Η σελίδα έχει αρχειοθετηθεί και μπορεί να μην είναι ενημερωμένη

Το Arctic Sunrise στις βόρειες Κυκλάδες για την προστασία της θαλάσσιας περιοχής

νέο - 13 Ιουνίου, 2008
Το πλοίο της Greenpeace "Arctic Sunrise" κατέπλευσε στα νερά των βόρειων Κυκλάδων σηματοδοτώντας με την παρουσία του την έναρξη των κοινών δράσεων της Greenpeace και των αλιέων της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής.

Arctic Sunrise

Η ανακοίνωση της συνεργασίας και κοινής δράσης πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη τύπου, που έγινε στη Χώρα της Άνδρου. Μετά το τέλος της συνέντευξης ξεκίνησε η επιχείρηση εντοπισμού και χαρτογράφησης άγνωστων μέχρι σήμερα λιβαδιών του υποθαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία από το πλοίο της Greenpeace. Η χαρτογράφηση πραγματοποιείται σε συνεργασία και με την επιστημονική συμβολή του Δρ. Π. Παναγιωτίδη και εθελοντικής ομάδας επιστημονικής κατάδυσης.(2)

Διαβάστε την έκθεση της Greenpeace για την ποσειδωνία.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

"Θαλάσσια Καταφύγια στο Αιγαίο" έγραφε το πανό που ανάρτησαν οι ακτιβιστές της Greenpeace πάνω στο κατάστρωμα του σκάφους "Arctic Sunrise" ανοιχτά της Άνδρου. Το πλοίο της οργάνωσης και οι εθελοντές της βρίσκονται στις Κυκλάδες στα πλαίσια των δράσεων της οργάνωσης για τον εντοπισμό και χαρτογράφηση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας σε συνεργασία με εξειδικευμένους ερευνητές και τους παράκτιους αλιείς της περιοχής. Δείτε φωτογραφίες από το πλοίο.

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας είναι για τη θάλασσα τόσο σημαντικά όσο τα δάση στην στεριά. Αποτελούν καταφύγιο, τόπο διατροφής και αναπαραγωγής για περισσότερα από 1200 διαφορετικά θαλάσσια είδη. Όπως τα δάση έτσι και τα λιβάδια της Ποσειδωνίας δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου και παράγουν ό,τι πιο σημαντικό για τη ζωή μας: οξυγόνο. Αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας και προστατεύονται από μια σειρά εθνικές, ευρωπαϊκές και περιφερειακές νομοθεσίες. Δυστυχώς στην Ελλάδα υποφέρουν (όπως ακριβώς και τα δάση της στεριάς) από την απουσία του αντίστοιχου "δασολογίου", αφού ελάχιστα λιβάδια έχουν μέχρι ήμερα χαρτογραφηθεί. Υπολογίζεται ότι περίπου 80% της Ποσειδωνίας μένει απροστάτευτη εξαιτίας της έλλειψης χαρτογράφησης.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Μεσογειακή Αλιεία απαγορεύει το ψάρεμα με τράτες, δράγες, γρι-γρι, γρίπους, πεζότρατες ή παρόμοια συρόμενα δίχτυα πάνω από λιβάδια θαλάσσιας βλάστησης και ειδικά τα λιβάδια Ποσειδωνίας. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης απαγορεύτηκε η αλιεία για όλα τα συρόμενα εργαλεία σε μόνο σε 57 θαλάσσιες περιοχές. Το Υπουργείο επικαλείται την έλλειψη χαρτογράφησης στις άλλες περιοχές της χώρας.

Η Greenpeace καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

  • να προχωρήσει άμεσα στη χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας σε ολόκληρη τη χώρα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της
  • να προχωρήσει στον καθορισμό περιοχών προστασίας στα πλαίσια του σχεδιασμού της Εθνικής Στρατηγικής για την Αλιεία και της εφαρμογής του Μεσογειακού Κανονισμού.

(1) Η συνέντευξη τύπου διοργανώθηκε σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων και Δημάρχου Κορθίου κ. Ι. Γλυνού και του Δήμου Άνδρου.

(2) Δρ. Π. Παναγιωτίδης, Βιολόγος - Ωκεανογράφος www.hcmr.gr

Η ομάδα επιστημονικής κατάδυσης αποτελείται από τους Ι.Ίσσαρη, Μ. Σαλωμίδη, Κ.Τσιάμη και Β. Γερακάρη.

Κατηγορίες