10 λόγοι για να σταματήσουμε την εξόρυξη στην πλατφόρμα Prirazlomnaya της Gazprom

Πρόσθεσε ένα σχόλιο
νέο - 14 Οκτωβρίου, 2013
Αυτή τη στιγμή, οι 30 ακτιβιστές και το πλήρωμα του πλοίου της Greenpeace, Arctic Sunrise βρίσκονται υπό κράτηση σε φυλακές στο Murmansk.

Όλα ξεκίνησαν στις 19 Σεπτεμβρίου, όταν οι ρωσικές αρχές με τη βία επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πιάσανε αιχμάλωτους τους ακτιβιστές και το πλήρωμα.

Το μόνο που έκαναν οι ακτιβιστές, ήταν μια ειρηνική δράση την προηγούμενη μέρα ενάντια στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomnaya, που ανήκει στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom.

Αναρωτιέστε γιατί η ομάδα του Arctic Sunrise ανέλαβε δράση προκειμένου να σταματήσει την Gazprom; Να η απάντηση:

1. Η Prirazlomnaya είναι η πρώτη πλατφόρμα που ξεκινάει εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική

Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom είναι η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία, η οποία αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό της δίνει ρόλο – κλειδί στο σχέδιο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εδραιώσει τη θέση της Ρωσίας ως ενεργειακού ηγέτη. Η εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική είναι ο κύριος στόχος και η πλατφόρμα Prirazlomnaya θα είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει την εμπορική εξόρυξη στα παγωμένα νερά του αρκτικού κύκλου. Η γιγάντια πλατφόρμα Prirazlomnaya μπορεί να παρέχει πετρέλαιο στην αγορά στις αρχές του 2014.

2. Η Prirazlomnaya δεν είναι ασφαλής

Η πλατφόρμα Prirazlomnaya έχει κατασκευαστεί με κομμάτια από παροπλισμένες πλατφόρμες πετρελαίου στη Βόρεια θάλασσα, τα οποία «σκούριαζαν» στο ναυπηγείο στο Murmansk για χρόνια. Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε «υπερσύγχρονη» εξέδρα και δεδομένου ότι θα λειτουργεί για χρόνια στην απομακρυσμένη θάλασσα Pechora, όπου καλύπτεται με πάγο γύρω στα 2/3 του χρόνου και οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν στους -50 οC βαθμούς κελσίου, η Prirazlomnaja απλά δεν είναι ασφαλής.

Δες το βίντεο – μοντάζ από πλάνα εργαζομένων στην Prirazlomnaya και θα καταλάβεις!

 

3. Η Gazprom δεν έχει δημοσιοποιήσει σχέδιο αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας

Το Αρκτικό Συμβούλιο, στο οποίο η Ρωσία είναι μέλος, έχει συμφωνήσει ότι τα σχέδια αντιμετώπισης μίας πιθανής πετρελαιοκηλίδας πρέπει να δημοσιεύονται. Παρόλα αυτά, η Gazprom έχει δημοσιεύσει μόνο μία μικρή περίληψη του σχεδίου αντιμετώπισης σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου στην Prirazlomnaya, ενώ η πλήρης έκδοση είναι διαθέσιμη στο κοινό μόνο στα γραφεία της εταιρείας και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις. Ωστόσο, ακόμα και η περίληψη του σχεδίου κάνει σαφές ότι η Gazprom θα είναι εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί ένα ατύχημα. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δίνει μεγάλη προσοχή στα προληπτικά μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά σύμφωνα με τα επίσημα σχέδια, το χειρότερο σενάριο περιλαμβάνει μόνο μια πετρελαιοκηλίδα μεγέθους 10.000 τόνων (περίπου 73.000 βαρελιών). Η εξέδρα Deepwater Horizon διέρρευσε περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια στον κόλπο του Μεξικού, ενώ η Prirazlomnaya μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι 650.000 βαρέλια πετρελαίου.

