Cselekszünk a békéért

Oldal - január 26, 2017
A Greenpeace aktívan cselekszik a békéért és a nukleáris fegyverek leszereléséért.

Mondj nemet a nukleáris fegyverkezésre!

Európában Nagy-Britannia és Franciaország is rendelkezik atomfegyverekkel. A brit kormány a közeljövőben 36 000 milliárd forintnak megfelelő összeget költene új nukleáris fegyverekre. Ez annyira sok pénz, hogy ha egyfontos érmékből raknánk ki, akkor az hétszer körbeérné a Földet.

Kövesd a Greenpeace Magyarország munkáját!

Ahhoz, hogy ez a rengeteg pénz rendelkezésre álljon, alapvető szociális szolgáltatásokat szüntettek meg, olyan környezetvédelmi fejlesztésekkel egyetemben, amelyek a tiszta energiát biztosítottak volna a szigetország lakóinak.

Hol tartunk most a világbéke felé vezető úton?

Az 1960-as évek hidegháborús környezetében még elkerülhetetlennek tűnt, hogy a világméretű nukleáris fegyverkezési hajsza veszélybe sodorja az emberiséget. A nemzetközi közösség ezért összefogott, és betiltotta a fegyverkezési versenyt. Azóta 50 év telt el. Ez idő alatt majdnem minden nemzet tartotta magát a megállapodáshoz. Van azonban kilenc olyan ország, amelyek dacolnak a nemzetközi szabályozással, és ma is rendelkeznek nukleáris arzenállal.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Anglia, Franciaország, Kína, Izrael, India, Pakisztán és Észak-Korea együtt összesen több mint 15 000 nukleáris robbanófejet birtokolnak. Ebből mintegy 2000 élesítve, állandó készenlétben van, és bármikor elindítható.

Egy nukleáris konfliktus vagy baleset milliók halálát okozhatja egyetlen szempillantás alatt.

A kép azonban ezzel még nem teljes. Vannak olyan országok is, amelyek – bár másképp is dönthettek volna – elutasították az atomfegyvereket.

A Dél-Afrikai Köztársaság egyoldalúan leszerelte nukleáris fegyvereit. Svédország, Argentína, Líbia és Tajvan szintén leállította a nukleáris programját. Ukrajna, Kazahsztán és Fehéroroszország elutasította azokat az atombombákat, amelyeket a Szovjetuniótól örökölt.

Az elmúlt 30 év alatt a nukleáris fegyverek száma majdnem 80%-kal csökkent.

Azért dolgozunk, hogy egy nukleáris fegyverektől mentes világ felé tartsunk

A kontinenseket elpusztító bombák birtoklása nem vezet sehová.

Nem tudja megelőzni a polgárháborúkat, a kiberterrorizmust vagy az öngyilkos merényleteket, és nem tudja kezelni a világ valódi problémáit. Olyanokat, mint amilyen például a tiszta ivóvízhez vagy a megújuló energiaforrásokhoz való hozzáférés.

 

Egyre több biztonsági szakértő és katonai vezető ért egyet abban, hogy megvalósítható egy
biztonságosabb, nukleáris fegyverektől mentes világ
, és már vannak tervek arra, hogy mindez hogyan kivitelezhető.

A legfontosabb és legnagyobb erő, az emberek ereje, a mi oldalunkon áll!

 

 

Kapcsolódó tartalmak: