Διακοπές στη Μεσόγειο... χωρίς αύριο;

νέο - 7 Δεκεμβρίου, 2012
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ στην Ντόχα πάνε από το κακό στο χειρότερο, οι νέοι κλιματικοί χάρτες που δημοσιεύτηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος αποκαλύπτουν ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ευρώπη αν δεν αποτρέψουμε τις κλιματικές αλλαγές…

«Σκοπεύετε να κάνετε διακοπές στη Μεσόγειο; Καλύτερα μην τις αναβάλετε για αύριο» Κάπως έτσι ξεκινάει το άρθρο με τίτλο «Οι 16 πιο ανατριχιαστικοί χάρτες» ο συντάκτης της ιστοσελίδας Grist, σχολιάζοντας τα σοκαριστικά στοιχεία της νέας μεγάλης μελέτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για τις επιπτώσεις των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών.

Τα στοιχεία και οι αναλυτικοί χάρτες του ΕΟΠ σκιαγραφούν ένα εφιαλτικό μέλλον ιδιαίτερα για τη Νότια Ευρώπη (και την Ελλάδα), με παρατεταμένους καύσωνες, μεγάλη ξηρασία, έντονες και συχνότερες πυρκαγιές, κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής και συρρίκνωση της οικονομίας.

 

Δυστυχώς, υπάρχει πολύ λίγος χρόνος, ενδεχομένως λίγα μόλις χρόνια για να αποφύγουμε μία μη-αναστρέψιμη διαδικασία υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Κλιματικές διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα, στην Ντόχα του Κατάρ που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για την επίτευξη μίας παγκόσμιας συμφωνίας για την προστασία του κλίματος, δυστυχώς τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές  φαίνεται να υπερισχύουν κυρίως οι φωνές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ρωσίας, της Πολωνίας και των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που ουσιαστικά δεν θέλουν καμία δεσμευτική συμφωνία. Στον αντίποδα κάποιες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πιο φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες (G77).

Όσο για τη χώρα μας... μην ρωτάτε που βρίσκεται.

Η κυβέρνησή μας αποφάσισε ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί με τις διαπραγματεύσεις και έστειλε ως απλό παρατηρητή την πρέσβη (!) της χώρας μας στο Κατάρ. Φαίνεται ότι η πιθανότητα μη-αναστρέψιμης καταστροφής του κλίματος της Ελλάδας – κάτι που κυριολεκτικά θα εξαρτηθεί από την ανάληψη παγκόσμιας δράσης τα επόμενα 5 χρόνια – δεν αξίζει την πολιτική εμπλοκή της χώρας μας.

Αυτό που κάνει ακόμα πιο εξοργιστικό την απουσία μας, είναι ότι η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, σημαίνει πολύτιμες επενδύσεις της βιομηχανίας σε νέες και καθαρές τεχνολογίες, εκσυγχρονισμό της οικονομίας και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας για τη χώρα μας. Σημαίνει επίσης προστασία δασών και των ακτών μας, της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού, δηλαδή της οικονομίας μας. Σημαίνει στροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη και γρηγορότερη έξοδο από την κρίση.

Ακριβώς το αντίθετο από ό,τι κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.

Ας υπάρχουν τουλάχιστον οι χάρτες του ΕΟΠ, να υπενθυμίζουν στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, Ασημάκη Παπαγεωργίου ότι δεν μπορείς να ξεγελάσεις τον πλανήτη…


Διαβάστε περισσότερα για την Έκθεση του ΕΟΠ Climate Change, Impacts and Vulnerability