Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διαχείριση της πυρηνικής απειλής στην Ιαπωνία

Πρόσθεσε ένα σχόλιο
νέο - 13 Μαρτίου, 2011
Η Greenpeace εκφράζει τη συμπαράσταση της στον ιαπωνικό λαό σε αυτή την τεράστια δοκιμασία που περνάει ως αποτέλεσμα του σεισμού και του καταστροφικού τσουνάμι της Παρασκευής. Αντιδρώντας στις συνεχείς αναφορές για προβλήματα στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και τη διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον, ο επικεφαλής της εκστρατείας για τα πυρηνικά της Greenpeace International, Jan Beranek, δήλωσε:

"Οι σκέψεις μας εξακολουθούν να βρίσκονται με τον ιαπωνικό λαό όπου μετά το σεισμό και το τσουνάμι, αντί να επικεντρώνεται στη διάσωση και την ανακούφιση των πληγέντων, δυστυχώς αναγκάζεται να διαχειριστεί μία νέα κρίση, απόρροια των αναπόφευκτων κινδύνων που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια."

Το πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise, έξω από το σταθμό Φουκουσίμα το 1999Το πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise, έξω από το σταθμό Φουκουσίμα το 1999

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαρροής ραδιενέργειας από τους τρεις αντιδραστήρες του σταθμού Φουκουσίμα συνεχίζονται, ενώ πριν από λίγη ώρα τέθηκε σε κατάσταση ανάγκης άλλος ένας πυρηνικός σταθμός, ο Οναγκάβα, καθώς ανιχνεύθηκαν ενισχυτικές ποσότητες ραδιενέργειας περιμετρικά του σταθμού.

"Αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις της Ιαπωνικής κυβέρνησης, η κρίση στο Φουκουσίμα συνεχίζει να είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο. " τόνισε ο Jan Beranek. "Ελπίζουμε ότι το χειρότερο σενάριο θα αποφευχθεί και ότι οι αρχές θα καταφέρουν να προστατεύσουν τον πληθυσμό από τη ραδιενέργεια καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διαρροή συνεχίζεται."

"Υπάρχουν συνεχείς αναφορές για νέα προβλήματα με τα συστήματα ψύξης σε τουλάχιστον δύο αντιδραστήρες στο Φουκουσίμα. Ο ένας αντιδραστήρας  (υπ' αριθμόν 3) στον Φουκουσίμα χρησιμοποιεί καύσιμο μικτού οξειδίου (πλουτώνιο και ουράνιο) με αποτέλεσμα να εκπέμπει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες θερμότητας  σε σχέση με άλλους αντιδραστήρες. Σε περίπτωση τήξης του πυρήνα, θα εκλυθούν πολλαπλάσιες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα συγκριτικά με αντιδραστήρα με καύσιμο το ουράνιο. Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές και μαρτυρούν ότι η κρίση κάθε άλλο παρά έχει ξεπεραστεί."

"Η Greenpeace ανησυχεί για την έλλειψη διαφάνειας στις αναφορές για την ποσότητα ραδιενέργειας που έχει εκλυθεί στο περιβάλλον, την ακριβή κατάσταση των συστημάτων ψύξης στους αντιδραστήρες καθώς και για το αν τα χρησιμοποιημένα καύσιμα αποτίθενται με ασφαλή τρόπο ή παραμένουν εκτεθειμένα εκτός του προστατευτικού περιβλήματος. Απαιτούμε από την Ιαπωνική κυβέρνηση να μοιραστεί άμεσα τις πληροφορίες αυτές με το κοινό."

"Η πυρηνική ενέργεια είναι μία βρώμικη και επικίνδυνη πηγή ενέργειας και πάντα θα είναι ευάλωτη σε ένα δυνητικά θανάσιμο συνδυασμό ανθρώπινου λάθους, αστοχίας στο σχεδιασμό και φυσικών καταστροφών. Η Greenpeace ζητά την απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό. Αντιθέτως, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που όχι μόνο είναι ασφαλείς αλλά και αξιόπιστες και πιο οικονομικές."

Κατηγορίες
Δε βρέθηκαν σχόλια Πρόσθεση σχόλιου

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email