Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό

νέο - 19 Φεβρουαρίου, 2013
Με αφορμή τις επικείμενες συναντήσεις με υπουργούς για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Κοινοποίηση:

Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη

Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη

Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Κωστή Μουσουρούλη


Σχετικά:                 

  • Η από 17 Δεκεμβρίου 2012 ανοικτή επιστολή μας με αφορμή το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου  για τις ΑΠΕ
  • Η από 6 Φεβρουαρίου 2013 ανοικτή επιστολή μας στον υπουργό Οικονομικών με θέμα «η εξοικονόμηση ενέργειας ως πυλώνας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή τις προγραμματισμένες από αύριο Τετάρτη 20/2 συναντήσεις σας με τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με τις «εφιαλτικές διαστάσεις» της ανεργίας και τα «αδιανόητα ποσοστά της» όπως τα χαρακτηρίζετε, σας ζητάμε να επενδύσετε άμεσα στις λύσεις που εξασφαλίζουν αποκεντρωμένη και κοινωνικά δίκαιη ανάταξη της χώρας και να απέχετε από προσεγγίσεις και επιλογές του παρελθόντος που συνέβαλαν στα σημερινά αδιέξοδα.

Η δημιουργία, αλλά και η εξασφάλιση θέσεων εργασίας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη προφανώς και πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης μιας και κινδυνεύουμε να πετύχουμε τους αριθμούς αλλά να χάσουμε τους ανθρώπους. Συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη επεξεργαζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια στη Greenpeace και σας τις έχουμε υποβάλει επανειλημμένα.

Οι προτάσεις μας (επισυνάπτονται) τόσο προς το ΥΠΕΚΑ, όσο και προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων και Ναυτιλίας εμπεριέχουν ένα σημαντικό κομμάτι της λύσης στην έξοδο από την κρίση, μέσα από τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία νέων αποκεντρωμένων θέσεων εργασίας και εν τέλει, την επανεκκίνηση της οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Συγκεκριμένα:

  • Τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια (κατοικίες, εμπορικός και δημόσιος τομέας) μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού την εκσυγχρονίζουν και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά της, δημιουργούν βιώσιμες επενδύσεις με δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες και φυσικά περιορίζουν τις εισαγωγές πετρελαίου. Ενισχύουν επίσης το εισόδημα των νοικοκυριών και αναχαιτίζουν την αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια.
  • Η προώθηση της παραγωγής ελληνικών παραδοσιακών κτηνοτροφικών φυτών (αντί της ακριβής και συχνά μεταλλαγμένης σόγιας) εγγυάται αποκεντρωμένη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, απουσία καρτέλ στον έλεγχο παραγωγής και τιμών, αλλά και σημαντική βελτίωση στο αρνητικό αγροτικό ισοζύγιο. Η διεθνής αύξηση των τιμών ζωοτροφών (και η επακόλουθη κρίση στην ελληνική αγορά), καθιστούν άλλωστε την προτεινόμενη στροφή σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά επιτακτική.
  • Η δημιουργία ενός δικτύου εκτεταμένων προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών (θαλάσσια καταφύγια), όπως αυτή που προτείνουμε σε συνεργασία με τους επαγγελματίες παράκτιους ψαράδες στις Βόρειες Κυκλάδες, εγγυώνται την αναζωογόνηση της θαλάσσιας ζωής και τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος δεκάδων χιλιάδων ψαράδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ προσφέρουν επιπλέον σημαντικές ευκαιρίες για ανταγωνιστική τουριστική αξιοποίηση (καταδυτικός τουρισμός, κοκ).

Κύριε Πρωθυπουργέ, οι προτάσεις μας ξεφεύγουν από την αδιέξοδη πολιτική του παρελθόντος που δημιούργησε σημαντικά προβλήματα και βασίζονται σε τεκμηριωμένες και διεθνώς καταξιωμένες πρακτικές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Με τιμή
Νίκος Χαραλαμπίδης,
Γενικός Διευθυντής
ελληνικό γραφείο της Greenpeace