Élhető, zöld városokat!

A városi fáknak és zöldterületeknek valódi és sürgős védelemre van szükségük

Oldal - március 13, 2017
A zöldterületek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy jól érezzük magunkat egy városban. A fás parkok és fasorok oxigént termelnek, csökkentik a zajt, párásítanak, hűsítenek és pihentetnek. A magyar városok légszennyezettsége nagyon magas, ami világviszonylatban is rendkívül sok idő előtti halálesetért felelős. Hiszünk abban, hogy civil bátorsággal és összefogással megóvhatjuk a városi zöldterületeket, és elérhetjük, hogy akaratunkat a döntéshozók se hagyhassák figyelmen kívül: több és jobb minőségű zöldterületre van szükség városainkban!

Csatlakozz te is a kiáltványunkhoz!

Magyarország lakosságának nagyobbik fele, több mint ötmillió ember él városokban. Meggyőződésünk, hogy mindenkinek – így a városlakóknak is – joga van tiszta, egészséges és élhető környezetben élni. Ehhez pedig nélkülözhetetlenek a városi zöldterületek: a közparkok és fasorok megléte, jó egészségben tartása és gyarapítása.

Látványos demonstráció a zöldterületek védelmében, a Városligetben

Dőlnek a fák, fogynak a zöldterületek

A városok légszennyezése Magyarországon súlyos probléma. A levegő szennyezettsége az év harmadában-negyedében meghaladja az egészségügyi határértéket. Emiatt minden évben körülbelül tízezer honfitársunk hal meg idő előtt. A levegő minőségét javító városi fák és zöldterületek már csak ezért is, a szó szoros értelmében létfontosságúak.

A zöldterületek azonban napjainkban nemhogy nem gyarapodnak, inkább egyre fogynak. Ráadásul sokszor anélkül, hogy az emberek tudnának róla, hogy azok egyáltalán veszélyben vannak. A parkokról és fasorokról szóló döntéseket gyakran nem előzi meg társadalmi egyeztetés, nem születnek alternatív tervek, és azokat nem vitatják meg a lakossággal és a szakmával. A döntéshozók sokszor úgy tekintenek a zöldterületekre, mint beépíthető tartalék helyekre a város szövetében. Emiatt az építkezések és infrastrukturális beruházások gond nélkül kiharaphatnak ezekből, vagy el is tüntethetik az egészet.

Erről a problémakörről az Európai Bizottság 2017-es környezeti országjelentése is részletesen megemlékezik.

Csak néhány példa: Budapesten a történelmi jelentőségű Városligetet újabb, még nagyobb épületek terve fenyegeti. Az Orczy-parkban, amely történeti park, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedik. A Római-partra, a főváros utolsó természetes Duna-partszakaszára mobilgátat terveznek. Ezek mindegyike több száz fa kivágásával járna. De ugyanígy országszerte hallani híreket városi fák, fasorok tömeges kivágásáról, amelyek valójában sokszor – megfelelő tervezéssel, karbantartással – elkerülhetőek vagy mérsékelhetőek lehetnének.

Magyarországon a zöldfelület-védelem tömegeket érintő, és komoly feszültségeket keltő társadalmi téma lett, amelyet nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

Legyen közvagyon a park és a fasor, és kapjon erősebb törvényi védelmet a zöldfelület!

A Greenpeace Magyarország ennek érdekében számos szakmai és civil szervezettel, szakértőkkel és közszereplőkkel közösen kiáltványban fordult a hazai döntéshozókhoz, hogy tegyenek sürgős, törvényi lépéseket a zöldterületek megóvása és gyarapítása érdekében.

A városi parkok és fasorok mindannyiunk egészségét és közérzetét befolyásolják. Védelmük mindannyiunk közös érdeke!


 

Kategóriák