Πες μου τι ψάρι τρως...

3 σχόλια
νέο - 22 Μαρτίου, 2012
9 στους 10 Έλληνες δεν γνωρίζουν πώς αλιεύθηκε το ψάρι που καταναλώνουν και κατά συνέπεια την κατάσταση των αποθεμάτων του!

Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα της Greenpeace, όπως και το ότι βασικός παράγοντας που αναγκάζει το μέσο Έλληνα να περιορίσει τη διατροφή του σε 3-4 είδη ψαριών, τα οποία βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, είναι η σχεδόν μονοπωλιακή και καταστροφική δραστηριότητα της μέσης αλιείας (μηχανότρατα, γρι γρι).

Για να εξασφαλίσουμε ελληνικές θάλασσες γεμάτες ζωή, χρειαζόμαστε τώρα θαλάσσια καταφύγια που θα δώσουν στους καταναλωτές πρόσβαση σε ελληνικά ψάρια, αλιευμένα με βιώσιμο τρόπο από παράκτιους ψαράδες.

Βασικά αποτελέσματα της έρευνας


1.
Το κόστος του ελληνικού φρέσκου ψαριού είναι αποτρεπτικά υψηλό

Αν και το φρέσκο ψάρι αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας, ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών αγοράζει ψάρι από σπάνια έως και ποτέ. Το 63,3% αποδίδει αυτήν την καταναλωτική συνήθεια στις αυξημένες τιμές των αλιευμάτων.

2. Τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας προτιμώνται λόγω χαμηλότερου κόστους

Οι αυξημένες τιμές, που οφείλονται και στη μείωση των αποθεμάτων των ψαριών, ωθούν το 33% των καταναλωτών στα ψάρια υδατοκαλλιέργειας. Σε αυτό το πρότυπο συμβάλλει και το γεγονός ότι τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα των υδατοκαλλιεργειών που συνδέονται και με την υπεραλίευση δεν είναι ευρέως γνωστά.

3. Οι παράκτιοι αλιείς, αν και είναι περισσότεροι, καταλαμβάνουν ελάχιστο μερίδιο της αγοράς

Το 76,3% του κόσμου προμηθεύεται ψάρια από συνοικιακά ιχθυοπωλεία, λαϊκές αγορές ή σούπερ μάρκετ, όπου τα ψάρια προέρχονται κυρίως από μηχανότρατες, γρι γρι και υδατοκαλλιέργειες και είναι περιορισμένα σε είδη. Αντιθέτως, μόλις το 16,6% αγοράζει ψάρια αλιευμένα με επιλεκτικό τρόπο από μικρούς παράκτιους ψαράδες και κατ’ επέκταση έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία ψαριών.

4. Οι καταναλωτές έχουν εξαιρετικά περιορισμένες επιλογές στην αγορά ψαριού

Η πλειονότητα των καταναλωτών περιορίζεται στην κατανάλωση μόλις 3-4 ειδών (όπως τσιπούρα, γαύρος, σαρδέλα και μπακαλιάρος), που προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες, γρι-γρι και μηχανότρατες.

5. Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν πρόσβαση στα μη δημοφιλή ψάρια

Δυστυχώς, το 41,9% των καταναλωτών δεν γνωρίζει καν τα μη δημοφιλή ψάρια, τα οποία αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο από τους μικρούς παράκτιους ψαράδες, ενώ οι υπόλοιποι που τα γνωρίζουν (58,1%), δυσκολεύονται να τα βρουν στην αγορά, γεγονός που επαληθεύει το μονοπώλιο των καταστροφικών πρακτικών αλιείας.