4. Οι πετρελαιοκηλίδες είναι αναπόφευκτες

Στατιστικά, οι πετρελαιοκηλίδες είναι συχνό φαινόμενο. Στην Αρκτική το ρίσκο μιας πετρελαιοκηλίδας είναι ακόμα υψηλότερο. Τα παγωμένα νερά, τα παγόβουνα και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, καθιστούν την εξόρυξη πετρελαίου πολύ επικίνδυνη. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν όλες οι βιομηχανίες πετρελαίου και όλες οι εμπλεκόμενες αρχές. Μόλις τον περασμένο μήνα, οι ακτοφυλακές των ΗΠΑ και του Καναδά, οργάνωσαν από κοινού την πρώτη υπεράκτια δοκιμή αντιμετώπισης μιας πετρελαιοκηλίδας στο βορειοδυτικό πέρασμα που – όπως και το βορειοανατολικό πέρασμα που ελέγχει η Ρωσία – μέχρι πριν λίγα χρόνια προστατευόταν από τον πάγο. Η προσπάθεια καθαρισμού της δοκιμαστικής πετρελαιοκηλίδας, δεν εξελίχθηκε πολύ ομαλά. Ένα σύστημα ανάκτησης πετρελαίου (skimming) της ακτοφυλακής εξελίχθηκε με επιτυχία, αλλά ο άσχημος καιρός δεν επέτρεψε τη συμμετοχή ενός μεγάλου πλοίου με σύστημα ρυμούλκησης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

5. Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να καθαριστεί μια πετρελαιοκηλίδα στην Αρκτική

Το Pew Environment Group προειδοποίησε ότι η βιομηχανία πετρελαίου «δεν είναι έτοιμη για την Αρκτική, τα σχέδια για τις πετρελαιοκηλίδες είναι εντελώς ανεπαρκή» προσθέτοντας ότι αυτά τα σχέδια «υποτιμούν την πιθανότητα και τις επιπτώσεις καταστροφικών διαρροών». Η ανάκτηση του πετρελαίου στον πάγο είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς η συνηθισμένη τεχνολογία για τις πετρελαιοκηλίδες αχρηστεύεται στον παχύ πάγο. Αλλά ακόμα κι όταν δεν υπάρχει πάγος στα νερά, οι ακραίες καιρικές συνθήκες κάνουν πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση των πετρελαιοκηλίδων. Επιπλέον, η περιοχή είναι απομακρυσμένη. Για μια πετρελαιοκηλίδα στο Prirazlomnayja, το σύνολο σχεδόν του εξοπλισμού αντιμετώπισης θα στεγάζεται 1.000 χλμ μακριά, στο Murmansk, που σημαίνει ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να κάνει σημαντικές ενέργειες αντιμετώπισης του ατυχήματος για μέρες.

6. Το Prirazlomnaya βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε καταφύγια άγριας ζωής

Τα κοιτάσματα πετρελαίου του Prirazlomnaya περιβάλλονται από ενθικά πάρκα και καταφύγια άγριας ζωής όπως τα Nenetsky και Vaygach, που αποτελούν σπίτι για προστατευόμενα και υπό εξαφάνιση είδη, όπως ο θαλάσσιος ίππος του Ατλαντικού. Η Gazprom, στο σχέδιο αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας αναφέρει ότι ο θαλάσσιος ίππος και τα πουλιά που κατοικούν εκεί πιθανότατα θα επηρεαστούν από τη διαρροή πετρελαίου σε περίπτωση ατυχήματος στο Prirazlomnaya, ενώ οι αυτόχθονες που βασίζονται στη θάλασσα Pechora για ψάρεμα και κυνήγι θα επηρεαστούν επίσης.

