ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΒΑΜΒΑΚΙ(VII) - Mεταλλαγμένες δηλώσεις του Υπουργείου Γεωργίας (19/10/2000)

Nέες αποκαλύψεις απο την Greenpeace

δελτίο τύπου - 19 Οκτωβρίου, 2000

Αθήνα, 19-10-2000

Τον άμεσο κίνδυνο μη διάθεσης σημαντικού μέρος της ελληνικής παραγωγής βαμβακιού επισημαίνει η Greenpeace, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη αδράνεια και τον στρουθοκαμηλισμό του υπουργού Γεωργίας μπροστά στο σκάνδαλο του μεταλλαγμένου βαμβακιού. Παράλληλα, και προκειμένου να προστατευτούν οι παραγωγοί και η αγορά, η Greenpeace αποκαλύπτει σήμερα τον αναλυτικό κατάλογο του Υπουργείου Γεωργίας με τις μεταλλαγμένες σπορομερίδες βαμβακόσπορου.

"Ήδη, ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες αδυνατούν να πιστοποιήσουν το βαμβάκι τους ως μη μεταλλαγμένο και πολλές από τις συμφωνίες εξαγωγών τους είναι μετέωρες. Η πρόσφατη απάντηση του Υπουργού Γεωργίας σε ερωτήσεις βουλευτών για την παράνομη απελευθέρωση (καλλιέργεια) μεταλλαγμένου βαμβακιού στην Ελλάδα, δεν άφησε κανένα περιθώριο ελπίδας. Η βλάβη στο φυσικό περιβάλλον παραμένει άγνωστη, ενώ οι κλωστοϋφαντουργία απειλείται από τη δυσφήμιση του ελληνικού βαμβακιού και με σημαντική οικονομική βλάβη", επεσήμανε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Με αντικρουόμενες δηλώσεις και αντιφάσεις, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης προσπαθεί να ξορκίσει το "κακό" και να εξαφανίσει το πρόβλημα, συγκαλύπτοντας τους υπευθύνους. Μια σύντομη αναδρομή σε δηλώσεις και ανακοινώσεις του υπουργείου Γεωργίας, είναι ενδεικτική της παραπλάνησης την οποία καλλιεργεί το υπουργείο.

"Εντοπίστηκαν 77 σπορομερίδες οι οποίες παρουσιάζουν επιμόλυνση με γενετικά τροποποιημένο σπόρο, σε ποσοστό μέχρι 3%. Το σύνολο των 77 σπορομερίδων αντιπροσωπεύει 847 τόνους σπόρου. Οι καλλιέργειες που παρουσιάζουν υψηλή επιμόλυνση (μεγαλύτερη του 1%) θα καταστραφούν. Οι αντίστοιχες καλλιέργειες εκτιμώνται σε 15.000-35.000 στρέμματα". (Συνέντευξη τύπου υπουργού Γεωργίας, 7/8/2000).

Ο υπουργός Γεωργίας, ορίζει αυθαίρετα και παράνομα ως "αποδεκτό όριο επιμόλυνσης" το 1%. Με αυτό τον τρόπο "περιορίζει" το πρόβλημα. Με βάση τις αριθμητικές αλχημείες του υπουργείου Γεωργίας οι "προβληματικές" σπορομερίδες περιορίζονται από 77 σε 25. Με άλλα λόγια, οι 847 τόνοι επιμολυσμένου σπόρου, αυτομάτως "περιορίζονται" σε 116. Οι 847 τόνοι σπόρων βαμβακιού που είναι επιμολυσμένοι με μεταλλαγμένο υλικό, επαρκούν για την καλλιέργεια 350.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, στην ελληνική αγορά διατέθηκαν περίπου 65 εκατομμύρια σπόροι μεταλλαγμένου βαμβακιού. Το υπουργείο Γεωργίας ποτέ δεν ανακοίνωσε ποιές από τις επιμολυσμένες σπορομερίδες έχουν σπαρεί και ποιές παραμένουν αδιάθετες σε αποθήκες.

