1.000.000 λόγοι για να σταματήσουμε τα μεταλλαγμένα

νέο - 7 Φεβρουαρίου, 2007
H Greenpeace μετέφερε σήμερα στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το αίτημα 1.000.000 πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους πάνω από 43.000 Έλληνες, για υποχρεωτική σήμανση των ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα.

Μέλη της Greenpeace μεταφέρουν στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το αίτημα 1.000.000 πολιτών της ΕΕ για υποχρεωτική σήμανση των ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα

Μέλη της Greenpeace μεταφέρουν στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το αίτημα 1.000.000 πολιτών της ΕΕ για υποχρεωτική σήμανση των ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα

Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερά ενάντια στα μεταλλαγμένα, όπως και η πρόθεση να στηριχθεί η πρωτοβουλία για αλλαγή της νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η δράση αυτή είναι συνέχεια της παράδοσης 1.000.000 υπογραφών στον Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., κ. Κυπριανού και ολοκληρώνεται αύριο, με συνάντηση εκπροσώπων της Greenpeace με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ, κ. Δήμα.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων παρουσιάζει ένα μεγάλο κενό:

  • προβλέπει τη σήμανση τυποποιημένων προϊόντων όπως σοκολάτες, μαγειρικό λάδι, έτοιμες σάλτσες, αν περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς σε ποσοστό από 0,9% και πάνω
  • το ίδιο ισχύει και για τις ζωοτροφές.
  • τα ζωικά προϊόντα όμως, όπως γάλα, αυγά, κρέας δε φέρουν σήμανση, ακόμα κι αν για την παραγωγή τους έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλαγμένες ζωοτροφές

Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι καταναλωτές αντιτίθενται στα μεταλλαγμένα.

  • το 94,6% των Ευρωπαίων θέλει να μπορεί να επιλέγει αν θα καταναλώσει μεταλλαγμένα τρόφιμα.
  • το 60% έχει δηλώσει ότι δε θα αγόραζε αυγά από κότες που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα (στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 85%).
  • έρευνα που έγινε το Μάρτιο του 2006 στη Σουηδία, έδειξε ότι το 95% των καταναλωτών θέλει το κρέας που προέρχεται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα να φέρει σήμανση.
  • στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του  Ευρωβαρόμετρου (Φεβρουάριος 2006), το 83% των Ελλήνων δηλώνει ότι τους ανησυχούν τα μεταλλαγμένα.


Απαιτούμε ενημέρωση και δικαίωμα επιλογής!

Ζητάμε από την ΕΕ υποχρεωτική σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς. Δίνουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 1.000.000 λόγους για να κλείσει την πόρτα στα μεταλλαγμένα μια και καλή.

δελτίο τύπου

www.greenpeace.org/greece/press/118517/simansi-sta-metallagmena

Κατηγορίες
Ετικέτες