Προσοχή! Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά

8 σχόλια
νέο - 13 Μαΐου, 2013
Έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace αποκαλύπτει την ύπαρξη επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα και κολοκύθια τα οποία πωλούνται στη χώρα μας.

Συνολικά βρέθηκαν 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες (πολλές από αυτές απαγορευμένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), των οποίων οι επίσημες εγκρίσεις αναγράφουν πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική τοξικότητα και πολλά άλλα.

Αυτές οι ουσίες πλήττουν ανεπανόρθωτα την υγεία των αγροτών, θέτουν σε κίνδυνο την κτηνοτροφία και τον υδάτινο ορίζοντα, για να καταλήξουν στο δικό μας πιάτο χωρίς να το ξέρουμε. Η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει επειγόντως δράση για το θέμα της χρήσης φυτοφαρμάκων και να προχωρήσει αμέσως στο δρόμο της βιώσιμης γεωργίας χωρίς χημικά και μεταλλαγμένα, με σεβασμό στην υγεία και το περιβάλλον.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα αναφέρονται ως ‘τοξικά’, ‘εξαιρετικά τοξικά’ και ‘επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον’ και είναι ύποπτα για σοβαρότατες βλάβες στην υγεία. Συγκεκριμένα, στην άδεια έγκρισης των ουσιών αναγράφονται επιπτώσεις όπως:

 • Ύποπτο καρκινογένεσης (δραστική ουσία Thiacloprid, εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια)
 • Μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)
 • Πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)
 • Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς ή/και Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον (δραστικές ουσίες Azoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan εντοπίστηκαν μόνες ή σε συνδυασμό σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες)
 • Πολύ τοξικό για τις μέλισσες ή Επικίνδυνο για τις μέλισσες(δραστικές ουσίες Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid, Indoxacarb, εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια)

Κυρίως στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με 3 - 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα δείγματα αχλαδιών έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Τα κοκτέιλ αυτά εντοπίστηκαν ακόμα και σε προϊόντα περσινής σοδειάς. Επιπλέον, βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται πλέον για άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, βρέθηκε σε δείγμα μήλου μια ουσία η οποία τώρα πια έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων!

«Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ύψιστη θρεπτική σημασία για την ανάπτυξη των παιδιών αλλά και για τις ανάγκες των ενηλίκων, όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιτρέπει και ενθαρρύνει τη χρήση τοξικών και επικίνδυνων ουσιών στην καλλιέργεια της τροφής μας. Ο καταναλωτής αλλά και ο αγρότης, βρίσκονται ανυπεράσπιστοι μπροστά στην αισχροκέρδεια των αγροχημικών εταιρειών και δεν έχουν δυνατότητα να ενημερωθούν επαρκώς. Η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαφτάρης, πρέπει επειγόντως να αναλάβει δράση για την προστασία αγροτών και καταναλωτών» δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να προστατεύει τον καταναλωτή από τα χημικά κοκτέιλ. Αυτό που φαίνεται να εφαρμόζεται με επιτυχία στη χώρα μας, είναι τα «παραθυράκια» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπου μια άκρως επικίνδυνη, εξού και απαγορευμένη, ουσία μπορεί να παίρνει προσωρινές άδειες χρήσης για 120 μέρες κάθε φορά, δηλαδή μία παράνομη ουσία «νομιμοποιείται» προσωρινά.

Η υγεία αγροτών και καταναλωτών γίνεται έρμαιο των αγροχημικών εταιρειών, όπως οι Bayer, Syngenta και πολλές άλλες, οι οποίες κατασκευάζουν φυτοφάρμακα και υβρίδια. Πριν λίγες εβδομάδες, Greenpeace και μελισσοκόμοι από όλη την Ευρώπη κατάφεραν την απαγόρευση 3 εξαιρετικά βλαβερών ουσιών που καταστρέφουν τους πληθυσμούς μελισσών. Εξακολουθούν, όμως, να κυκλοφορούν δεκάδες άλλες και στη χώρα μας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε βήμα προς τη μόνη λύση, που είναι η βιώσιμη γεωργία. Με την αδράνειά του εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αγροχημικών εταιρειών, ενώ αδιαφορεί παντελώς για την υγεία αγροτών και καταναλωτών όπως και για την καταστροφή του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα και της ελληνικής γης.

