Για πειρατεία κατηγορούνται 28 ακτιβιστές, 1 ανεξάρτητος φωτογράφος και 1 ανεξάρτητος κάμεραμαν

Πρόσθεσε ένα σχόλιο
νέο - 4 Οκτωβρίου, 2013
Αύριο Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, εκδηλώσεις συμπαράστασης στους ακτιβιστές μας θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 80 πόλεις, σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στην Αθήνα, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στη διασταύρωση Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Παρθενώνος, με τη συμμετοχή των οργανώσεων: Διεθνής Αμνηστία, WWF, ActionAid, Αρχέλων, Άνιμα, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, Medasset, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Η διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών για τους Arctic 30 ολοκληρώθηκε στο Μούρμανσκ της Ρωσίας, και πλέον οι 28 ακτιβιστές, ο ανεξάρτητος φωτογράφος και ο ανεξάρτητος κάμεραμαν κατηγορούνται επισήμως για πειρατεία*. Αν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως 15 χρόνια. Η νομική ομάδα της Greenpeace έχει υποβάλει έφεση ενάντια στην απόφαση για κράτηση των ακτιβιστών μέχρι τις 24 Νοεμβρίου.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κινήσει διαδικασία διαιτησίας κατά της Ρωσίας, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ολλανδία, που είναι το κράτος σημαίας του πλοίου της Greenpeace, Arctic Sunrise, παραπέμπει τη Ρωσία στη διεθνή δικαιοσύνη, για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των Arctic30 που κρατούνται στις ρωσικές φυλακές κατηγορούμενοι για πειρατεία. Η Ολλανδία, έτσι, τοποθετείται αποφασιστικά υπέρ του δικαιώματος στην ειρηνική διαμαρτυρία.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace, Kumi Naidoo, δήλωσε:

«Οι ακτιβιστές μας κατηγορούνται για ένα αδίκημα που ποτέ δεν διέπραξαν. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τους λόγους που οδήγησαν στην απαγγελία μιας τόσο βαριάς κατηγορίας. Πρόκειται για μία προσπάθεια να μας εκφοβίσουν, αλλά η ειρηνική εκστρατεία μας ενάντια στη Gazprom και τις άλλες εταιρείες που έχουν σχέδια για εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική δεν θα σταματήσει. Αυτή τη στιγμή διαπράττεται μία μεγάλη αδικία ενάντια στους φίλους που κρατούνται. Καλούμε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να σταθούν στο πλάι μας ενάντια στις εταιρείες που θέλουν να εξορύξουν πετρέλαιο στην Αρκτική, ενάντια σε αυτούς που χρησιμοποιούν τη δύναμή τους με τον χειρότερο τρόπο».

Οι προσπάθειές μας σε όλο τον κόσμο εντείνονται, ώστε όλο και περισσότεροι να μάθουν τι συμβαίνει στην Αρκτική, να απελευθερωθούν οι ακτιβιστές και να προστατευτεί η Αρκτική από τις εξορύξεις πετρελαίου. Σε πολλές χώρες έχουν γίνει δράσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως στην Ελβετία, όπου αναρριχητές κρέμασαν πανό στο γήπεδο St. Jakob-Park, κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ Βασιλείας και Σάλκε για το Champions League – μία διοργάνωση που χρηματοδοτείται από την Gazprom. Την Τετάρτη, όλα τα βενζινάδικα της Gazprom στη Γερμανία δέχτηκαν την επίσκεψη ακτιβιστών που διαμαρτύρονταν για την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική.

Χτες, ο Mikhail Fedotov, επικεφαλής του προεδρικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ρωσία, δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο που να δικαιολογεί τις κατηγορίες πειρατείας. Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα έχουν ζητήσει την απελευθέρωση των ακτιβιστών.

*Οι 28 ακτιβιστές, ο ανεξάρτητος φωτογράφος και ο ανεξάρτητος κάμεραμαν κρατούνται και κατηγορούνται στο πλαίσιο ειρηνικής διαμαρτυρίας στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomnaya της Gazprom, ενάντια στα σχέδια της εταιρείας να ξεκινήσει, στις αρχές του 2014 για πρώτη φορά, πετρελαϊκές εξορύξεις για εμπορικούς σκοπούς στην Αρκτική. Δύο ακτιβιστές προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στην πλατφόρμα και να κρεμάσουν ένα πανό.

Στήριξε τους ακτιβιστές μας. Απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

 

Δήλωσε και εσύ την στήριξή σου στους ακτιβιστές. Έλα αυτό το Σάββατο, 5/10 στις 18:00 στην παγκόσμια εκδήλωση συμπαράστασης.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια Πρόσθεση σχόλιου

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email