"Οι εκτάσεις όπου το πρόβλημα είχε σημαντικές διαστάσεις (επιμόλυνση άνω του 1%) ανέρχονται σε 5.600 στρέμματα και η συγκομιδή θα γίνει ξεχωριστά από τις υπόλοιπες καλλιέργειες και στο ξεκίνημα της περιόδου και κατά περιοχή. Σε ότι αφορά τις καλλιέργειες αυτές αποφασίστηκε η συγκέντρωση του σύσπορου βαμβακιού σε επιλεγμένα εκκοκκιστήρια". (Ανακοίνωση τύπου υπουργού Γεωργίας, 11/9/2000).

Ύστερα από επανεκτίμηση του προβλήματος, το υπουργείο Γεωργίας υποβαθμίζει εκ νέου το πρόβλημα. Μέχρι σήμερα, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή του βαμβακιού στη Βοιωτία και τη Θεσσαλία, κανείς από τους ενδιαφερόμενους (παραγωγούς, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργούς) δεν έχει ενημερωθεί για τις καλλιέργειες του μεταλλαγμένου βαμβακιού ή για τα "επιλεγμένα εκκοκκιστήρια".

"Η μέχρι σήμερα ισχύουσα για τους συμβατικούς σπόρους νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι σχετικό για την παρουσία προσμίξεων γενετικά τροποποιημένου υλικού". (Υπουργός Γεωργίας, 3/10/2000. Απάντηση σε επερωτήσεις βουλευτών, που κατατέθηκαν στο διάστημα 15/6 μέχρι 17/8).

Σύμφωνα όμως με την Έκθεση πεπραγμένων της Μόνιμης Επιτροπής Σπόρων της ΕΕ (10/7/2000), "Τα κράτη/μέλη θα αναλάβουν δράση όπου τα αποτελέσματα των αναλύσεων επιβεβαιώνουν την παρουσία επιμολύνσεων με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς οι οποίοι δεν καλύπτονται από την απαραίτητη έγκριση της Οδηγίας 90/220 ΕΟΚ". Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Γεωργίας (10/10/2000) για τα Προσωρινά Μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση των εισαγωγών σπόρων για τυχόν παρουσία τροποποιημένων σπόρων μέσα σε συμβατικούς, "η αποδεκτή επιμόλυνση συμβατικών σπόρων, με γενετικά τροποποιημένους για τους οποίους δεν υπάρχει έγκριση σύμφωνα με την Οδηγία 90/220 ΕΟΚ, θα είναι μηδενική".

"Ο όρος 'εισαγωγή γενετικά τροποποιημένου βαμβακόσπορου' στη χώρα μας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα". (Υπουργός Γεωργίας, 3/10/2000. Απάντηση σε επερωτήσεις βουλευτών, που κατατέθηκαν στο διάστημα 15/6 μέχρι 17/8).

Όπως προκύπτουν από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του υπουργείου Γεωργίας και τα οποία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η Greenpeace, σημαντικές ποσότητες του μεταλλαγμένου βαμβακόσπορου προέρχονταν από ντόπια σποροπαραγωγή. Με άλλα λόγια, σημαντικές ποσότητες μεταλλαγμένου βαμβακιού καλλιεργήθηκαν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, 33 από τις 77 επιμολυσμένες σπορομερίδες που εντοπίστηκαν είναι εγχώριας σποροπαραγωγής! Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι παραπάνω σπορομερίδες (εγχώριας σποροπαραγωγής) ανήκαν στην ποικιλία MIDAS, την οποία εμπορεύεται αποκλειστικά, ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου. Στην ίδια εταιρεία ανήκουν οι 67 από το σύνολο των 77 επιμολυσμένων σπορομερίδων που εντοπίστηκαν. Μπορεί το υπουργείο Γεωργίας να θέλει να παίζει με τις λέξεις. Αυτό όμως δεν εξαφανίζει, ούτε μειώνει το πραγματικό πρόβλημα.

