Νέοι αγρότες μόνοι ψάχνουν

Πρόσθεσε ένα σχόλιο
νέο - 21 Δεκεμβρίου, 2012
Δεκάδες συμπολίτες μας έχουν ήδη ανταποκριθεί μέσω του fitepse-ti-lisi.org στο κάλεσμα της Greenpeace για καλλιέργεια στη χώρα μας ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί, το ρεβίθι και το λούπινο για ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα.

Ωστόσο, η πρόθεσή τους αυτή πέφτει μέχρι στιγμής στο κενό, αφού  το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αδρανεί, αντί να επισπεύσει εν μέσω κρίσης τη στήριξη αυτής της μορφής πρωτογενούς παραγωγής,

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι διαφορετικές ιστορίες και οι λόγοι για τους οποίους ο κάθε ένας θέλει να στραφεί σε αυτή την καλλιέργεια. Πιο συγκεκριμένα οι άνθρωποι που μας μίλησαν, θέλουν:

  • Ένα συμπληρωματικό ή και κύριο εισόδημα εφόσον τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στην ανεργία και επιλέγουν αυτή την καλλιέργεια γιατί είναι συμφέρουσα αφού δεν χρειάζεται πότισμα ενώ εμπλουτίζουν το χώμα ως φυσικό λίπασμα.
  • Να βοηθήσουν την εκστρατεία μας «Φυτεύουμε τη λύση» καλλιεργώντας μια μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση που θέλουν από καιρό να αξιοποιήσουν.
  • Να στραφούν στην ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών αφού ασχολούνται ήδη με την κτηνοτροφία, επειδή οι εισαγόμενες κοστίζουν όλο και περισσότερο.
  • Να αναλάβουν δράση ως κάτοικοι οι ίδιοι αγροτικών περιοχών, προς ένα νέο και βιώσιμο αγροτικό μοντέλο με οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τον τόπο τους.

Σύμφωνα άλλωστε με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

  • 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφθεί να επιστρέψει στην επαρχία,
  • 19,3% έχει κάνει κινήσεις για την επιστροφή του,
  • ενώ το 47,6% επιλέγει ως πρώτη απασχόληση τον τομέα της αγροτικής παραγωγής.
  • 1 με 1,5 εκατ. Άτομα περίπου, σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην ύπαιθρο και
  • 10% όσων έχουν κάνει ήδη κάποιες κινήσεις για να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή, δηλώνει πως ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια ψυχανθών.

Η επιλογή των κατάλληλων κτηνοτροφικών φυτών όπως το κουκί, το ρεβίθι, το και το λούπινο, τονώνουν την ελληνική οικονομία ανοίγοντας το δρόμο για πραγματικά ελληνικά προϊόντα. Αντίθετα με τη σόγια που είναι συχνά μεταλλαγμένη και επικίνδυνη να επιμολύνει και τα ελληνικά χωράφια με μεταλλαγμένα. Δεν αντέχει στην ξηρασία και απαιτεί πολύ νερό, καθιστώντας την καλλιέργειά της ακριβή και επισφαλή για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.

Ζητάμε και πάλι από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δημοσιεύσει άμεσα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους. Επιπλέον, να προχωρήσει σε βήματα έμπρακτης προώθησης αυτών των καλλιεργειών, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του υπουργού, κ. Τσαυτάρη, που από το Σεπτέμβριο αναγγείλει ότι υπάρχουν τα αντίστοιχα εργαλεία διαθέσιμα, σύμφωνα και με τη συμβατική υποχρέωση της χώρας βάσει των αναθεωρημένων, ευρωπαϊκών κανονισμών.

Χρειαζόμαστε κι εσένα για να συνεχίσουμε να φυτεύουμε τη λύση στα μεταλλαγμένα! Όλοι μαζί, και ιδιαίτερα όσοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην καλλιέργεια ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών, μπορούμε να πετύχουμε την προώθηση αυτών των καλλιεργειών αλλά και να εξασφαλίσουμε τη διάθεση του τελικού προϊόντος στην αγορά.

Αν θες να καλλιεργήσεις ή γνωρίζεις κάποιον που θα τον ενδιέφερε, επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας αυτή τη φόρμα.


 

Κατηγορίες
Δε βρέθηκαν σχόλια Πρόσθεση σχόλιου

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email