Ελληνικό ΝΑΙ για τη σήμανση στα μεταλλαγμένα

Υποστηρίζει το αίτημα των καταναλωτών η κυβέρνηση

δελτίο τύπου - 8 Φεβρουαρίου, 2007
Μέλη της Greenpeace μετέφεραν σήμερα στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το αίτημα 1.000.000 πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους πάνω από 43.000 Έλληνες, για υποχρεωτική σήμανση των ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα.

Εκπρόσωποι της οργάνωσης συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Αυγουλά, ο οποίος επανέλαβε τη σταθερή στάση της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στα μεταλλαγμένα και δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρωτοβουλία για αλλαγή της νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. (1)

Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια της παράδοσης 1.000.000 υπογραφών στον Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., κ. Κυπριανού, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη, με συνάντηση εκπροσώπων της Greenpeace στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε., κ. Δήμα.

"Έχουμε δικαίωμα στην ενημέρωση και την επιλογή! Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την υποχρεωτική σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς", υπογράφουν πολίτες από 21 κράτη μέλη της Ε.Ε (2). Από την Ιρλανδία ως την Πολωνία, και από τη Φιλανδία ως την Ελλάδα, απλοί πολίτες ζητάνε από την Ε.Ε. να εξασφαλίσει το δικαίωμά τους να γνωρίζουν αν τα τρόφιμα που αγοράζουν έχουν παραχθεί με τη χρήση μεταλλαγμένων.

Μολονότι οι αντιδράσεις των καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη οδήγησαν στην απομάκρυνση των μεταλλαγμένων από τα τρόφιμα, μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι συνεχίζουν να εισάγονται στην Ε.Ε. με κύριο προορισμό (σε ποσοστό 90%) τις ζωοτροφές. Έτσι, 20 εκατομμύρια τόνοι μεταλλαγμένων εισέρχονται κάθε χρόνο στην τροφική αλυσίδα, χωρίς οι καταναλωτές να ενημερώνονται για το πού καταλήγουν.

Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι καταναλωτές αντιτίθενται στα μεταλλαγμένα. Το 94,6% των Ευρωπαίων θέλει να μπορεί να επιλέγει αν θα καταναλώσει μεταλλαγμένα τρόφιμα. Το 60% έχει δηλώσει ότι δε θα αγόραζε αυγά από κότες που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα (στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 85%). Μία έρευνα που έγινε το Μάρτιο του 2006 στη Σουηδία, έδειξε ότι το 95% των καταναλωτών θέλει το κρέας που προέρχεται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα να φέρει σήμανση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του  Ευρωβαρόμετρου (Φεβρουάριος 2006), το 83% των Ελλήνων δηλώνει ότι τους ανησυχούν τα μεταλλαγμένα.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (3) για τη σήμανση των μεταλλαγμένων παρουσιάζει ένα μεγάλο κενό: προβλέπει τη σήμανση προϊόντων όπως σοκολάτες, μαγειρικό λάδι, έτοιμες σάλτσες, αν περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς σε ποσοστό από 0,9% και πάνω. Το ίδιο ισχύει και για τις ζωοτροφές. Τα ζωικά προϊόντα όμως, όπως γάλα, αυγά, κρέας δε φέρουν σήμανση, ακόμα κι αν για την παραγωγή τους έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

"Το αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών δίνει 1.000.000 λόγους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να σταματήσει να επιτρέπει την είσοδο των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη και στο πιάτο μας από την πίσω πόρτα", δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace. "Όσο η ευρωπαϊκή νομοθεσία δε μας προστατεύει από τα μεταλλαγμένα, θα τα καταναλώνουμε χωρίς δυνατότητα επιλογής. Για να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών και το περιβάλλον, είναι καιρός τα μεταλλαγμένα να βγουν από την κρυψώνα τους", τόνισε η Ναταλία Τσιγαρίδου.

Notes:

(1) Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Greenpeace, ο κ. Αυγουλάς δήλωσε ότι "Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και με τη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τη στάση της κατά των μεταλλαγμένων και στηρίζει το αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών"

(2) Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν μεταξύ Μαΐου 2005 και Δεκεμβρίου 2006 από Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Κύπρο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Μάλτα

(3) Κανονισμός Ε.Ε. 1829/2003 και Κανονισμός Ε.Ε. 1830/2003 για τη Σήμανση και την Ιχνηλασιμότητα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών, οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή στις 18 Απριλίου 2004

Κατηγορίες
Ετικέτες