ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΒΑΜΒΑΚΙ(VI) - Ωμή παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας (12/9/2000)

Σκάνδαλο με τις ευλογίες Υπουργείου Γεωργίας και ΥΠΕΧΩΔΕ

δελτίο τύπου - 12 Σεπτεμβρίου, 2000

Αθήνα, 12-9-2000

Για ωμή παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών που παρανόμησαν, κατηγορεί τα υπουργεία Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ η Greenpeace. Η Greenpeace ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να σταματήσει το σκάνδαλο με την παράνομη εισαγωγή και καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού στη χώρα μας.

"Ανατρέποντας προηγούμενες αποφάσεις, δεσμεύσεις και ανακοινώσεις περί καταστροφής των καλλιεργειών του μεταλλαγμένου βαμβακιού, ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, με χθεσινή ανακοίνωσή του, περιγράφει αναλυτικά με ποιό τρόπο η Ελλάδα θα παραβιάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά στην απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον. Ο Γολγοθάς του μεταλλαγμένου βαμβακιού, που ξεκίνησε επισήμως τον Μάρτιο, φαίνεται να έχει ένα τέλος άδοξο για το φυσικό περιβάλλον, το ελληνικό βαμβάκι, την αγροτική οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Ένα μήνα μετά την προηγούμενη συνέντευξη τύπου (7-8-2000), στην οποία ο κ. Ανωμερίτης έδωσε τα τελικά στοιχεία των εργαστηριακών αναλύσεων για το μεταλλαγμένο βαμβάκι, ο υπουργός Γεωργίας ανακαλεί, ανασκευάζει και ακυρώνει προηγούμενες αποφάσεις. Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε την κοινή απόφαση, Υπουργείου Γεωργίας και ΥΠΕΧΩΔΕ, για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν σχετικά με το μεταλλαγμένο βαμβάκι που εισήχθη και καλλιεργήθηκε παράνομα στη χώρα μας.

Μετά τα γνωστά λογοπαίγνια περί απλής επιμόλυνσης και όχι εισαγωγής μεταλλαγμένου σπόρου, ο κ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε 5.600 στρέμματα καλλιεργειών οι οποίες βρίσκονται κυρίως στη Θεσσαλία, τη Λιβαδειά και την περιοχή του Έβρου. Στη συνέχεια ο κ. Ανωμερίτης διευκρίνισε ότι το μεταλλαγμένο βαμβάκι θα πάει σε ξεχωριστά εκκοκκιστήρια και θα διασφαλιστεί ότι δεν θα μπει στην τροφική αλυσίδα. Η ίνα του βαμβακιού που θα παραχθεί (περίπου 1.680 τόνοι) θα εξαχθεί.

Με την παραπάνω διαδικασία, τα Υπουργεία Γεωργίας και ΥΠΕΧΩΔΕ, προτίθενται να "λύσουν" ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που απειλεί το φυσικό περιβάλλον. Με δεδομένη την ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ για την τήρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη σκόπιμη απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον, η οποία προφανώς παραβιάζεται στην περίπτωση του βαμβακιού, είναι εντυπωσιακό ότι το ίδιο υπουργείο υπογράφει την απόφαση η οποία περιγράφει αναλυτικά με ποιό τρόπο η Ελλάδα παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία, στην περίπτωση του μεταλλαγμένου βαμβακιού.

Ο τραγέλαφος και η ασυνέπεια της χώρας στο θέμα των μεταλλαγμένων δεν έχει όρια. Ενώ ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Η. Ευθυμιόπουλος, ανακοίνωνε (12-7-2000) την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας με σκοπό την προώθηση της αντικειμενικής ευθύνης για τα μεταλλαγμένα και τη νομιμοποίηση του δικαιώματος μιας χώρας ή μιας περιοχής να αρνηθεί την καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών, ο υπουργός Γεωργίας πίεζε ώστε "να μην χάσουμε την ευκαιρία" που προσφέρουν τα μεταλλαγμένα για τη γεωργία (άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, 3-5 Σεπτεμβρίου, Μπίαριτζ, Γαλλία). Η ανυπαρξία εθνικής πολιτικής στο θέμα των μεταλλαγμένων νομιμοποιεί τυχάρπαστες και επικίνδυνες αποφάσεις όπως η πρόσφατη που αφορά το βαμβάκι. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει ανυπεράσπιστη στη λαίλαπα των μεταλλαγμένων, ελεύθερο πεδίο δράσης για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή και καλλιέργεια μεταλλαγμένων οργανισμών.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 12-7-2000 ο κ. Ευθυμιόπουλος, ανακοίνωσε ρητά πως "...οι καλλιέργειες (μεταλλαγμένου βαμβακιού) θα καταστραφούν και θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση των αγροτών".

Σε προηγούμενη συνέντευξη τύπου (7-8-2000), ο κ. Ανωμερίτης είχε ανακοινώσει τα εξής:

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι εντόπισαν 77 σπορομερίδες βαμβακιού οι οποίες περιείχαν μεταλλαγμένο σπόρο σε ποσοστό που έφτανε και 3%. Οι σπορομερίδες που περιείχαν μεταλλαγμένους σπόρους αντιστοιχούσαν σε 847 τόνους σπόρου (ποσοστό της τάξης του 6% του συνόλου των σπόρων της ελληνικής αγοράς).

