Τροφή για σκέψη

Πρόσθεσε ένα σχόλιο
νέο - 16 Οκτωβρίου, 2012
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, συνεδριάζει στη Ρώμη η Παγκόσμια Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων με τους αρμόδιους υπουργούς και τους ειδικούς από όλο τον κόσμο να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άκρως σοκαριστική πραγματικότητα: την κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος εξασφάλισης τροφίμων.

Σε ένα συνεχώς και απρόβλεπτα μεταβαλλόμενο κλίμα, οι σοδειές εξαφανίζονται και οι τιμές των τροφίμων ολοένα αυξάνονται, εις βάρος των φτωχότερων ανθρώπων. Η Ελλάδα μάλιστα, κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα ακρίβειας της Eurostat για βασικά προϊόντα διατροφής, όπως το γάλα, τα αυγά, το γιαούρτι και το βούτυρο, αφού την τελευταία διετία έχουν σημειωθεί αυξήσεις έως και 27,6% σε βασικά προϊόντα.

Η εξασφάλιση τροφίμων σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κλίμα

Οι μεταπτώσεις της θερμοκρασίας και οι απρόβλεπτες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, απειλούν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Τα παγκόσμια αποθέματα των βασικών ειδών διατροφής προβλέπονται να πέσουν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα τον επόμενο χρόνο, λόγω της καταστροφικής ξηρασίας που έπληξε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και την Αυστραλία, αλλά και των έντονων βροχοπτώσεων που κατέστρεψαν το σιτάρι, το καλαμπόκι αλλά και τη συγκομιδή του μήλου, σε τμήματα της Βόρειας Ευρώπης.

Ένα αποτυχημένο μοντέλο

Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τροφίμων στον κόσμο βασίζεται στους μεταλλαγμένους σπόρους που ελέγχονται μονοπωλιακά από μία χούφτα βιομηχανίες (όπως η Monsanto και η Bayer). Αυτοί οι πολυεθνικοί κολοσσοί ασκούν ασφυκτική πίεση στην παγκόσμια αγορά σπόρων και αγροχημικών και «σπρώχνουν» τους μεταλλαγμένους σπόρους ως τη λύση  στο πρόβλημα σίτισης του κόσμου.

Στη χώρα μας, τα μεταλλαγμένα εισβάλουν κυρίως μέσα από τις εισαγωγές ζωοτροφών. Μόνο το 2011, η χώρα μας εισήγαγε 400.000 τόνους μεταλλαγμένης σόγιας που προορίζονταν για ζωοτροφή στα ζώα που παράγουν βασικά προϊόντα της διατροφής μας, όπως το γάλα, τα αυγά και το κρέας! Οι εισαγωγές ζωοτροφών εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι μία παράλογη και καταστροφική σπατάλη.

Στη χώρα μας, η λύση βρίσκεται στο κουκί και στο ρεβίθι

Η λύση που ακυρώνει τη χρήση εισαγόμενης μεταλλαγμένης σόγιας στις ζωοτροφές, είναι η καλλιέργεια ελληνικών, καθαρών ζωοτροφών. Τα παραδοσιακά κτηνοτροφικά φυτά, όπως το κουκί, το ρεβίθι, το λούπινο, το μπιζέλι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν την εισαγόμενη, μεταλλαγμένη σόγια που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στις ζωοτροφές. Η χρήση τους στην κτηνοτροφία θα δώσει ανάπτυξη και δουλειές στην περιφέρεια και την ύπαιθρο, θα στηρίξει την τοπική αγροτική παραγωγή και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων.

Από την παράνοια στη λογική

Ο χρόνος πιέζει! Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, αλλά και σοβαρού επισιτιστικού κινδύνου, η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει παραγωγική χώρα και μάλιστα με βιώσιμο τρόπο. Με καλλιέργεια και παραγωγή ντόπιων ποικιλιών για τις ανάγκες της ελληνικής κτηνοτροφίας, που απαιτούν λιγότερο νερό, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Για αυτό και οι εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων οφείλουν να κινητοποιηθούν αμέσως και να επενδύσουν σε ελληνικές ζωοτροφές εδώ και τώρα! Αυτό θα εξασφαλίσει πραγματικά 100% ελληνικά ζωικά προϊόντα, χωρίς μεταλλαγμένα, όπως πολλές από αυτές σπεύδουν να αναγράψουν και στις συσκευασίες τους.

 

Κατηγορίες
Δε βρέθηκαν σχόλια Πρόσθεση σχόλιου

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email