Ποιες είναι οι χειρότερες εταιρείες για το 2013;

5 σχόλια
νέο - 13 Δεκεμβρίου, 2013
Κάθε χρόνο, στο Νταβός της Ελβετίας γίνεται η απονομή των Public Eye Awards που «βραβεύουν» την χειρότερη εταιρεία όπως την ψήφισαν πολίτες από όλο τον κόσμο, για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές ή κοινωνικές πρακτικές της. Η Gazprom φέτος φιγουράρει επάξια ανάμεσα στους υποψήφιους.

 

206 πετρελαιοκηλίδες σε 6 περιοχές εξόρυξης πετρελαίου στη στεριά σε 2 μόλις χρόνια.

Αυτές είναι οι επιδόσεις της Gazprom, όπως τις κατέγραψαν οι ειδικοί της Greenpeace στη Ρωσία. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία, που ενώ δεν μπορεί να συμμαζέψει τις εξορύξεις της στη στεριά σκοπεύει να ξεκινήσει εμπορική εξόρυξη πετρελαίου στα αφιλόξενα νερά της Αρκτικής.

Αυτό το βρώμικο παρελθόν μάς προκαλεί τρόμο για το τι μπορεί να δούμε σύντομα και στο παρθένο περιβάλλον της Αρκτικής. Για την ακρίβεια, θα τολμούσαμε να πούμε ότι μία πετρελαιοκηλίδα εκεί είναι μάλλον αναπόφευκτη. Όσο για τον καθαρισμό της; Οι υπεύθυνοι της Gazprom σφυρίζουν αδιάφορα, μιας και δεν υπάρχει καμία τεχνολογία που να μπορεί να εγγυηθεί την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στις ειδικές συνθήκες της περιοχής. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι ακόμα: ο μόνος λόγος που η Gazprom, και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, έχει τη δυνατότητα να εξορύξει πετρέλαιο στην Αρκτική, είναι επειδή οι πάγοι στην περιοχή λιώνουν ταχύτατα λόγω των κλιματικών αλλαγών. Το πετρέλαιο που σκοπεύει να αντλήσει η Gazprom θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο αυτό το φαινόμενο, με δυσμενείς επιπτώσεις για όλο τον πλανήτη.

Παραλογισμός; Όχι ο μόνος. Γιατί την ίδια στιγμή που η επιστημονική κοινότητα φωνάζει για την ανάγκη να αναλάβουμε δράση ενάντια στις κλιματικές αλλαγές, οι ακτιβιστές της Greenpeace που κάνουν πράξη αυτή την ανάγκη συλλαμβάνονται βιαίως και φυλακίζονται από τις ρωσικές αρχές, κατηγορούμενοι αρχικά για πειρατεία και στη συνέχεια για χουλιγκανισμό. Όπως λένε οι ίδιοι οι Arctic 30, αν κάτι καλό έχει προκύψει από την περιπέτειά τους, είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ευαισθητοποιούνται για την ανάγκη προστασίας της Αρκτικής και αναλαμβάνουν δράση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πια ότι η Gazprom σχεδιάζει να θέσει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τον πλανήτη μας.

Στα Public Eye Awards δεν κρίνεται μόνο η Gazprom. Μαζί της βρίσκονται και άλλοι παλιοί, «κακοί» μας γνώριμοι, όπως οι Syngenta, BASF και Bayer, για τον ρόλο τους στη μείωση των πληθυσμών των μελισσών.

Μην χάσεις την ευκαιρία να ψηφίσεις και να στείλεις ένα δυνατό μήνυμα στις εταιρείες, ότι οι καταστροφικές τους πρακτικές δεν περνούν απαρατήρητες!

 

Ετικέτες

George-Chrisovalantis λέει:

Άνθρωποι "τέρατα" οι οποίοι συνειδητά καταστρέφουν το περιβάλλον!!! Αγνοούν κάθε συνέπεια και προχωρούν!! Αίσχος...!!

Καταχωρήθηκε 26 Δεκεμβρίου, 2013 στις 17:16 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

(Unregistered) YiannisSil λέει:

Χρειαζεται συνεχης επαγρυπνηση , υποθετοντας οτι οσοι γραφουμε εδω εχουμε διαλεξει πλευρα , γερα :-)

Καταχωρήθηκε 14 Δεκεμβρίου, 2013 στις 14:59 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

(Unregistered) ΓΙΩΡΓΟΣ λέει:

ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΧΙΟΝΙΖΕΙ. ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ. ΘΑ ΤΗΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΑΣ.

Καταχωρήθηκε 14 Δεκεμβρίου, 2013 στις 10:23 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

(Unregistered) kiki λέει:

Ας αφησουν και κατι ανενγκιχτο. Και την αρκτικη?ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ Οπλανητης καποια στιγμη θα μας φτυσει

Καταχωρήθηκε 13 Δεκεμβρίου, 2013 στις 21:52 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

(Unregistered) ΜΑΡΙΑ λέει:

Ειναι απαραδεκτο στο βωμο του κερδους να καταστρεφουμε τη φυση, που στο κατω κατω δεν ειναι δικη μας.Ειναι η κληρονομια των παιδιων μας.

Καταχωρήθηκε 13 Δεκεμβρίου, 2013 στις 21:21 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

1 - 5 από 5 αποτελέσματα.

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email