7. Το ιστορικό της Ρωσίας σε πετρελαιοκηλίδες είναι… τρομακτικό

Από τη Ρωσία διαρρέει κάθε δυο μήνες ποσότητα πετρελαίου ίση με αυτή που χάθηκε από το Deepwater Horizon στον κόλπο του Μεξικού. Ολόκληρες περιοχές της Ρωσίας είναι τόσο μολυσμένες από πετρελαιοκηλίδες, που η καθημερινότητα των κατοίκων τους έχει αλλάξει δραματικά. Εκτιμάται ότι στη Ρωσία κάθε χρόνο 5 εκατομύρια τόνοι πετρελαίου διαρρέουν από σπασμένα στόμια φρεατίων, σωλήνες και άλλο εξοπλισμό. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 500.000 τόνοι πετρελαίου διαρρέουν στον Αρκτικό Ωκεανό από μολυσμένα ποτάμια της βόρειας Ρωσίας.

8. Το πετρέλαιο πρέπει να μείνει στο έδαφος, αν θέλουμε να μειώσουμε τις κλιματικές αλλαγές

Η πλειονότητα των παγκοσμίων αποθεμάτων άνθρακα, πετρελαίου και αερίου που έχουν αποδεδειγμένα ανακαλυφθεί, πρέπει να μείνουν μέσα στη γη, αν θέλουμε να αποφύγουμε κλιματικές αλλαγές τέτοιας έντασης που θα καθιστούσαν περιοχές του πλανήτη μη κατοικήσιμες. Συγκεκριμένα, ανάλυση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA) αναφέρει ότι περισσότερο από το 60% του τρέχοντος αποθέματος πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί πρέπει να παραμείνει στο έδαφος, προκείμενου η αύξηση της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2ο C. Αυτό σημαίνει πως η εξόρυξη πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου που βρέθηκε στην Αρκτική – του οποίου η εξόρυξη είναι πιο δαπανηρή αλλά και η ύπαρξή του αβέβαιη – δεν μπορεί να συμβαδίζει με την παγκόσμια δράση για τον περιορισμό της επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών.

9. Η περιοχή της Αρκτικής είναι ευαίσθητη

Η κάλυψη της θάλασσας της Αρκτικής με πάγο είναι 30% χαμηλότερη σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1979. Παράλληλα, ο πάγος έχει γίνει σημαντικά πιο λεπτός, ενώ το 75% του όγκου του καλοκαιρινού θαλάσσιου πάγου έχει εξαφανιστεί. Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών έχουν επηρεάσει έντονα τα οικοσυστήματα της Αρκτικής.

Η Αρκτική είναι ένα μοναδικό και εύθραστο οικοσύστημα, με πολλά θαλάσσια θηλαστικά και άλλα είδη που ζουν αποκλειστικά – ή σχεδόν αποκλειστικά – εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πολικές αρκούδες, οι φάλαινες μονόκεροι (narwhals) και οι θαλάσσιοι ίπποι. Η Αρκτική χρειάζεται προστασία για να ανταπεξέλθει στις ήδη υπάρχουσες κλιματικές αλλαγές. Δεν χρειάζεται να υποβάλλεται σε πρόσθετη πίεση από την έναρξη της παραγωγής πετρελαίου και τις πετρελαιοκηλίδες που θα ακολουθήσουν.

10. Όταν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες αποτυγχάνουν, οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δράση

Όταν ούτε οι εταιρείες, ούτε οι πολιτικοί ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς την κοινωνία, οι πολίτες πρέπει να υψώνουν γενναία το ανάστημα τους. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε τέτοιες αδικίες. Είναι υποχρέωσή μας να αμφισβητούμε τους ηγέτες του κόσμου όταν κάνουν τέτοια λάθη. Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν στο κίνημα για τη διάσωση της Αρκτικής και όταν η Sini Saarela και ο Marco Weber αναρριχήθηκαν στο Prirazlomnaja για να προσπαθήσουν να σταματήσουν αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα, το έκαναν με την υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη. Μαζί, εναντιωνόμαστε στην απειλή κατά της άγριας ζωής, της φύσης και του κλίματος που θα φέρει η εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική. Είναι καθήκον μας να αντιτεθούμε στη βιομηχανία πετρελαίου, όσο ισχυρή κι αν είναι.

Δε βρέθηκαν σχόλια Πρόσθεση σχόλιου

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email