Ιστορική ευρωπαϊκή συμφωνία για την αλιεία

νέο - 31 Μαΐου, 2013
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Υπουργών Αλιείας και Ευρωβουλευτών για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής κατέληξαν σε συμφωνία θετικών μέτρων για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής αλιείας. Οι φωνές των χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών, παράκτιων ψαράδων και της Greenpeace εισακούστηκαν, παρά την αντίσταση των Υπουργών Αλιείας μεγάλων αλιευτικών κρατών, αλλά και του Έλληνα Υπουργού, Αθ. Τσαυτάρη.

Σε σύγκριση με την υπάρχουσα αλιευτική νομοθεσία, η χθεσινή συμφωνία αποτελεί τεράστιο βήμα προόδου. Για πρώτη φορά ορίζεται σαν στόχος ο τερματισμός της υπεραλίευσης με προθεσμία το 2015, υπάρχει δέσμευση για την αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων, αναγνωρίζεται η σημασία της χαμηλής εντάσεως και βιώσιμης παράκτιας αλιείας και υιοθετούνται μέτρα για τη μείωση των απορρίψεων και τον τερματισμό της υπεραλίευσης από τα σκάφη της ΕΕ στα νερά άλλων κρατών. Για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση, εκκρεμεί η ρύθμιση ορισμένων τεχνικών λεπτομερειών καθώς και η τελική έγκριση από την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ (COREPER).

«Για δεκαετίες στην Ευρώπη, η αλιεία χαρακτηρίζεται από την υπερεκμετάλλευση των ιχθυαποθεμάτων και τον παραγκωνισμό των μικρών παράκτιων ψαράδων από μια μειονότητα αισχροκερδών “βαρόνων” της αλιείας. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα είναι μια καλή είδηση. Tώρα, είναι η σειρά του κ. Τσαυτάρη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για τους Έλληνες παράκτιους ψαράδες», δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η εκστρατεία της Greenpeace για την αναθεώρηση της αλιευτικής νομοθεσίας της Ευρώπης μετράει 4 χρόνια. Η ευρωπαϊκή περιοδεία του πλοίου μας, Arctic Sunrise, το οποίο αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μακρύ ταξίδι του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν εκείνη που ένωσε τις φωνές των πολιτών και των παράκτιων ψαράδων, ώστε να ακουστούν καθαρά και δυνατά μέχρι τις Βρυξέλλες! Επιλέγοντας το πιο κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων, δύο μέρες πριν οι πολιτικοί καταλήξουν στο συμβιβασμό, η Greenpeace παρέδωσε στους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κοινοβουλίου και Επιτροπής περισσότερα από 110.000 χάρτινα καραβάκια φτιαγμένα και υπογεγραμμένα από πολίτες που δηλώνουν την κοινή στήριξη στην παράκτια αλιεία και την απαίτηση για ριζική μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Οι Έλληνες «καπετάνιοι» εντυπωσίασαν με την ισχυρή τους παρουσία σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, σε αντίθεση με τον Έλληνα Υπουργό, ο οποίος συντάχθηκε με τα συμφέροντα της καταστροφικής βιομηχανικής αλιείας και των μεγάλων αλιευτικών κρατών.

Τώρα, έχοντας μπροστά του την υλοποίηση της νέας ευρωπαϊκής αλιευτικής νομοθεσίας, ο κ. Τσαυτάρης πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Greenpeace καλεί τον υπουργό να ανακοινώσει τα μέτρα που θα πάρει για τη διασφάλιση μίας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την αλιεία και να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες,ως το πρώτο βήμα ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής αλιείας και των παράκτιων ψαράδων.


Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου

 

Κατηγορίες