Archivált oldal
 

Elég a tengerek kifosztásából!

A Közös Halászati Politika (KHP), az összes EU ország halászflottái számára előírt szabályok gyűjteménye. Meghatározza, hogy ki halászhat, mit halászhat, mikor és mennyi ideig. Ez a szabályozás nemcsak az európai tengereken történő halászatra vonatkozik. Mindenütt biztosítani kell, hogy a halászat környezetileg fenntartható módon történjen, és megélhetést biztosítson a halászok számára. De a KHP jelen formájában működésképtelen. A teljes felülvizsgálat, ami csak tízévente egyszer történik meg, most zajlik. Ez az utolsó lehetőségünk arra, hogy megmentsük a tengereinket.

 

2012. július 13. Infografika - A spanyol halászflotta

Az óceánok válságos helyzete és a halászati ipar sivár kilátásai sem győzték meg az európai kormányokat arról, hogy sürgősen változtatni kell a jelenlegi helyzeten.

Európa halászati területei a legnagyobbak a világon és valaha a legtermékenyebbek közé tartoztak. A Közös Halászati Politikának az elmúlt negyven évben alkalmazott fenntarthatatlan gyakorlata azt eredményezte, hogy az állományok teljesen kimerültek és a tengeri élőhelyek súlyosan károsodtak még a védett területeken is.

Az Európai Bizottság 2011 júliusában mutatta be a Közös Halászati Politika reform javaslatát. Erre minden évtizedben csak egyszer kerül sor. Ebben olyan intézkedéseket javasoltak, amelyek célja, hogy megakadályozzák a gazdasági és környezeti katasztrófát. A mostani reform az utolsó lehetőség arra, hogy megakadályozzuk az európai tengeri halállományok teljes pusztulását és a halászati ágazat elkerülhetetlen összeomlását.

Kategóriák