Στο δρόμο με τις λεύκες...

νέο - 19 Οκτωβρίου, 2007
Μετά από το σιτάρι με γονίδιο κοτόπουλου, την πατάτα με αράχνη, τη σόγια με αγελάδα και τα μήλα με σκόρο, η Γενετική Μηχανική προχώρησε στο επόμενο θαύμα της: τη λεύκα με γονίδιο κουνελιού! Το μαρούλι με γονίδιο αρουραίου δεν προχώρησε σε αίτηση άδειας κυκλοφορίας, καθώς οι ερευνητές φοβήθηκαν ότι οι καταναλωτές μπορεί να μη θέλουν γονίδιο αρουραίου στη σαλάτα τους. Μα πώς τους ήρθε;

Aκτιβιστές της Greenpeace δημιουργούν ένα τεράστιο “ΟΧΙ” σε χωράφι του Χοκοτιτλάν στο Μεξικό, ζητώντας από τη μεξικανική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση της Monsanto να σπάσει το μορατόριουμ ενάντια στην καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού.

Η Γενετική Μηχανική συνδυάζει στο εργαστήριο γονίδια οργανισμών, τα οποία δε θα διασταυρωνόντουσαν με απολύτως κανένα φυσικό τρόπο. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, συνδυάζονται οργανισμοί από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο. Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να αναπαραχθούν, με ανυπολόγιστους κινδύνους για το περιβάλλον εάν απελευθερωθούν.

Γιατί, τέλος πάντων, να κατασκευαστεί λεύκα με γονίδιο κουνελιού; Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο δέντρο έχει τη δυνατότητα να διασπάσει επικίνδυνα οργανικά χημικά, συμπεριλαμβανομένης και μιας εκρηκτικής ουσίας για στρατιωτική χρήση.

Κι εμείς αναρωτιόμαστε: γιατί δεν απαγορεύουμε τα επικίνδυνα χημικά αντί να φτιάχνουμε μεταλλαγμένα φυτά που θα τα διασπάσουν αφού ήδη τα έχουμε πετάξει στο περιβάλλον; Ε, γιατί;

Γενετική Μηχανική, μύθοι και πραγματικότητα

www.greenpeace.org/greece/press/118523/ge-myths

Κατηγορίες
Ετικέτες