S.O.S Γενετική επιμόλυνση στην Ισπανία

Παράδειγμα προς αποφυγή για την Ευρώπη

δελτίο τύπου - 4 Απριλίου, 2006
Οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες στην Ισπανία έχουν επιφέρει τεράστια γενετική επιμόλυνση, έχουν ήδη μειώσει το εισόδημα των αγροτών και πρέπει να απαγορευθούν αμέσως. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει νέα έκθεση της Greenpeace που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Βιέννη με τίτλο "Η Συνύπαρξη είναι Αδύνατη"(1), με αφορμή το συνέδριο που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αυστριακή Προεδρία για το ζήτημα της συνύπαρξης μεταλλαγμένων, συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών(2).

Ο Ισπανός καλλιεργητής βιολογικού καλαμποκιού, Enric Navarro, στο χωράφι του. Αποφάσισε να καταστρέψει τα δύο τρίτα της σοδειάς του, μετά την ανακάλυψη ότι αυτή είχε επιμολυνθεί σε ποσοστό 12,6% από άλλες, μεταλλαγμένες καλλιέργειες.

Η έκθεση καταδεικνύει ότι στην Ισπανία, τη μόνη χώρα στην Ε.Ε. που καλλιεργεί μεταλλαγμένο καλαμπόκι σε μεγάλη κλίμακα, τα μεταλλαγμένα υποβαθμίζουν την αγροτική βιοποικιλότητα και υπονομεύουν το δικαίωμα των καταναλωτών στην επιλογή.  

"Η αποδοχή των μεταλλαγμένων στην Ισπανία σε συνδυασμό με μια σειρά διοικητικών παραλείψεων, αδιαφάνειας, παράνομων εισαγωγών σπόρων, απουσίας συστημάτων ελέγχων και παρακολούθησης, οδήγησαν σε εκτεταμένα περιστατικά επιμολύνσεων. Τα στοιχεία που έρχονται σήμερα για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου! Η συνύπαρξη μεταλλαγμένων και μη μεταλλαγμένων καλλιεργειών είναι αδύνατη. Το πάθημα των Ισπανών αγροτών πρέπει να μας γίνει μάθημα", δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

"Μαρτυρίες από αγρότες δείχνουν ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας των μεταλλαγμένων αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τo εισόδημα των αγροτών, ειδικά στις περιοχές της Καταλονίας και της Αραγόν, όπου καλλιεργούνται κυρίως τα μεταλλαγμένα", δήλωσε ο Geert Ritsema, από τη διεθνή εκστρατεία ενάντια στα μεταλλαγμένα της Greenpeace.

Η έκθεση "Η Συνύπαρξη είναι Aδύνατη", προέκυψε από τη συνεργασία της ισπανικής αγροτικής οργάνωσης Assemblea Pagesa, το Δίκτυο Οργανώσεων Plataforma Trangènics Fora! και της Greenpeace. Τα στοιχεία της έκθεσης βασίζονται σε λεπτομερή έρευνα, συμπεριλαμβανομένων δειγματοληπτικών ελέγχων και εργαστηριακών αναλύσεων από τα χωράφια σαράντα Ισπανών αγροτών με συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες.

Τα βασικά στοιχεία που καταγράφονται είναι τα εξής:

  • Σχεδόν στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων που ερευνήθηκαν, διαπιστώθηκε ακούσια και ανεπιθύμητη παρουσία μεταλλαγμένου καλαμποκιού σε καλλιεργητές μη μεταλλαγμένων. Η γενετική επιμόλυνση αγγίζει ποσοστά της τάξεως του 12,6%.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις οι αγρότες υπέστησαν οικονομικές απώλειες, καθώς δεν ήταν σε θέση να πουλήσουν το επιμολυσμένο μεταλλαγμένο καλαμπόκι σε προνομιακές τιμές στην αγορά.
  • Τρεις από τις περιπτώσεις επιμολύνσεων περιλαμβάνουν τοπικές ποικιλίες καλαμποκιού, αποτέλεσμα χρόνων προσεκτικής επιλογής, που πλέον δε μπορούν να καλλιεργηθούν. Αυτές οι περιπτώσεις επιμολύνσεων επισημαίνουν ότι τα μεταλλαγμένα απειλούν τη βιοποικιλότητα και τις λιγοστές παραδοσιακές ποικιλίες που βρίσκονται στα χέρια αγροτών.

"Η απουσία κανονισμών και επίσημων ελέγχων στην Ισπανία είναι ένα δυνατό χαστούκι στα πρόσωπα των αγροτών συμβατικών και βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι έχουν ποτίσει αίμα, ιδρώτα και δάκρυα τα χωράφια τους. Η Syngenta και η Monsanto βάζουν τα συμφέροντά τους πάνω από τις τοπικές κοινωνίες και καταστρέφουν το εισόδημα των αγροτών", δήλωσε ο Antonio Ruiz, Πρόεδρος της Επιτροπής Βιολογικών Καλλιεργητών της Αραγόν, στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου.

Η Greenpeace ζητά από τις Ισπανικές Αρχές να ανακαλέσουν την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Ισπανία και από τους Ευρωπαίους Υπουργούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην επιτρέψουν την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.

Notes:

(1) Για την έκθεση "Η Συνύπαρξη είναι Αδύνατη: Εφτά Χρόνια τα Μεταλλαγμένα Επιμολύνουν τις Βιολογικές και Συμβατικές Καλλιέργειες Καλαμποκιού – Οι Περιπτώσεις της Καταλονίας και της Αραγόν" δείτε στο http://www.greenpeace.org/international/press/reports/impossible-coexistence" target="_blank" class="act">www.greenpeace.org/international/press/reports

(2) Η παρουσίαση της έκθεσης συμπίπτει με την έναρξη ενός σημαντικού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βιέννη με τίτλο "H συνύπαρξη γενετικά μεταλλαγμένων, συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών – Ελευθερία στην Επιλογή". http://coexistenceconference.intbase.com" target="_blank" class="act">coexistenceconference.intbase.com (κωδικός πρόσβασης: coexistence).
Στο συνέδριο αυτό, στο οποίο παρίστανται Υπουργοί από όλη την Ε.Ε., θα συζητηθεί η μελλοντική πολιτική της Ένωσης στο ζήτημα της "συνύπαρξης" και θα καθορισθεί αν τα μεταλλαγμένα θα μπορούν να καλλιεργηθούν κοντά σε σε συμβατικές καλλιέργειες.

Κατηγορίες
Ετικέτες