ΠΡΟΣ Εταιρείες ζωικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

έκθεση - 15 Νοεμβρίου, 2012
Ο κόσμος αναλαμβάνει δράση και φυτεύει τη λύση. Εσείς;

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε η σπορά κτηνοτροφικού κουκιού για ελληνική ζωοτροφή από την Greenpeace, στο πλευρό της οποίας βρέθηκαν εκατοντάδες καταναλωτών που υποστηρίζουν οικονομικά τη δράση “Φυτεύουμε τη Λύση” αλλά και δεκάδων χιλιάδων πολιτών που έχουν ήδη ζητήσει από την εταιρεία σας, όπως και από όλες τις εταιρείες ζωικών προϊόντων, να απεξαρτηθείτε από τη σόγια και να κάνετε στροφή σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά.

Όταν οι καταναλωτές καταφέρνουν εν τω μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης να βρουν τρόπο να χρηματοδοτήσουν τη λύση και να φυτέψουν μαζί με την Greenpeace κτηνοτροφικά κουκιά για παραγωγή ελληνικής ζωοτροφής, αυτό σημαίνει ότι η στροφή προς τις ελληνικές ζωοτροφές είναι καθαρά θέμα θέλησης. Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες ζωικών προϊόντων σπαταλάτε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, που επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, αντί να επενδύετε στην παραγωγή ελληνικών πρώτων υλών και στην εγχώρια ανάπτυξη.

Η σόγια δεν μπορεί να αποτελεί ασφαλή λύση στην αντιμετώπιση της διατροφικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Τα κουκιά, τα ρεβίθια, τα μπιζέλια και τα λούπινα μπορούν. Η σόγια είναι είτε ήδη μεταλλαγμένη είτε κινδυνεύει να επιμολυνθεί στη συνέχεια, ενώ η τιμή της συνεχώς εκτοξεύεται, φτάνοντας μέχρι και την αύξηση της τιμής του χρυσού! Επιπλέον, δεν είναι ελληνική, δεν αντέχει στην ξηρασία και απαιτεί πολύ νερό, κάτι που καθιστά την καλλιέργειά της ακριβή και επισφαλή για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.

Αντιθέτως, το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο είναι ελληνικά και δεν είναι μεταλλαγμένα. Είναι ιδανικά για το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας και δεν χρειάζονται καθόλου πότισμα για να αναπτυχθούν, εξοικονομώντας έτσι χρήματα και νερό (πολύτιμα είδη και τα δύο στις μέρες μας!). Η χρήση τους στην κτηνοτροφία θα δώσει ανάπτυξη και δουλειές στην περιφέρεια και ειδικά σε αγροτικές περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, θα στηρίξει την τοπική αγροτική παραγωγή και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων.

Η εταιρεία σας, όπως και όλες οι εταιρείες ζωικών προϊόντων οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στους Έλληνες καταναλωτές και την ελληνική οικονομία και κοινωνία και να ανακοινώσει συγκεκριμένο πλάνο δράσης με αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης για την αντικατάσταση της σόγιας με ντόπια κτηνοτροφικά φυτά στις ζωοτροφές, καθώς και να δεσμευτεί ότι δεν θα καλλιεργηθεί ποτέ σόγια στην Ελλάδα.

Αναμένουμε την άμεση και έγγραφη απάντηση της εταιρείας σας στα παραπάνω επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα.

Με εκτίμηση

Έλενα Δανάλη
Υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace
κατά των μεταλλαγμένων

Κατηγορίες