‘Μόλις το 5% του αλιευτικού στόλου της χώρας (700 μηχανότρατες και γρι γρι) μοιράζεται τα κέρδη από το 58% της ελληνικής αλιευτικής παραγωγής καταστρέφοντας ταυτόχρονα τις ελληνικές θάλασσες. Αντιθέτως, το υπόλοιπο 95% (17000 σκάφη μικρών παράκτιων ψαράδων) αναγκάζεται να περιοριστεί σε πενιχρά έσοδα από το υπόλοιπο 42% της παραγωγής αδυνατώντας να διοχετεύσει τα ψάρια του στις κεντρικές αγορές. Τα θαλάσσια καταφύγια θα σταματήσουν μία αδικία δεκαετιών, δίνοντας ζωή στις ελληνικές θάλασσες’,
τόνισε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ευχαριστούμε πολύ τους 6.229 cyber-ακτιβιστές που έλαβαν μέρος σε αυτήν την έρευνα!


Δες αναλυτικά τα αποτελέσματα

Διεκδικούμε θαλάσσια καταφύγια και το δικαίωμά μας να έχουμε πρόσβαση σε ελληνικά ψάρια, αλιευμένα με βιώσιμο τρόπο από παράκτιους ψαράδες!


 

* Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους εθελοντές της Greenpeace για την πολύτιμη βοήθειά τους στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Κατηγορίες

(Unregistered) nikmak λέει:

file lykosaki, epeidh 3erw ta pragmata apo mesa, kai eimai psaras, den einai oute oloi oi megaloi fragkatoi,oute oi mikroi ftwxoi...klapsa kanoun kai ...

Καταχωρήθηκε 22 Μαρτίου, 2012 στις 16:33 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Read More Read Less

(Unregistered) Lykosakis λέει:

Όσον αφορά το παραπάνω σχόλιο:
Παρατηρώ οτι η άποψή σου επικεντρώνεται στα κέρδη κάποιον,στο πόσο κερδίζει ο καταναλωτής κλπ. Το βασικό σου επιχείρημα είναι οτι τα σκάφη μέσης αλιείας πληρώνουν φόρους ενώ οι μικροί ψαράδες όχι. Δεν βλέπω πως συνδέεις την άποψή σου με την προστασία των θαλασσών όμως αν πιστεύεις οτι η έρευνα είναι λάθος δομημένη.. Δεν ξέρω για τα νούμερα των σκαφών,αλλά είναι πολύ φυσικό οι "φραγκάτοι" ψαράδες και να προσπαθούν να αποφύγουν την εφορία πληρόνοντας κάποιους φόρους όπως και οι μικροί ψαράδες να πουλάν τα ψάρια τους στη μάυρη αφού αν πλήρωνα φόρους μάλλον δεν θα ήταν πιά ψαράδες και θα άλλαζαν επάγγελμα,μιας και οι φόροι σε μικρά κέρδη γίνονται δυσβάσταχτοι.. Δηλαδή οι μικροί ψαράδες ποπυλάν στη μαύρη για να επιβωσουν μην έχοντας τα μηχανήματα που θα δους δώσουν μεγάλες ψαριές και οι μαγάλοι ψαράδες βγάζουν απίστευτα κέρδη επειδή έχουν καταντήσει μονοπώλιο σαν προμηθευτές στα σουπερ μαρκετ.. Και αυτό το συναγω απο τα δικά σου λεγόμενα και όχι απο την έρευνα της greenπeace που ουσιαστικά καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα..
Τι πρέπει να γίνει όμως για να υπάρχει μια "βιώσιμη" αλιεία δεν το διευκρινίζεις ούτε εσύ ούτε και η Greenpeace επαρκώς κατα τη γνώμη μου.

Καταχωρήθηκε 22 Μαρτίου, 2012 στις 16:07 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

(Unregistered) nikmak λέει:

sxetika me ta pososta pou anaferete...ta skafh meshs alieias einai 300 sunnolika..kai paraktias 70.000...opote ola anatreponte...mhn pate na ta parous...

Καταχωρήθηκε 22 Μαρτίου, 2012 στις 15:44 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Read More Read Less

1 - 3 από 3 αποτελέσματα.

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email