Το Υπουργείο θεωρεί αποδεκτή την παρουσία μεταλλαγμένων σπόρων σε ποσοστό κάτω του 1%.

Το Υπουργείο σκοπεύει να εντοπίσει και να καταστρέψει τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες, εξασφαλίζοντας πλήρη αποζημίωση στους θιγόμενους αγρότες. Οι εκτάσεις αυτές υπολογίζονται περίπου σε 20.000 - 40.000 στρέμματα.

Σκοπός των όποιων μέτρων είναι η προστασία του βαμβακιού, ως εθνικού προϊόντος.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά, ότι ένα ποσοστό της τάξης του 6% του συνόλου των σπόρων της ελληνικής αγοράς βρέθηκε επιμολυσμένο με μεταλλαγμένο υλικό. Με άλλα λόγια, 65 περίπου εκατομμύρια μεταλλαγμένοι σπόροι βαμβακιού διατέθηκαν στην ελληνική αγορά. Οι 847 τόνοι σπόρων βαμβακιού που είναι επιμολυσμένοι με μεταλλαγμένο υλικό, επαρκούν για την καλλιέργεια 350.000 στρεμμάτων!

Η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Ανωμερίτη, μας ενημερώνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε 5.600 στρέμματα! Με άλλα λόγια, σχεδόν το σύνολο των μεταλλαγμένων σπόρων βρίσκεται αποθηκευμένο και δεν χρησιμοποιήθηκε!

Η "αλχημεία" του υπουργείου Γεωργίας έγκειται στο γεγονός ότι έθεσε ένα αυθαίρετο, όσο και παράνομο, αποδεκτό όριο επιμόλυνσης των σπόρων της τάξης του 1%. Έτσι θεωρεί πως όσα χωράφια σπάρθηκαν με βαμβακόσπορο που είναι επιμολυσμένος με μεταλλαγμένο υλικό κάτω του 1% δεν χρειάζεται να καταστραφούν. Περιορίζει έτσι την έκταση των προς καταστροφή καλλιεργειών σε περίπου 5.600 στρέμματα. Όμως, τόσο η Μόνιμη Επιτροπή Σπόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, είναι σαφείς σ' αυτό το θέμα. Για τα μη εγκεκριμένα προϊόντα (και το μεταλλαγμένο βαμβάκι είναι μη εγκεκριμένο προς καλλιέργεια προϊόν), η ανεκτή παρουσία μεταλλαγμένου υλικού στους σπόρους είναι μηδέν. Και όταν λέμε μηδέν, εννοούμε μηδέν. Μόνο για τα ήδη εγκεκριμένα προς καλλιέργεια μεταλλαγμένα προϊόντα (π.χ. ορισμένα υβρίδια καλαμποκιού), η αποδεκτή επιμόλυνση στους σπόρους προτείνεται να κυμαίνεται σε ποσοστό 0,5%.

Ως γνωστόν, η απελευθέρωση μεταλλαγμένου βαμβακιού στο περιβάλλον (καλλιέργεια) απαγορεύεται με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Οδηγία 90/220). Σε αντίστοιχη πρόσφατη περίπτωση παράνομης καλλιέργειας μεταλλαγμένης ελαιοκράμβης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η αντίδραση των αρμοδίων αρχών υπήρξε στις περισσότερες περιπτώσεις άμεση: καταστροφή των επιμολυσμένων αγρών πριν την ανθοφορία και αποζημίωση των θιγόμενων αγροτών. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες εισαγωγής σπόρων οφείλουν να καλύψουν τη βλάβη που υπέστησαν οι αγρότες, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δήλωσή της στις 9-6-2000, τόνισε ότι θα καλύψει τις αντίστοιχες επιδοτήσεις, με την προϋπόθεση όμως ότι θα καταστραφούν οι επιμολυσμένοι αγροί πριν την ανθοφορία ώστε να αποφευχθεί η γενετική ρύπανση.

"Τα υπουργεία Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ προσπαθούν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο και να υποβαθμίσουν το πρόβλημα. Με τη στάση τους αυτή, δεν προστατεύουν τα συμφέροντα των αγροτών αλλά συγκεκριμένων εταιρειών εισαγωγής σπόρων, οι οποίες φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για το πρόβλημα. Συγκαλύπτοντας το πρόβλημα, δεν απενοχοποιούν το ελληνικό βαμβάκι, αλλά δίνουν άφεση αμαρτιών σε εταιρείες που παρανόμησαν", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης. "Το υπουργείο Γεωργίας οφείλει να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για το ποιές από τις μεταλλαγμένες σπορομερίδες σπάρθηκαν τελικά και σε ποιές περιοχές. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην καταστροφή των μεταλλαγμένων καλλιεργειών και να αποζημιώσει τους θιγόμενους αγρότες".

Η Greenpeace ζητά για ακόμη μια φορά:

  • Την άμεση καταστροφή των καλλιεργειών μεταλλαγμένου βαμβακιού και την αποζημίωση των θιγόμενων αγροτών από τις εμπλεκόμενες εταιρείες εισαγωγής/παραγωγής σπόρων.
  • Την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου που θα διασφαλίζει ότι όλο το εισαγόμενο γενετικό υλικό δεν έχει υποστεί γενετική επιμόλυνση.
  • Την προστασία, αναπαραγωγή και προώθηση του ντόπιου γενετικού υλικού.
  • Την ανακήρυξη της χώρας σε ζώνη απαλλαγμένη από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Κατηγορίες
Ετικέτες