Η δράση της Greenpeace για τις ηλιακές στέγες

νέο - 23 Ιουνίου, 2009
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, εγκαταστάθηκαν τα πρώτα φωτοβολταϊκά συστήματα από τη ΔΕΗ και δειλά-δειλά έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες εταιρίες φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, εγκαθιστώντας αποκλειστικά μικρά αυτόνομα συστήματα σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές. Οι πολίτες δεν είχαν τότε τη δυνατότητα να συνδέσουν ένα φωτοβολταϊκό με το δίκτυο.

Η κινητή ηλιακή μονάδα Cyrus της Greenpeace (1996)

Πέρασαν αρκετά χρόνια για να βγουν τα φωτοβολταϊκά από το περιθώριο. Το 1995, η Greenpeace πήρε μία σημαντική απόφαση. Να ξεκινήσει μία διεθνή εκστρατεία για να βγάλει τα φωτοβολταϊκά από την αφάνεια και να τα καταστήσει μία από τις βασικές επιλογές στην ενεργειακή σκακιέρα. Η διεθνής αυτή πρωτοβουλία της Greenpeace ξεκίνησε μάλιστα από την Ελλάδα και είχε ως επίκεντρο την Κρήτη, όπου το καλοκαίρι του 1996 έγινε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης με την κινητή ηλιακή μονάδα της Greenpeace, την οποία επισκέφτηκαν 10.000 άτομα. Η εκστρατεία αυτή είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες αναφορές στον τύπο και ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τα φωτοβολταϊκά εμφανίζονταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Την 1η Νοεμβρίου του 1996, η Greenpeace εγκατέστησε στο Γούδουρα της ΝΑ Κρήτης το πρώτο, απ' όσο γνωρίζουμε, μικρό ιδιωτικό φωτοβολταϊκό σύστημα που ήταν διασυνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ και αντάλλασε ενέργεια μ' αυτό (δεν ήταν δηλαδή αυτόνομο σύστημα με μπαταρίες, ούτε αφορούσε έργο της ΔΕΗ). Ακολούθησαν ένα ακόμη μικρό διασυνδεδεμένο σύστημα στα γραφεία της Greenpeace και ένα μεγαλύτερο σε ένα σχολικό κτίριο της Νίκαιας.

Τον Δεκέμβριο του 1996 η Greenpeace παρουσίασε τον πρώτο πρακτικό οδηγό για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες. Ο οδηγός αυτός επανεκδόθηκε και κυκλοφόρησε σε χιλιάδες αντίτυπα το 1997. Το αποτέλεσμα ήταν ότι περίπου 1.000 υποστηρικτές της Greenpeace δήλωσαν τότε εγγράφως πως θα εγκαθιστούσαν φωτοβολταϊκά στο σπίτι τους αν η Πολιτεία παρείχε κάποια κίνητρα.

Ακολούθησαν πολλές ακόμη παρεμβάσεις της Greenpeace με χαρακτηριστικότερη αυτή του Σεπτεμβρίου του 1997 κατά την οποία οι ακτιβιστές της Greenpeace τοποθέτησαν 1.000 μικρά ηλιακά σπίτια έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης ζητώντας κίνητρα για ηλιακές στέγες. Αντίστοιχη ενέργεια έκαναν και τον Ιούνιο του 2000 όταν εγκατέστησαν συμβολικά ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα στο κτίριο του Υπουργείου Ανάπτυξης, διεκδικώντας και πάλι κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον κτιριακό τομέα.

Το 2002 ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και άρχισε να διεκδικεί μέτρα και θεσμικές αλλαγές για τα φωτοβολταϊκά. Η Greenpeace υποστήριξε τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων ήταν να διευκολυνθούν οι οικιακοί καταναλωτές, απαλλασσόμενοι από το άνοιγμα βιβλίων στην εφορία προκειμένου να μπορούν να πουλάνε ηλιακό ρεύμα στη ΔΕΗ.

Από το 2004 έως το 2006, η Greenpeace επικέντρωσε τις προσπάθειές της στη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα προέβλεπε οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, όπως και όλων των υπόλοιπων ΑΠΕ και θα απλοποιούσε τη διαδικασία αδειοδότησης.

Τον Ιούνιο του 2006, Έπειτα από δράσεις, διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις στον Τύπο, αλλά και με συντονισμένες κινήσεις με οικονομικούς φορείς της αγοράς ΑΠΕ, ψηφίστηκε ο Ν.3468/06 ο οποίος έδινε για πρώτη φορά γενναίες ενισχύσεις για τα φωτοβολταϊκά, άφηνε όμως απ' έξω τον οικιακό τομέα λόγω φορολογικών αγκυλώσεων που εμπόδιζαν τους πολίτες να κάνουν χρήση των ευεργετημάτων του νόμου. Η Greenpeace ήταν και τότε στη Βουλή για να στηρίξει την ανάγκη θέσπισης κινήτρων. Όπως παρενέβη και το 2008 όταν τροποποιήθηκε ο νόμος αυτός για να αντικατασταθεί με ένα νεότερο στις αρχές του 2009.

Η πίεση των πολιτών, των φορέων της αγοράς και της Greenpeace οδήγησαν τελικά στην υιοθέτηση μέτρων και για τον οικιακό τομέα. Την τελευταία ανακοίνωσή της επ' αυτού την έβγαλε η Greenpeace στις 1-6-2009. Τρεις μέρες μετά, ψηφίστηκε η νομοθεσία που ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια και μάλιστα με τους όρους που από χρόνια επιθυμούσαμε και διεκδικούσαμε. Οι ηλιακές στέγες είναι πλέον γεγονός και στην Ελλάδα.

Στρέψου στον ήλιο και θα αφήσεις τις σκιές πίσω σου...