Óvjuk meg a méheket!

Meg kell szüntetni a méhgyilkos vegyszerek használatát, hogy megállíthassuk a méhpusztulást

Oldal - március 20, 2017
Hiszed vagy sem, minden harmadik falat ételt a méheknek köszönhetsz. A házi és a vadon élő méhek végzik a világon élő összes növényfaj 80%-ának megporzását. Egyetlen méhcsalád 300 millió virágot poroz be naponta. A méhek azonban riasztó tempóban pusztulnak az egész világon, így Európában is.

Kövesd a Greenpeace Magyarország munkáját!

Mi miatt pusztulnak a méhek?

A méhek pusztulása összetett folyamat, de egyáltalán nem egy titokzatos, érthetetlen jelenség. A tudomány már megtalálta az okokat: a globális felmelegedés, az egyre gyakoribb aszályok, a monokultúrás gazdálkodás, a természetes élőhelyek eltűnése, valamint a méhgyilkos vegyszerek alkalmazása mind óriási veszélyt jelentenek a méhekre.

Normális esetben télen egy méhkolónia 5-10%-a pusztul el, amit tavasszal a természetes szaporulat pótol. Az elmúlt telek során azonban Európában a háziméh-családok pusztulása 20% körüli volt (országonként 1,8% és 53% között változóan). Az Egyesült Államokban pedig a méhcsaládok 50-60 százaléka is elpusztult.

Új kutatások szerint a neonikotinoidos rovarirtó szerek nemcsak a jelentősebb téli méhpusztulásokkal, hanem sok méhbetegséggel is összefüggésben állnak.

A méhek gazdasági jelentősége

A méhek termékenyítik meg a Föld 100 leggyakoribb gabonanövényének 70%-át, melyek az emberiség élelmezésének 90%-át biztosítják. A legújabb becslések szerint a rovarbeporzás globálisan 265 milliárd euró gazdasági hasznot termel. Ez az európai mezőgazdaságra vetítve évente 22 milliárd eurónyi érték, amelyet a méhek „termelnek”.

Csak Európában 4000 zöldségfajta léte függ a virágbeporzók munkájától, de a gyümölcsfáink nagy része is olyan, amelynek szüksége van a megporzást végző rovarokra.

Ha a rovarbeporzás megszűnne, valószínűleg képtelenség lenne helyettesíteni bármilyen más módszerrel.

Az agrárvegyipar azzal riogat, hogy hatalmas veszteségeket okozna a méhgyilkos vegyszerek kivonása. Ezzel szemben az elmúlt években, mióta korlátozták a méhgyilkos rovarirtó szerek használatát, folyamatosan termésátlagrekordok dőlnek meg.

A növényvédő szerek és a méhek

Egy átfogó, 2014-es kutatás során 53 különböző vegyszer maradványait találtuk meg európai országokból gyűjtött virágpor- és méhkenyér-mintákban. Olyan virágpor is előfordult, amelyben a rég betiltott DDT bomlásterméke volt megtalálható. Máshol pedig 17 különféle mezőgazdasági vegyszer maradéka volt jelen egyetlen mintában.

Kutatóink eddig 7 olyan általánosan elterjedt vegyszert azonosítottak, amelyek kiemelten veszélyesek a beporzókra. Egy év alatt elértük, hogy a hét legveszélyesebb vegyszer közül négynek a használatát már korlátozta az Európai Bizottság.

A méhekre veszélyes növényvédő szereket gyártó vegyipari multik, a Bayer, a Monsanto, a Syngenta, a BASF, a Dow és a DuPont csak ködösítenek, és nem vállalják a felelősséget. Lobbistáik minden elkövetnek azért, hogy Európában ne szigorítsák tovább a szabályozást, hiszen a növényvédő szerek értékesítése hatalmas üzlet számukra.

Mi mentheti meg a méheket?

  • Az egész világon be kell tiltani azt a 7 növényvédő szert, amelyek a legveszélyesebbek a méhekre.
  • Ahol csak lehet, meg kell őriznünk a tiszta, vegyszermentes természeti környezetet: például a nemzeti parkokat és más védett területeket.
  • A vegyszereken alapuló ipari mezőgazdaságot le kell váltani a tiszta, egészséges táplálékot adó ökológiai gazdálkodásra.

Segíts te is a méhek megmentésében! Építs és helyezz a kertedbe méhmenedéket, és válaszd az ökológiai gazdálkodásból származó termékeket!

 

 

 

Kategóriák