Νέος Οδηγός Καταναλωτών της Greenpeace για τα Μεταλλαγμένα - Δεκέμβριος 2006

δελτίο τύπου - 20 Δεκεμβρίου, 2006
Η ελληνική αγορά ζωικών προϊόντων εξακολουθεί να λέει "όχι" στα μεταλλαγμένα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε η Greenpeace και τα οποία παρουσίασε σήμερα στον επικαιροποιημένο Οδηγό Καταναλωτών(1), οι ζωοτροφές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό καθαρές από μεταλλαγμένα.

"Η επιμονή των Ελλήνων καταναλωτών που δεν θέλουν να τρώνε μεταλλαγμένα συνεχίζει να φέρνει αποτελέσματα: πολλές ελληνικές εταιρείες ζωικών προϊόντων προμηθεύονται αποκλειστικά μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε το 100% 'καθαρών' ζωοτροφών για το 100% των ζωικών προϊόντων", τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace ενάντια στα μεταλλαγμένα και συμπλήρωσε, "είναι προφανές ότι όλο και περισσότερες εταιρείες ανταποκρίνονται στην απαίτηση των καταναλωτών, οπότε οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στα μεταλλαγμένα για  να τα κρατήσουμε οριστικά έξω από τη χώρα μας".

Η έρευνα της Greenpeace πραγματοποιήθηκε την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2006 και αφορούσε στις μεγαλύτερες εταιρείες ζωικών προϊόντων, δηλαδή εταιρείες παραγωγής αυγών, κοτόπουλων, γαλακτοκομικών προϊόντων, παγωτών, αλλαντικών και τυποποιημένων ψαριών. Όπως προκύπτει από τον Οδηγό Καταναλωτών, τo 69% του γάλακτος που πίνουμε εξακολουθεί να προέρχεται από αγελάδες που τρέφονται με μη μεταλλαγμένα (2), ενώ οι 10 από τις 18 μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες παραγωγής κοτόπουλων επιμένουν να μην αγοράζουν μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

Επίσης, η έρευνα της Greenpeace αποκάλυψε ότι όλο και περισσότερες εταιρείες θέτουν σαν προτεραιότητα τους τη χρήση μη μεταλλαγμένης ζωοτροφής και αρκετές εταιρείες απευθύνονται σε ανεξάρτητους πιστοποιητικούς οργανισμούς προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα έγκυρο σύστημα επιθεώρησης και ελέγχου. Όπως και τις προηγούμενες φορές, η Greenpeace ζήτησε από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζωικών προϊόντων στην Ελλάδα να προσκομίσουν γραπτές εγγυήσεις (πιστοποιητικά και εργαστηριακές αναλύσεις) όσον αφορά στη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών στις ζωοτροφές και συνέταξε τον Οδηγό Καταναλωτών βάσει των απαντήσεων τους.

Ο Οδηγός Καταναλωτών της Greenpeace έχει σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών και έρχεται να καλύψει το τεράστιο κενό που υπάρχει στη νομοθεσία σχετικά με τη σήμανση των προϊόντων ζωικής προέλευσης. Η μη υποχρεωτική σήμανση σημαίνει ότι ο καταναλωτής όταν αγοράζει κρέας, κοτόπουλο, γάλα, τυρί, αβγά ή ψάρι δεν έχει δυνατότητα να γνωρίζει αν αυτά προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Notes:

(1) Ο νέος Οδηγός Καταναλωτών της Greenpeace βρίσκεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης
http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/112553

(2)Τα
69% αφορά τα μερίδια αγοράς του γάλακτος των εταιριών ΔΕΛΤΑ, Όλυμπος και ΜΕΒΓΑΛ, οι οποίες έχουν λάβει πιστοποίηση από διαπιστευμένους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης.

Κατηγορίες
Ετικέτες