Μεταλλαγμένο ρύζι - Τι περιμένετε επιτέλους;

νέο - 2 Νοεμβρίου, 2006
Ενημέρωση: Αποσύρθηκαν από την ελληνική αγορά οι παρτίδες ρυζιού που είχαν επιμολυνθεί με μεταλλαγμένο ρύζι. Δεν διατίθενται πλέον στην αγορά για εμπορία και ανθρώπινη κατανάλωση, μιας και αποσύρθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων και των super market.Διευκρινίζουμε πως η επιμόλυνση αφορούσε μόνο συγκεκριμένες παρτίδες και όχι το σύνολο της παραγωγής του ρυζιού Bali.

Παράνομο μεταλλαγμένο ρύζι που βρέθηκε στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ

Ο ΕΦΕΤ αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της απόσυρσης και καταστροφής των παράνομων μεταλλαγμένων προϊόντων, αλλά "παρακολουθεί" τη διαδικασία. Η εισαγωγική εταιρία ισχυρίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν την ευθύνη για την απόσυρσή τους. Και ενώ το πινγκ πονγκ της ευθύνης συνεχίζεται, μαντέψτε... το παράνομο ρύζι συνεχίζει να βρίσκεται στα ράφια. Ακτιβιστές της Greenpeace το εντόπισαν, το "συνέλαβαν" και το έβαλαν στη "φυλακή". Απ' ότι φαίνεται ο κρατικός μηχανισμός είναι ανίκανος να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο.

Έχουν περάσει δύο μήνες από την αποκάλυψη του σκανδάλου σχετικά με το μεταλλαγμένο ρύζι που πωλείται χωρίς να έχει πάρει έγκριση για κατανάλωση πουθενά στον κόσμο. Κι ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι μεταθέτουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες, μετά από έρευνες της Greenpeace βρέθηκε ότι παράνομες παρτίδες εξακολουθούν να πωλούνται σε διάφορα σούπερ-μάρκετ.

Ακτιβιστές της Greenpeace το "συνέλαβαν" και το κλείδωσαν σε ένα ειδικά κατασκευασμένο κλουβί. Ταυτόχρονα ζητούν:

από το σύνδεσμο των σούπερ μάρκετ (ΣΕΣΜΕ),

  • να εγγυηθεί την απόσυρση όλων των παράνομων παρτίδων

από τον ΕΦΕΤ και το Υπ. Ανάπτυξης (στο οποίο υπάγεται ο ΕΦΕΤ),

  • να αναλάβουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την ευθύνη της απόσυρσης και της καταστροφής όλου του παράνομου ρυζιού
  • να παρακολουθήσουν (χωρίς εισαγωγικά αυτή τη φορά) όλη τη διαδικασία απόσυρσης και καταστροφής
  • να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν γίνει σε όλες τις εταιρίες εισαγωγής μακρύκοκκου ρυζιού
  • να προχωρήσουν σε απαγόρευση εισαγωγής μακρύκοκκου ρυζιού από τις ΗΠΑ, μέχρι ο κρατικός μηχανισμός να είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταναλωτές

Δείτε το δελτίο τύπου

www.greenpeace.org/greece/press/118517/diamartyria-supermarket

Κατηγορίες
Ετικέτες