Κ. Τσαυτάρη στηρίξτε τους παράκτιους ψαράδες!

Πρόσθεσε ένα σχόλιο
νέο - 8 Απριλίου, 2013
Την υποστήριξή τους στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου και την ανάγκη για μέτρα που θα διασφαλίσουν μία βιώσιμη αλιεία εξέφρασαν σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ), η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνέντευξη τύπου της Greenpeace που έλαβε χώρα στο πλοίο Arctic Sunrise.

Το κοινό αυτό μήνυμα ανταποκρίνεται στο αίτημα χιλιάδων πολιτώνκαι εκατοντάδων παράκτιων ψαράδων, οι οποίοι παρά τις πιέσεις  που δέχονται για το αντίθετο, ζητούν μέτρα προστασίας. Για άλλη μία φορά, όμως, έλαμψε δια της απουσίας του, ο αρμόδιος για την αλιεία Υπουργός, κ. Αθ. Τσαυτάρης, ο οποίος πρέπει επιτέλους να απαντήσει αν θα στηρίξει την ελληνική αλιεία ή αν θα συνεχίσει να την αγνοεί.

Το Arctic Sunrise βρέθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας της Greenpeace, μόλις δύο μήνες πριν ψηφιστεί η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική, μία ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στα δέκα χρόνια. Στόχος της επίσκεψης του Arctic Sunrise στην Ελλάδα ήταν να αποτελέσει το σημείο συνάντησης μεταξύ των παράκτιων ψαράδων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να δυναμώσει τις φωνές τους και να μεταφέρει το ηχηρό τους μήνυμα στους Ευρωπαίους Υπουργούς Αλιείας, οι οποίοι κρατούν το μέλλον της αλιείας στα χέρια τους. 

Πρώτος σταθμός του ελληνικού ταξιδιού ήταν η Άνδρος όπου οι ντόπιοι ψαράδες υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη των παράκτιων ψαράδων όλης της Ευρώπης μεγαλώνοντας έτσι τη συμμαχία τους. Στην Πάρο, η Greenpeace συμμετείχε σε ημερίδα για την αλιεία στις Κυκλάδες. Εκεί, η οργάνωση παρουσίασε την πρότασή της για τα θαλάσσια καταφύγια που προστατεύουν τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας και τους παράκτιους ψαράδες, αποκλείοντας μόνο την καταστροφική αλιεία. Στην ημερίδα υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από τη μέση αλιεία για να μην ακουστούν οι φωνές υπέρ της προστασίας των θαλασσών, με μία μικρή μερίδα ψαράδων να δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού που ανάγκασε τους περισσότερους που στηρίζουν τα μέτρα να σωπάσουν. Στη συνέχεια, ψαράδες από την Τήνο και τη Σύρο ζήτησαν από τον κ. Τσαυτάρη να στηρίξει την παράκτια αλιεία και συμφώνησαν στην ανάγκη προστασίας της θάλασσας, παρά την προσπάθεια κάποιων ψαράδων να εμποδίσουν το διάλογο παραπληροφορώντας τους αλιείς σχετικά με τα οφέλη των θαλάσσιων καταφυγίων.

“Μαζί με τους παράκτιους αλιείς και χιλιάδες Έλληνες πολίτες, ζητάμε από τον κ. Τσαυτάρη το αυτονόητο: να προστατεύσει τον θαλάσσιο πλούτο, ο οποίος καταστρέφεται κάθε μέρα από την αδιαφορία και την παρανομία”,

δήλωσε η Αντζελα Λάζου-Dean, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.

 

“Δεν υπάρχει περιθώριο για σιωπή από τον Υπουργό, ο οποίος ακόμα δεν έχει πει απολύτως τίποτα για τη στάση που θα κρατήσει στο κρίσιμο συμβούλιο Υπουργών Αλιείας τον Ιούνιο. Χρειαζόμαστε έναν υπουργό που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα μίας χώρας που εξαρτάται από τη θάλασσα, όχι έναν υπουργό που κρύβεται την πιο κρίσιμη ώρα”,

συνέχισε η Άντζελα Λάζου – Dean. 

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν με παρεμβάσεις ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Πουσσαίος, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος, εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ο κ. Μιχάλης Χατζηευσταθίου και ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Η Greenpeace καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη:

  • Nα στηρίξει με την ψήφο του τη χάραξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία (Κοινή Αλιευτική Πολιτική-ΚΑΠ), η οποία προστατεύει το μέλλον των εκατοντάδων χιλιάδων αλιέων και των ευρωπαϊκών θαλασσών.
  • Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, ως το πρώτο βήμα ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής αλιείας.

 

 

Δε βρέθηκαν σχόλια Πρόσθεση σχόλιου

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email