Δείτε τον πίνακα με τα αναλυτικά ευρήματα της έρευνας

Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές προς καταναλωτές


 Η Greenpeace ζητά από τον αρμόδιο υπουργό κ. Τσαυτάρη:

 1. Τον τερματισμό των 'προσωρινών αδειών 120 ημερών' τις οποίες δίνει για χρήση άκρως επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
 2. Την εφαρμογή της νομοθεσίας με έλεγχο των ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, ώστε να σταματήσει η χρήση απαγορευμένων ουσιών αλλά και φαρμάκων για άλλες χρήσεις, όπως, πχ, την ουσία η οποία εντοπίστηκε σε μήλα και έχει άδεια πλέον μόνο για χρήση στη συντήρηση ξυλείας.
 3. Τη δημιουργία βάσης δεδομένων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων ώστε να γνωρίζουμε ποιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποιες καλλιέργειες και από ποιους.
 4. Την εφαρμογή των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής (που άλλωστε είναι υποχρεωτική για όλους τους Έλληνες παραγωγούς), ως την ελάχιστη προϋπόθεση για την καλλιέργεια της τροφής μας, με στόχο τη μείωση χρήσης χημικών. Η Ελλάδα είναι ουραγός και σε αυτό το θέμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 5. Τη διαφύλαξη της ελληνικής παραγωγής από καλλιέργειες μεταλλαγμένων αλλά και ακατάλληλων ειδών υψηλού ρίσκου επιμόλυνσης με μεταλλαγμένα, όπως η σόγια.
 6. Την προώθηση και την επένδυση σε καλλιέργειες ντόπιων ποικιλιών και ντόπιων ειδών λόγω ελάχιστων απαιτήσεων προστασίας και με σκοπό την ανάδειξη του ελληνικού ποιοτικού προϊόντος.

Κατηγορίες

(Unregistered) taleporos λέει:

Στο πολύ καλό άρθρο σας και ειδικά στις προτάσεις προς τον υπουργό θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:
Η δημιουργία βάσης δεδομένων ήδη προχωρά από...

Καταχωρήθηκε 4 Ιουλίου, 2013 στις 16:17 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Read More Read Less

(Unregistered) Ξερετε ποιος λέει:

"Kυριοι" του ελληνικου παραρτηματος της greenpeace.
Με το παρον εξαιρετικο αρθρο τυπου λιστας λαγκαρντ αποδειξατε για αλλη μια φορα πο...

Καταχωρήθηκε 25 Μαΐου, 2013 στις 17:28 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Read More Read Less

(Unregistered) Eleni λέει:

Συμφωνώ και επαυξάνω με τους προσχολιάσαντες!!!
Δεν έχει κανένα νόημα να ενημερώνετε το κοινό σχετικά με την επικινδυνότητα κατανάλωσης συγκεκρι...

Καταχωρήθηκε 22 Μαΐου, 2013 στις 22:01 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Read More Read Less

(Unregistered) Geoponos λέει:

Στις συμβουλές θα πρόσθετα: Να μην αγοράζει κανείς αγροτικά προϊόντα από λαϊκες αγορές συμβατικών προϊόντων. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο τι προϊόν καταλήγει σε αυτές.
Αίτιο για τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελεί ο ανεπαρκέστατος έλεγχος τήρησης της νομοθεσίας και των κανονισμών στην πρωτογενή παραγωγή.

ΥΓ. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια των Επιστημόνων Γεωπόνων που είμαι σίγουρος ότι συμμετείχαν στην έρευνα.

Καταχωρήθηκε 17 Μαΐου, 2013 στις 20:16 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

(Unregistered) teresa λέει:

Γιατι κρατατε μιστικο τα ονοματα. Γιατι δεν μας λετε ανοιχτα.

Καταχωρήθηκε 16 Μαΐου, 2013 στις 0:51 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

(Unregistered) Emil λέει:

Εϊδα την πλήρη λίστα,
αλλά θα έπρεπε να υπάρχουν και τα στοιχεία παραγωγής.
π.χ. "Μήλα στάρκιν Παπαδομητροβασιλόπουλου"
Αλ...

Καταχωρήθηκε 15 Μαΐου, 2013 στις 20:58 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Read More Read Less

(Unregistered) ΝΙΚΟΣ λέει:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟ ΦΡΟΥΤΟ ΤΩΝ ΜΩΡΩΝ, ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ.

Καταχωρήθηκε 15 Μαΐου, 2013 στις 19:29 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

(Unregistered) Μαθηματικός λέει:

Νομίζω οτι ενα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος είναι οτι κανείς απο εμάς τους καταναλωτές δεν μπορεί να καταλάβει με κάποιον απλό τρόπο αν το φρούτο ή ...

Καταχωρήθηκε 14 Μαΐου, 2013 στις 18:07 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Read More Read Less

1 - 8 από 8 αποτελέσματα.

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email