Οι πολυεθνικές αγροτεχνολογίας φεύγουν, τα μεταλλαγμένα έρχονται (;)

Απαραίτητη η ελληνική πρωτοβουλία για να αποσυρθεί η πρόταση έγκρισης μεταλλαγμένου καλαμποκιού, στην κρίσιμη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών

δελτίο τύπου - 4 Φεβρουαρίου, 2014
Την ώρα που οι πολυεθνικοί κολοσσοί αγροτεχνολογίας Monsanto και BASF αποσύρονται[1] από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να ‘σερβίρει’ τα μεταλλαγμένα από την πίσω πόρτα.

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 11ης Φεβρουαρίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών θα ψηφίσουν την πρόταση για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507 της εταιρείας Pioneer-DuPont[2]. Greenpeace και χιλιάδες καταναλωτές ζητούν[3] από τον υπουργό εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να διατηρήσει τη σταθερά αρνητική στάση της Ελλάδας[4] και όχι απλώς να καταψηφίσει, αλλά και να ηγηθεί -με την ιδιότητά του ως προεδρεύων- ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την απόσυρση της πρότασης έγκρισης του μεταλλαγμένου καλαμποκιού.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών καλείται να ανταποκριθεί στην επιθυμία των Ελλήνων πολιτών που δεν θέλουν να καταναλώνουν μεταλλαγμένα[5] και έχουν πρωτοστατήσει στις διεθνείς προσπάθειες για την απόρριψη τους. Επιπλέον καλείται να ζητήσει απόσυρση της πρότασης για καλλιέργεια του καλαμποκιού 1507 βάση επιστημονικών και νομικών δεδομένων[6]. Η ίδια η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων), ήδη από το 2011, εντόπισε επιπτώσεις της τοξίνης του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου καλαμποκιού σε ωφέλιμα έντομα[7], ενώ επιπλέον δεν έχουν εκτιμηθεί επαρκώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκτενούς καλλιέργειάς του[8].

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που δόθηκε έγκριση για μεταλλαγμένο φυτό για καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το 2010 για την μεταλλαγμένη πατάτα της εταιρείας BASF (περιείχε γονίδιο ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά). Τότε η  Greenpeace είχε συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές από πολίτες που ζήταγαν να παγώσει η έγκριση της πατάτας αλλά και όλες οι εγκρίσεις των μεταλλαγμένων[9]. Αυτή η πατάτα θεωρήθηκε μεγάλη εμπορική αποτυχία και η BASF αποφάσισε να την αποσύρει από την αγορά[10].

«Η Ευρώπη κινδυνεύει να “κυλήσει” στα μεταλλαγμένα, η Ελλάδα όμως έχει τη δύναμη να φωνάξει “Όχι στα μεταλλαγμένα” και μάλιστα έχει την ιδανική ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος, της τροφής μας και του μέλλοντος της γεωργίας. Περιμένουμε από τον κ. Βενιζέλο να κρατήσει τα μεταλλαγμένα μακριά από την Ελλάδα, αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη!»,

είπε η Ελενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

Η Greenpeace και οι χιλιάδες καταναλωτές που πρωτοστατούν στην απόρριψη των μεταλλαγμένων και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας, καλούν τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να καταψηφίσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507 και να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απόσυρση της πρότασης.


Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] H BASF και η Monsanto έχουν αποσύρει όλες τις αιτήσεις τους για έγκριση μεταλλαγμένων για καλλιέργεια και σήμερα το μοναδικό μεταλλαγμένο φυτό που καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κυρίως στην Ισπανία) είναι το καλαμπόκι MON810 της Monsanto.

[2] Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1507 έχει μεταλλαχθεί για να παράγει την παρασιτοκτόνο τοξίνη Bt και να αντιστέκεται στην εντατική χρήση του  ζιζανιοκτόνου glufosinateammonium.

[3] http://www.greenpeace.org/greece/el/campaigns/gmo/gmo_solution_pledge/   

[4] Η Ελλάδα ψηφίζει σταθερά κατά των μεταλλαγμένων και έχει απαγορεύσει την καλλιέργεια τους σε ολόκληρη την επικράτεια. Πρόσφατα μάλιστα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ανανέωση της απαγόρευσης: http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/1778-dt071013b

[5] http://www.efsa.europa.eu/en/factsheet/docs/ebelel.pdf

[6] Οι νομικές ενστάσεις της Greenpeace επί του θέματος, όπως έχουν ήδη καταγραφεί και αποσταλεί στους ευρωπαίους Επιτρόπους. Βλ. σχετικά: http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2014/climate/reports_publications/Greenpeace_legal_analysis_of_General_Court_rulings_on_GM_crops.pdf και http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2014/climate/reports_publications/Joint_letter_to_Commissioner_Damanaki_on_GM%20maize_1507.pdf

[7] http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2429.htm.

[8] www.greenpeace.org/eu-unit/en/Publications/2013/Environmental-risk-assessment-of-herbicide-tolerant-plants/

[9] http://www.greenpeace.org/greece/el/news/newstories-archive/-10000000--------/

[10] http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2012/01/ypoxorisi_basf_kalliergeia_patatas_evropi/

 

 

 

Κατηγορίες