλλαγμένων οργανισμών και στους αγρούς".

Προς τους παραγωγούς

Η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου βαμβακιού είναι παράνομη στην Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δεδομένη τη στοιχειοθετημένη καταγγελία της Greenpeace (η οποία βασίζεται σε αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένα εργαστήρια του εξωτερικού), το Υπουργείο Γεωργίας πήρε δείγματα σπόρων από όλες τις σπορομερίδες βαμβακιού και ήδη προχωρά στις απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις. Το Υπουργείο Γεωργίας είναι λοιπόν το μόνο αρμόδιο πλέον για την ανακοίνωση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων με σκοπό τη σταδιακή απελευθέρωση των σπορομερίδων (και όχι ολόκληρων ποικιλιών) που βρίσκονται καθαρές, ενώ οι υπόλοιπες θα αποσυρθούν από την αγορά.

Τυχόν παραβίαση ή παραποίηση αυτής της διαδικασίας είναι πιθανό να οδηγήσει στην απώλεια των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για το βαμβάκι, οι οποίες ανέρχονται σε 200 δισ. δραχμές περίπου.

"Τη συνολική ευθύνη την έχει το Υπουργείο Γεωργίας και από εκεί πρέπει να περιμένουν την ενημέρωσή τους οι παραγωγοί. Οι ανεύθυνες και δωρεάν υποσχέσεις των εταιρειών μόνο θόρυβο, σύγχυση και παραπληροφόρηση μπορούν να προκαλέσουν", δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης. "Αντίστοιχη διαδικασία ελέγχου πρέπει να τηρηθεί για το καλαμπόκι αλλά και για άλλους σπόρους που εισάγονται από τις ΗΠΑ. Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ αγνοούν προκλητικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αν οι ΗΠΑ επιμένουν σε αυτή τη στάση, αγνοώντας τη νομοθεσία που ισχύει στις χώρες εισαγωγής, δεν υπάρχει άλλη λύση από την απαγόρευση εισαγωγής σπόρων προέλευσης ΗΠΑ, στην Ευρώπη".

Το θέμα έχει ήδη τεθεί υπ' όψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχουν κατατεθεί και επερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι σαφές ότι πρέπει να απαγορευτεί η εμπορία μεταλλαγμένων οργανισμών και προϊόντων μέχρις ότου τεθεί σε ισχύ το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προσαρμόσει άμεσα τη νομοθεσία για τους σπόρους ώστε να αποφύγει την επιμόλυνση των καλλιεργειών και την ανεξέλεγκτη απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον.

Η Greenpeace ζητά:

  • Την πραγματοποίηση ελέγχων και αναλύσεων σε όλους τους εισαγόμενους σπόρους.
  • Την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου που θα διασφαλίζει ότι όλο το εισαγόμενο γενετικό υλικό δεν έχει υποστεί γενετική επιμόλυνση.
  • Την προστασία, αναπαραγωγή και προώθηση του ντόπιου γενετικού υλικού.
  • Την ανακήρυξη της χώρας σε ζώνη απαλλαγμένη από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Κατηγορίες
Ετικέτες