Για κάθε 1 ευρώ που δίνουμε στην καθαρή ενέργεια, δίνουμε άλλα 2 στα ορυκτά καύσιμα!

4 σχόλια
νέο - 18 Ιουλίου, 2012
Ή αλλιώς, πώς η Ελλάδα σε καιρό οικονομικής κρίσης βρίσκει τρόπους να υπερχρεώνει τους καταναλωτές επιδοτώντας την υπανάπτυξη, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας!

Σχεδόν με 1,5 δις € επιδότησε το 2011 η Ελλάδα τα ορυκτά καύσιμα, επιβαρύνοντας κατά κύριο λόγο τους καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ωστόσο, μέσα από μία συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια, οι ΑΠΕ και κυρίως η ηλιακή ενέργεια στοχοποιούνται και στιγματίζονται στην κοινή γνώμη ως η αιτία για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας! Την ίδια ώρα μάλιστα, αγνοείται εντελώς το γεγονός ότι μόλις ένα μικρό ποσοστό του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ που υποτίθεται ότι πληρώνουμε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας, πηγαίνει πραγματικά στις ΑΠΕ.

Το θέατρο του παραλόγου όμως δεν τελειώνει εδώ: Την ώρα που για αυτόν το λόγο σχεδιάζονται περικοπές στις ΑΠΕ και αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα για το 2012 αναμένεται να… αυξηθούν και ίσως να ξεπεράσουν το 1,5 δις! Αυτές οι επιδοτήσεις βαραίνουν εμάς, δηλαδή τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και τους φορολογούμενους πολίτες. Το αποτέλεσμα; Εμμονή στα ακριβά ορυκτά καύσιμα, λιγότερες θέσεις εργασίας και επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από τη ρύπανση, καταστροφή του περιβάλλοντος και κλιματικές αλλαγές.

Μία βολικά παραγνωρισμένη αλήθεια

Εν μέσω της κρίσης, οι ΑΠΕ είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς με παραγωγική δραστηριότητα και ανοδικές τάσεις που εξακολουθούν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, μειώνουν το πραγματικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής. Αν συνεχιστούν οι πολιτικές στήριξης των ΑΠΕ, η καθαρή ενέργεια μπορεί να δημιουργήσει περίπου 50.000 θέσεις εργασίας ως το 2020 (και επιπλέον 80.000 στην ευρύτερη οικονομία λόγω τόνωσης της κατανάλωσης).

Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση:

  • Να στηρίξει τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, ως τις μόνες λύσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ενεργειακού τομέα, την προστασία των καταναλωτών και τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
  • Να καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα και να αναδιαρθρώσει την αγορά ενέργειας ώστε να αποτυπώνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα των ΑΠΕ απέναντι στα ορυκτά καύσιμα.
  • Να καταργήσει το ΕΤΜΕΑΡ και να ενσωματώσει το κόστος ενίσχυσης των ΑΠΕ στο κόστος εμπορίας των προμηθευτών.
  • Να εκπληρώσει τους εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ (2020) ως ελάχιστη βάση.
  • Να θέσει στόχο 100% ΑΠΕ και απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050.

Valantis Paparounis λέει:

KAI POIOS MAS ROTISE H MAS ENIMEROSE TOSA XRONIA;POIOS ENDIOAFERETAI AN ARROSTENOUME H PSOFAME; NA TA KONOMANE OI KAREKLATOI KAI H ZOI NA EINAI ORAIA;...

Καταχωρήθηκε 1 Απριλίου, 2014 στις 15:30 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Read More Read Less

Kostantinos Rossis λέει:

ΝΑ ΔΊΝΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΜΕ ΕΝΤΎΠΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΕ ΣΩΣΤΌ

Καταχωρήθηκε 1 Απριλίου, 2014 στις 15:19 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Kostantinos Rossis λέει:

ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΉΣΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΎΣΙΜΩΝ ΝΑ ΒΆΛΕΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ

Καταχωρήθηκε 1 Απριλίου, 2014 στις 15:16 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

(Unregistered) ATAKTOS λέει:

αγράμματη δεν είσαστε .. βλάκες όμως ναι .. γιατί

Καταχωρήθηκε 19 Ιουλίου, 2012 στις 19:04 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

1 - 4 από 4 αποτελέσματα.

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email