Να μην γίνουμε Αργεντινή και στα μεταλλαγμένα

1 σχόλιο
νέο - 19 Φεβρουαρίου, 2013
Με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τις τιμές των ζωοτροφών να εκτινάσσονται στα ύψη παγκόσμια, οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων ετοιμάζονται να «τρυπώσουν» στα χωράφια μας με την καλλιέργεια της σόγιας που, αργά ή γρήγορα, θα είναι μεταλλαγμένη.

Η πρακτική τους γνωστή: κάτω από τη μύτη των καταναλωτών,  προσεγγίζουν  απευθείας τους αγρότες και τους παραγωγούς με στόχο να τους δεσμεύσουν επί δεκαετίες στο φαύλο κύκλο των μεταλλαγμένων όπως και στο αντίστοιχο παράδειγμα της Αργεντινής. Και εκεί, η καλλιέργεια της σόγιας παρουσιάστηκε σαν μέρος της λύσης για την έξοδο από την οικονομική κρίση και σήμερα πάνω από το 90% της σόγιας που καλλιεργείται είναι μεταλλαγμένη.

Για να πουλήσουν το μονοπωλιακό τους μοντέλο και στην Ελλάδα, «βαφτίζουν» την καλλιέργεια σόγιας ως μοχλό ανάπτυξης και αναζωογόνησης του αγροτικού τομέα, αποκρύπτοντας ότι κάθε σπόρος σόγιας που φυτεύεται, μπορεί να είναι ήδη μεταλλαγμένος ή να επιμολυνθεί σύντομα. Από την άλλη, καμία από τις εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων διατροφής, δεν δεσμεύεται για τον οριστικό αποκλεισμό της σόγιας από την παραγωγική της διαδικασία. Το αποτέλεσμα; Τα μεταλλαγμένα θα βρεθούν στο τραπέζι μας πριν καλά-καλά το καταλάβουμε!

Όπως διαπιστώνουμε στα εκτενή δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου, η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛ.ΒΙ.Ζ.) -μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζωοτροφών στην Ελλάδα- σε συνεργασία με ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, παρουσιάζει το επιχειρηματικό της άνοιγμα για καλλιέργεια σόγιας στη χώρα ως μία άκρως δελεαστική για την αγροτική μας οικονομία «λύση». Παροτρύνει έτσι εκατοντάδες Έλληνες αγρότες να καλλιεργήσουν σόγια για τροφή των ζώων που παράγουν το γάλα, το τυρί, τα αυγά και το κρέας που καταναλώνουμε. Τάζουν στους αγρότες μεγάλη στρεμματική απόδοση, ποιοτικό προϊόν και σίγουρα συμβόλαια για την πώληση του.  Προσοχή όμως! Τα κέρδη που έχουν κατά νου, δεν αφορούν στους αγρότες ή τους καταναλωτές!

Οι αποκλειστικά και μακροχρόνια κερδισμένοι από την προώθηση αυτής της καλλιέργειας στη χώρα μας, είναι με βεβαιότητα οι εταιρείες μεταλλαγμένων Syngenta και Pioneer/DuPont  που πωλούν τους σπόρους της σόγιας και στη χώρα μας. Τους τελευταίους μήνες, οι συγκεκριμένες εταιρείες προσεγγίζουν αγρότες και αγροτικούς φορείς, προωθώντας την καλλιέργεια σόγιας. Γίνεται όμως οι παγκόσμιοι γίγαντες των μεταλλαγμένων να περιοριστούν, πουλώντας αποκλειστικά μη-μεταλλαγμένη σόγια στην Ελλάδα; Εμείς λέμε πως όχι!

Ακόμα και αν οι εταιρείες αυτές «εγγυώνται» σήμερα πιστοποιημένη μη-μεταλλαγμένη σόγια, στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι κανένα σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης δεν επαρκεί ώστε να κρατήσει τα μεταλλαγμένα μακριά από τη διατροφή μας. Στην πιο πρόσφατη σχετική δειγματοληψία που έκανε η Greenpeace άλλωστε, αποδείχτηκε ότι όλα τα τυχαία δείγματα σόγιας που εξετάστηκαν βρέθηκαν έως και 90% μεταλλαγμένα. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η καλλιέργεια της σόγιας, η επιμόλυνσή της με μεταλλαγμένη είναι αναπόφευκτη!

Η μόνη ασπίδα ενάντια στα μεταλλαγμένα βρίσκεται παραδοσιακά στην ελληνική γη: Το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο, μπορούν να αντικαταστήσουν μια για πάντα τη σόγια στις ζωοτροφές. Είναι ιδανικά για το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας, απαιτούν ελάχιστο πότισμα και λίπασμα για να αναπτυχθούν, εξοικονομώντας έτσι χρήματα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Η χρήση τους στην κτηνοτροφία μπορεί να δώσει ποιοτικά προϊόντα στον καταναλωτή, άμεση ανάπτυξη τονώνοντας την απασχόληση στην περιφέρεια, ενώ θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων. Η καλλιέργειά τους βεβαίως, θα προκαλέσει την αντίδραση των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων και των συνοδοιπόρων τους.

Έχοντας μπροστά μας τον κίνδυνο των μεταλλαγμένων στην ελληνική γη, πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στις εταιρείες, στους αγρότες και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απαιτώντας να ξεκινήσει σε μεγάλη κλίμακα η  καλλιέργεια κουκιού και ρεβιθιού για να υποκαταστήσουν άμεσα τη σόγια στις ζωοτροφές! Έτσι βοηθάμε τη χώρα μας να μείνει καθαρή από τα μεταλλαγμένα, αλλά και να γίνει πάλι παραγωγική, με τρόπο που στηρίζει την οικονομία και προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία μας.

Υπόγραψε εδώ και πες “ναι” στο κουκί και “όχι” στη σόγια!

 

Κατηγορίες

(Unregistered) MARIA VASILIKI λέει:

ΨΗΦΙΖΩ ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΚΙ.

Καταχωρήθηκε 19 Φεβρουαρίου, 2013 στις 17:19 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email