Κίνδυνος για την υγεία από εγκεκριμένο μεταλλαγμένο καλαμπόκι

Η Greenpeace απαιτεί την άμεση απόσυρση του επικίνδυνου μεταλλαγμένου προϊόντος

δελτίο τύπου - 13 Μαρτίου, 2007
Σημάδια τοξικότητας στο συκώτι και τα νεφρά παρουσίασαν πειραματόζωα που τράφηκαν με το ήδη εγκεκριμένο γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto MON863, αποκαλύπτει μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου του, ειδικού στον τομέα της Γενετικής του γαλλικού πανεπιστημίου της Καέν, καθηγητή Ζιλ Ερίκ Σεραλινί και της Greenpeace. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τοξικές επιπτώσεις σε εσωτερικά όργανα από κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν που έχει ήδη πάρει έγκριση για κατανάλωση από τους ανθρώπους.

Η μελέτη αναλύει τα αποτελέσματα των πειραμάτων που παρουσίασε η Monsanto στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να πάρει έγκριση για την κυκλοφορία του καλαμποκιού ΜΟΝ863 στην ευρωπαϊκή αγορά. Παρ’ όλο που τα αποτελέσματα δείχνουν πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου καλαμποκιού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την άδεια για τη χρήση του σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

"Τα συμπεράσματα της μελέτης αποδεικνύουν πως το σύστημα ελέγχου για την έγκριση μεταλλαγμένων για κατανάλωση είναι απολύτως ανεπαρκές αφού ενέκρινε ένα προϊόν με υψηλούς κινδύνους για την υγεία", δήλωσε η Αλεξάνδρα Μεσαρέ, διευθύντρια εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. "Το σύστημα ελέγχου και εγκρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να αλλάξει επειγόντως και όλα τα προϊόντα που έχουν ήδη εγκριθεί πρέπει να ξαναπεράσουν από νέο έλεγχο".

Μετά από δικαστικό αγώνα, η Greenpeace πήρε τα αποτελέσματα των πειραμάτων της Monsanto και τα παρέδωσε για αξιολόγηση σε ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζιλ Ερίκ Σεραλινί, ειδικό στον τομέα της Γενετικής, στο γαλλικό πανεπιστήμιο της Καέν.

"Ο έλεγχος των πειραμάτων της Monsanto μας έδειξε πως τα πρωτοκόλλα που ακολουθήθηκαν για τον έλεγχο του συγκεκριμένου προϊόντος είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα. Δεν έγινε αρκετή έρευνα για την απώλεια βάρους των πειραματόζωων αλλά, το χειρότερο απ’ όλα, η εταιρεία απέκρυψε πολύ σημαντικά στοιχεία από αναλύσεις ούρων των πειραματόζωων" δήλωσε ο καθηγητής Σεραλινί.

Τα στοιχεία των πειραμάτων για το καλαμπόκι της Monsanto MON863 είναι αντικείμενο διαμάχης από το 2003, όταν παρουσιάστηκαν σημαντικές αλλαγές στις αναλύσεις αίματος των πειραματόζωων που είχαν τραφεί με το προϊόν. Το καλαμπόκι πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά την αντίθεση πολλών κρατών-μελών που ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις του στην υγεία. Η μελέτη του καθηγητή Σεραλινί έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει αυτές τις ανησυχίες. Σύμφωνα με τη μελέτη "με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να καταλήξουμε πως το MON863 είναι ασφαλές για κατανάλωση". Κι όμως, το προϊόν έχει πάρει έγκριση για κυκλοφορία, εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες και τις ΗΠΑ.

Η Greenpeace απαιτεί την άμεση απόσυρση του καλαμποκιού ΜON863 σε όλο τον κόσμο και καλεί τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν όλα τα μεταλλαγμένα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν, καθώς και να υιοθετήσουν επιτέλους ένα αυστηρό και αξιόπιστο σύστημα ελέγχου από δω και στο εξής.

Notes:

1. Περίληψη της έρευνας από την Greenpeace βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση
http://www.greenpeace.org/international/press/reports/gp_briefing_seralini_study" target="_blank">www.greenpeace.org/international/press/reports/gp_briefing_seralini_study

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε έγκριση για χρήση του καλαμποκιού MON863 στις ζωοτροφές τον Αύγουστο του 2005 και για κατανάλωση από ανθρώπους τον Ιανουάριο του 2006.

Κατηγορίες
Ετικέτες