Vegyszermentes ruhákat

Tisztítsuk meg a ruháinkat a káros vegyszerektől!

Oldal - augusztus 30, 2017
A sokmilliárd dollárt termelő ruhaipari vállalatok a világ legnagyobb környezetszennyezői közé tartoznak. Termékeik gyártása során tönkreteszik Mexikó, Kína és Indonézia élővizeit, és sokszor a gyárakban dolgozók egészségét is. A gyártás során használt rengeteg veszélyes vegyi anyagból sok megtalálható az általunk viselt ruhákban is.

Kövesd a Greenpeace Magyarország munkáját!

2011 óta zajlik globális kampányunk a ruhaipar méregtelenítéséért. Azt követeljük a legnépszerűbb márkák gyártóitól: beszállítóikkal együtt vessenek véget a környezetszennyezésnek, és vonják ki a gyártásból a kockázatosnak ítélt vegyi anyagokat. Világszerte – így hazánkban is – teszteltünk a globális ruhamárkák kínálatát, hogy tartalmaznak-e kockázatos anyagokat. 2012-ben volt az első globális átfogó ruhatesztünk, mely után – részben a hazai demonstrációnak is köszönhetően – a Zara gyártója, az Inditex, mely a világ legnagyobb ruhaipari cégcsoportja a méregtelenítés útjára lépett.

2014-ben gyermekruhákat és sportruhákat teszteltünk. Ennek hatására számos cég a méregtelenítés mellett döntött. 2016-ban outdoor termékeket vizsgáltunk, és a túrafelszerelés-gyártó cégek méregtelenítéséért küzdöttünk. Az eredmény nem is maradt el, hiszen több kisebb cég vállalása után a legnagyobb outdoor beszállító, a Goretex is detox vállalást tett.

Mára körülbelül 70 ruhagyártó cég és beszállítók tucatjai tettek már konkrét ígéretet, és készítettek részletes ütemtervet arra, hogy miként hagynak fel a káros adalékanyagok használatával. A vállalatok teljesítményét mi is folyamatosan ellenőrizzük. 2016-os értékelésünkből kiderül, hogy a Nike sereghajtó, de a H&M és a Zarát tulajdonló Inditex már sokat tett a gyártási lánca méregtelenítéséért.

A teljes iparág megtisztulása hosszú folyamat, de már elkezdődött! Amit ezért te is megtehetsz:

  • Ha lehet, ne vásárolj új termékeket, részesítsd előnyben a használtruha-boltokat; szervezz ruhacsereberéket ismerőseid és barátaid körében;
  • Javíttasd a ruhaneműid és csak akkor dob ki őket, ha már tényleg nem lehet őket tovább átalakítani, hordani;
  • Amennyiben új terméket vásárolsz, válaszd a víztakarékos módon, biopamutból készült ruhákat, és részesítsd azokat a gyártókat előnyben, akik már tettek azért, hogy méregtelenítsék gyártási láncukat.
 

 

Kiadványok, tanulmányok

 

Kategóriák
Címkék