Κ. Τσαυτάρη «τα κάνατε θάλασσα»!

1 σχόλιο
νέο - 16 Μαΐου, 2013
Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον των ψαριών και των ψαράδων μας, μετά την χθεσινή απογοητευτική κατάληξη του Συμβουλίου των Υπουργών Αλιείας της Ε.Ε., λίγο πριν την τελική απόφαση για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Στον πυρήνα της αρνητικής έκβασης, ο Έλληνας αρμόδιος Υπουργός Αθ. Τσαυτάρης.

Ο κ. Τσαυτάρης, στηρίζοντας τα συμφέροντα της καταστροφικής βιομηχανικής αλιείας, μπλόκαρε μία μοναδική ευκαιρία να ανατραπούν δεκαετίες υπεραλίευσης και να διασφαλιστεί η ζωή στις θάλασσές μας. Η Greenpeace τονίζει ότι η θέση του Έλληνα Υπουργού βάζει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κλάδου της αλιείας καταδικάζοντας το μέλλον χιλιάδων παράκτιων ψαράδων και των κοινοτήτων που εκπροσωπούν.

Η μαραθώνια συνεδρίαση είχε στόχο τη διαμόρφωση της θέσης των Υπουργών σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αλιευτικής νομοθεσίας, πριν προχωρήσουν στις τελικές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έντονη αντίθεση στις φιλόδοξες προτάσεις του Κοινοβουλίουήρθε από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδακαι το Βέλγιο. Οι χώρες αυτές αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε μέτρα για την αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων έως το 2020, τη μείωση του αλιευτικού στόλου σε βιώσιμα επίπεδα και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών, όπως είναι η παράκτια αλιεία.

«Τώρα εξηγείται η ύποπτη σιωπή του κ. Τσαυτάρη για τη θέση που θα κρατούσε αφού απέδειξε χτες, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι αρνείται να προστατεύσει τα συμφέροντα των χιλιάδων παράκτιων ψαράδων που αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου του»,

δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, υπεύθυνη για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Αντιθέτως, τάσσεται για ακόμα μία φορά υπέρ της καταστροφικής αλιευτικής βιομηχανίας. Καλείται τώρα να εξηγήσει στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ψαράδες με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το επάγγελμά τους και την οικονομική επιβίωσή τους»,

συμπλήρωσε η Λάζου Dean.  

Μέχρι στιγμής, ο υπουργός δεν έχει δημοσιεύσει τη στάση που κράτησε στο χθεσινό Συμβούλιο και δεν έχει εξηγήσει για ποιο λόγο συντάχθηκε με τα μεγάλα αλιευτικά κράτη όπως την Ισπανία και τη Γαλλία στηρίζοντας τα συμφέροντα της αλιευτικής βιομηχανίας, όταν την ίδια ώρα στη χώρα του δεκάδες χιλιάδες παράκτιοι αλιείς βρίσκονται στα πρόθυρα της ανεργίας.

Υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Υπουργών Αλιείας: από τη μία πλευρά, η προοδευτική στάση των Ευρωβουλευτών και από την άλλη η διστακτική στάση ορισμένων χωρών οι οποίες αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις. Το Κοινοβούλιο τώρα, πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο. Εάν οι Υπουργοί συνεχίσουν να είναι απρόθυμοι στο συμβιβασμό, τότε απειλούν σοβαρά την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.


Η Greenpeace καλεί τον Έλληνα Υπουργό Αλιείας, κ. Αθ. Τσαυτάρη:

  • Να υποστηρίξει τις προτάσεις των Ευρωβουλευτών για μία ριζική μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
  • Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, ως το πρώτο βήμα ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής αλιείαςκαι των παράκτιων ψαράδων.

 

Κατηγορίες

(Unregistered) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ λέει:

ο ηλιθιος ειναι και υπουργος αλιειας να τον .......!

Καταχωρήθηκε 19 Μαΐου, 2013 στις 17:48 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email