"Σε ότι αφορά την ίνα των φυτών είναι γνωστό, ότι σύμφωνα με τις σχετικές γνωμοδοτήσεις αρμοδίων καθηγητών των ΑΕΙ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεδομένου ότι γενετικά τροποποιημένα γονίδια δεν ανιχνεύονται σε αυτήν". (Υπουργός Γεωργίας, 3/10/2000. Απάντηση σε επερωτήσεις βουλευτών, που κατατέθηκαν στο διάστημα 15/6 μέχρι 17/8).

Σήμερα, μεγάλες κλωστοϋφαντουργίες της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι οι πελάτες τους στο εξωτερικό τους ζητούν πιστοποιητικό ότι το προϊόν τους δεν προέρχεται από μεταλλαγμένο βαμβάκι. Από τη στιγμή που το μεταλλαγμένο βαμβάκι ανακατευτεί με το συμβατικό στα εκκοκκιστήρια, δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα πιστοποίησης της προέλευσής του. Επιπλέον, δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα για τις βιομηχανίες παραγωγής βαμβακελαίου, δεδομένου ότι απαγορεύεται η παραγωγή και εμπορία μεταλλαγμένου βαμβακελαίου!

Σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζεται και για το μέλι, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος της ελληνικής παραγωγής μελιού (περίπου το 10%) προέρχεται από το βαμβάκι. Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, "Όπως είναι γνωστό, η κατανάλωση και κυκλοφορία παραγώγων γενετικά τροποποιημένου βάμβακος, που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία. "Η ανίχνευση του οποιοδήποτε ποσοστού γενετικά τροποποιημένων ουσιών σε προϊόντα όπως βαμβακέλαια ή μέλι, μας επιβάλει να προχωρήσουμε σε οριστική απόσυρση και όχι απλά στην επιβολή υποχρεωτικής σήμανσης". (Επιστολή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων προς τον υπουργό Γεωργίας, 11/8/2000).

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, "η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εκφράζει ισχυρές ενστάσεις και αντιρρήσεις για την ελεύθερη χρήση του παραπάνω προϊόντος (μεταλλαγμένου βαμβακιού) στις χώρες της ΕΕ και ειδικότερα στη χώρα μας, που είναι μια από τις λίγες βαμβακοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ. Οι ενστάσεις αφορούν...τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ζώων, των ανθρώπων και γενικότερα στη δημόσια υγεία" (επιστολή της ΓΓΚ προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, 5/1/1999).

Η Greenpeace ζητά:

Τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν τις καλλιέργειες μεταλλαγμένου βαμβακιού.

Τον εντοπισμό και την άμεση καταστροφή των μεταλλαγμένων καλλιεργειών.

Την αποζημίωση των θιγόμενων παραγωγών.

Την άμεση εγκατάσταση συστήματος ελέγχου που θα διασφαλίζει ότι όλο το χρησιμοποιούμενο γενετικό υλικό δεν έχει υποστεί γενετική επιμόλυνση.

Την προστασία, αναπαραγωγή και προώθηση του ντόπιου γενετικού υλικού.

Την ανακήρυξη της χώρας σε ζώνη απαλλαγμένη από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Αντί επιλόγου, παραθέτουμε το παρακάτω:

- "Οι ζώντες οργανισμοί που απελευθερώνονται στο περιβάλλον σε μεγάλες ή μικρές ποσότητες, είτε για πειραματικούς σκοπούς είτε ως εμπορικά προϊόντα, είναι δυνατό να αναπαραχθούν στο περιβάλλον...Οι συνέπειες μιας παρόμοιας ελευθερώσεως μπορεί να είναι αμετάκλητες" (Κοινοτική Οδηγία 90/220 της 23ης Απριλίου 1990).

Κατηγορίες
Ετικέτες