H Greenpeace αρνείται τις κατηγορίες για πειρατεία, απαιτεί πρόσβαση στους ακτιβιστές

Διακεκριμένοι νομικοί συμφωνούν δημόσια ότι η εισβολή της ρωσικής ακτοφυλακής στο πλοίο της οργάνωσης Arctic Sunrise σε διεθνή ύδατα ήταν παράνομη

Πρόσθεσε ένα σχόλιο
νέο - 24 Σεπτεμβρίου, 2013
Οι ρωσικές αρχές σήμερα, και με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 100 ωρών, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν ότι εξετάζεται η περίπτωση να απαγγελθούν κατηγορίες για πειρατεία.


Σε αντίθεση με ό,τι έχει γραφτεί στο διεθνή τύπο, όμως, δεν επιβεβαιώνει ότι το πλήρωμα θα εκδιωχθεί με αυτές τις κατηγορίες. Την ίδια ώρα, αρκετοί διακεκριμένοι νομικοί υποστηρίζουν δημόσια τη θέση της Greenpeace, ότι δηλαδή η εισβολή στο Arctic Sunrise ήταν παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace Kumi Naidoo, ανέφερε σχετικά:

«Η λήψη ειρηνικής, μη-βίαιης δράσης είναι πολύ σημαντική όταν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν σε ξεκάθαρες προειδοποιήσεις της επιστήμης για τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στην Αρκτική και σε όλο τον πλανήτη.»
«Οποιαδήποτε κατηγορία για πειρατεία ενάντια σε ειρηνικούς ακτιβιστές δεν έχει θέση στο διεθνές δίκαιο. Δεν θα πτοηθούμε ούτε θα σιωπήσουμε μπροστά σε τέτοιου είδους παράλογες κατηγορίες και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών μας.»
«Η Greenpeace έχει μία ιστορία 40 ετών από ειρηνικές δράσεις με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Η δράση μας την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με αυτές τις αδιαπραγμάτευτες αρχές μας. Οι ακτιβιστές μας δεν έκαναν τίποτα που να δικαιολογεί ούτε την υπερβολική αντίδραση των ρωσικών Αρχών, αλλά ούτε κατηγορίες για πειρατεία.»

Σε δημόσια δήλωσή του σχετικά με το περιστατικό, ο ειδικός για θέματα διεθνούς δικαίου καθ. Stefan Kirchner, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο χαρακτηρισμός πράξεων που δεν έχουν καμία σχέση με την πειρατεία, ως πειρατικές, μπορεί να βλάψει τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πραγματικής πειρατείας. Όλα τα κράτη θα πρέπει απέχουν από τη χρησιμοποίηση του όρου σε πράξεις που προφανέστατα δεν έχουν καμία σχέση με πειρατεία

Βάσει του Ρωσικού Ποινικού Δικαίου, το αδίκημα της πειρατείας δεν υφίσταται νομικά σε περιπτώσεις που αφορούν πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου ή σε ειρηνικές διαμαρτυρίες. Σύμφωνα, δε, με το Άρθρο 106 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο των Θαλασσών, «όπου η κατάσχεση ενός πλοίου ή αεροσκάφους υπόπτου για πειρατεία έχει γίνει χωρίς επαρκή αιτιολογία, το κράτος που προέβη στην κατάσχεση ευθύνεται έναντι του κράτους τη σημαία του οποίου φέρει το πλοίο ή το αεροσκάφος για οποιαδήποτε απώλεια ή ζημία που προκαλείται από την κατάσχεση.»

 

ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΕΔΩ:

 

Δε βρέθηκαν σχόλια Πρόσθεση σχόλιου

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email