Ο εχθρός προ των πυλών!

νέο - 28 Νοεμβρίου, 2005
Νέο μεταλλαγμένο καλαμπόκι βρίσκεται προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σοβαρές ενδείξεις για επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωσή του. Σταματήστε το!

Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι MON 863 που θέλει να φέρει στην ευρωπαϊκή αγορά η εταιρία βιοτεχνολογίας Monsanto, φαίνεται ότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Αυτό προκύπτει από την έκθεση που κατέθεσε η ίδια η εταιρία στην Ε.Ε., όταν ζήτησε έγκριση για την εισαγωγή αυτής της ποικιλίας καλαμποκιού στην ευρωπαϊκή αγορά και τη χρήση της σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Πράγματι, πειράματα σε ποντίκια που τράφηκαν με το MON 863 παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα στο αίμα και σε διάφορα όργανα (όπως φλεγμονές και μειωμένο βάρος νεφρών). Η Monsanto όμως ζήτησε τα συγκεκριμένα στοιχεία να μη δημοσιοποιηθούν, επειδή είναι απόρρητα... επαγγελματικά μυστικά! Μετά από παρέμβαση της Greenpeace στη Γερμανία και ακόλουθη δικαστική νίκη, τα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα και αξιολογήθηκαν και από ανεξάρτητους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους καθηγητές Καρλ Βεγκσάιντερ (Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομετρίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στη Γερμανία) και Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί (μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Καέν στη Γαλλία), η Monsanto χρησιμοποίησε λανθασμένες στατιστικές μεθόδους για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να υποβαθμίσει τις συνέπειες του MON 863 στην υγεία.

Παρά τις σοβαρές ανησυχίες όμως, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) γνωμοδότησε θετικά για το MON 863, εξυπηρετώντας για άλλη μια φορά τα συμφέροντα των εταιριών βιοτεχνολογίας και αδιαφορώντας για την υγεία των ευρωπαίων πολιτών και την προστασία του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση της EFSA το μεταλλαγμένο καλαμπόκι έχει περάσει από έναν κυκεώνα ψηφοφοριών, με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να ψηφίζουν εναντίον του και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιμένει στη χορήγηση έγκρισης για την εισαγωγή του στην ευρωπαϊκή αγορά. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου μετά από νέα ψηφοφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως φαίνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άλλη μία φορά θα περιφρονήσει επιδεικτικά τις αποφάσεις των κρατών μελών και την άρνηση των ευρωπαίων πολιτών να καταναλώνουν μεταλλαγμένα, και θα δώσει έγκριση στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι MON 863.

Μπορούμε όμως ακόμα να αλλάξουμε τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικοινωνώντας με τον Επίτροπο για Θέματα Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Κυπριανού, και ζητώντας να σταματήσει άμεσα η διαδικασία έγκρισης του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ 863.

Κατηγορίες
Ετικέτες