Méregmentes jövőt!

Oldal - május 25, 2017
Olyan világért küzdünk, ahol nincsenek káros vegyi anyagok a környezetünkben és mindennapjainkban

Mindannyian megérdemeljük, hogy úgy élhessük életünket, hogy környezetünk, ruháink, élelmiszereink és elektronikai cikkeink mentesek legyenek a mérgektől. A Greenpeace ezért teljes iparágak méregtelenítését tűzte ki célul.

 

Kövesd a Greenpeace Magyarország munkáját!

Elfeledett, szennyező veszélyeshulladék-tárolók országszerte

A kolontári vörösiszap-katasztrófa, majd a budapesti Illatos úti hordók körüli botrány óta minduntalan felmerül a kérdés, hogy hány ilyen elszennyezett terület, időzített vegyi bomba van még az országban. Mivel erre a kérdésre egyértelmű választ sosem találtunk, úgy döntöttünk, hogy magunk vállalkozunk arra, hogy összeszedjük egy egységes anyagban Magyarország legszennyezettebb területeit, az almásfüzitői vörösiszap-tározótól a kiskunhalasi méregtelepig. Nézd meg térképünket, és olvasd el a helyszínek leírásait!

Tisztítsuk meg a ruháinkat a káros vegyszerektől!

A sokmilliárd dollárt termelő ruhaipari vállalatok a világ legnagyobb környezetszennyezői közé tartoznak. Termékeik gyártása során tönkreteszik Mexikó, Kína és Indonézia élővizeit, és sokszor a gyárakban dolgozók egészségét is. A gyártás során használt rengeteg veszélyes vegyi anyagból sok megtalálható az általunk viselt ruhákban is.

2011 óta zajlik globális kampányunk a ruhaipar méregtelenítéséért. Azt követeljük a legnépszerűbb márkák gyártóitól: beszállítóikkal együtt vessenek véget a környezetszennyezésnek, és vonják ki a gyártásból a kockázatosnak ítélt vegyi anyagokat.

Ruhagyártó cégek és beszállítók tucatjai tettek már konkrét ígéretet, és készítettek részletes forgatókönyvet arra, hogy felhagynak a káros adalékanyagok használatával. A vállalatok teljesítményét mi is folyamatosan ellenőrizzük. A teljes iparág megtisztulása hosszú folyamat, de már elkezdődött.

Nézd meg, hol tartanak a kedvenc ruhamárkáid – legyen szó akár a mindennapi divatmárkákról vagy a túrafelszerelés-gyártókról –, és vedd rá őket is a változásra!

Javítsd meg a kütyüjeidet, mielőtt lecserélnéd!

A legzöldebb telefon az, amit most is használsz! 2012-ben egyetlen év alatt 48,9 millió tonna új elektronikai hulladék keletkezett, azaz a világ összes lakosára nézve fejenként 7 kg. 2017-re az ENSZ becslése szerint ez a mennyiség 65,4 millió tonnára emelkedik, ami 33%-os növekedést jelent. Ráadásul a műszaki cikkekben, és az azokból keletkező elektronikai hulladékban számos káros kemikália is megtalálható. A probléma mára óriási méreteket öltött.

Meddig használunk egy-egy készüléket? A szórakoztató elektronikai eszközök élettartama egyre rövidebb. Hogy miért? Mert az eszközök gyorsabban törnek és sérülnek, az emberek többsége pedig hamarabb ráun a holmijaira, mint korábban, és alig várja hogy újabbra cserélje, jóval előbb, mint ahogy az szükséges lenne.

Nem kérdés, hogy a rengeteg innovatív fejlesztésnek köszönhetően az okostelefonok és társaik nagyon megkönnyítik az életünket. De ideje, hogy a bolygónk védelme is szempont legyen. 

Definiáljuk újra az innovációt! Tartósabb és zöldebb elektronikai cikkekre van szükség. Csatlakozz te is a mozgalomhoz!

Vannak olyan gyártók, akik már bizonyították, hogy a változás igenis lehetséges. Több márka törekszik arra, hogy növelje készülékei energiahatékonyságát, és csökkentse az előállításhoz szükséges energiát. Az is fontos cél, hogy fokozatosan kivonják a gyártásból a káros vegyi anyagokat. Míg 2006-ban minden telefonban tartalmazott PVC-t (amely kockázatos ftalátokat, azaz lágyítókat bocsát ki magából, és hulladékként káros anyagokká alakul), 2014-ben már csak a készülékek felében volt megtalálható. Sok gyártó száműzte az egészségünkre kockázatot jelentő brómozott égésgátlókat (a BFR-eket) is.

Keresd a javítható, bővíthető, újrahasznosítható termékeket – válj fogyasztóból szerelővé!

Minden alkalommal, amikor valaki megjavítja a telefonját ahelyett, hogy újat venne, eggyel kevesebb készüléket kell gyártani. Minden alkalommal, amikor valaki leszereli a laptop hátoldalát, és kicserél egy alkatrészt, tesz valami kézzelfoghatót az e-hulladék csökkentéséért.

Nagy sikerélményt ad, ha sikerül életet lehelni valamibe, ami eltörött, vagy látszólag tönkrement. Próbáld ki te is! Ha megjavítasz valamit, több leszel, mint egy egyszerű fogyasztó. Csavarhúzóval és javítási útmutatóval te is javíthatsz egy kicsit a világon: egy kidobott kütyüvel kevesebb lesz!

Méregmentes élelmiszereket!

Az utóbbi években egész Európában egyre gyakrabban található többféle növényvédő szer maradványa a vizsgált zöldségekben és gyümölcsökben. Egy átlagos németországi almaültetvényt például 34-szer permeteznek le egyetlen tenyészidőszakban. Ezek a vegyszerek és vegyszermaradványok megjelennek a táplálékunkban, tönkreteszik a talajt, a vizeinket és a levegőt.

A vegyszereken alapuló iparszerű mezőgazdaságnak komoly szerepe van az élővilág sokszínűségének csökkenésében, és veszélyeztet számos életfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatást: ilyen például a beporzás, a vizek természetes tisztulása, vagy a talaj termőképessége.

Célunk a mezőgazdaság és a megtermelt élelmiszerek méregtelenítése itthon és világszerte, mindannyiunk egészsége érdekében. Ennek érdekében képzéseket szervezünk leendő ökogazdáknak, kiadványsorozatot adunk ki és előadásokat tartunk az ökogazdálkodásról, és összehozzuk egymással azokat, akik tanítani tudnak, és akik tanulni akarnak. Olyan jövőért dolgozunk, amelyben az élelmiszer-termelés káros vegyszerek nélkül, ökológiai módszerekkel történik. Ez az ami jó a fogyasztóknak, jó a gazdálkodóknak, és kíméletes a bolygónkkal. Tudj meg többet!

 

 

 

Kategóriák