Σωσίβιο σωτηρίας στην υπό κατάρρευση αγορά ρύπων

Πρόσθεσε ένα σχόλιο
νέο - 19 Φεβρουαρίου, 2013
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace χαιρετίζουν την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υποστηρίξει την προσωρινή απόσυρση περίσσειας δικαιωμάτων εκπομπών από την ευρωπαϊκή αγορά ρύπων.

Το μέτρο αυτό, γνωστό και ως backloading, είναι το πρώτο βήμα για τη διάσωση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ), το οποίο έχει αποτύχει στη βασική του αποστολή: να πριμοδοτήσει τις βιομηχανίες εκείνες που λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης αλλά και να δημιουργήσει δημόσια κεφάλαια για κλιματικές και κοινωνικές πολιτικές.

Η ομαλή λειτουργία του ΣΕΔΕ θα τονώσει την οικονομία χαμηλών εκπομπών, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στη σημερινή ψηφοφορία αρνήθηκε να υποστηρίξει μια σειρά συμβιβαστικών τροπολογιών, που στόχευαν στην επίτευξη διακομματικής υποστήριξης του backloading. Η κίνηση αυτή του ΕΛΚ, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του μηχανισμού, είναι μια απογοητευτική αλλαγή στάσης του Κόμματος, το οποίο το 2008 είχε συμβάλει σημαντικά στην αναμόρφωση του ΣΕΔΕ. Ωστόσο, η υποστήριξη που παρείχαν ορισμένοι διαφωνούντες βουλευτές του ΕΛΚ, που αντιμετωπίζουν το ΣΕΔΕ ως ευκαιρία και όχι απειλή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, ήταν καθοριστικής σημασίας για την τελική υπερψήφιση της πρότασης.

Τα οφέλη από την υλοποίηση της πρότασης είναι πολλαπλά για τη χώρα μας, καθώς θα αυξήσουν τα έσοδα του Δημοσίου από τη δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών. Υπενθυμίζεται πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πόρων ενισχύει τον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Το έλλειμμα αυτού του λογαριασμού έχει επικαλεστεί, άλλωστε, το ΥΠΕΚΑ για μια σειρά ρυθμίσεων (μείωση των τιμών παραγόμενης ενέργειας, αναστολή αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών σταθμών,  έκτακτη εισφορά) που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο πάγωμα της αγοράς ΑΠΕ.

Το WWF και η Greenpeace καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα την γερμανική, να υποστηρίξουν με τη σειρά τους την πρόταση, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ιρλανδικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ένωσης. 

Κατηγορίες
Ετικέτες
Δε βρέθηκαν σχόλια Πρόσθεση σχόλιου

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email