Öt követelés a közös halászati politika reformjában

Oldal - július 13, 2012

1. Helyreállítás

A halállományok 2015-re olyan állapotban kell, hogy legyenek, amelyek veszélyeztetésük nélkül biztosítják a fenntartható halászatot. Az engedélyezett halászható mennyiségek a tudományos javaslatoknál nem lehetnek magasabbak.

Az Európai Unió más államokkal közösen a 2002-ben tartott Fenntartható Fejlődés Csúcson erre kötelezettséget vállalt. Ennek ellenére az EU halászati miniszterei mindössze arra hajlandók, hogy csak lassan, fokozatosan csökkentik a kifogható mennyiségeket. A túlzott mértékű halászatot egészen 2020-ig folytatni akarják.

2. Reform

A hosszútávon fenntartható és kisebb környezeti károkat okozó halászati módszereket kell előnyben részesíteni oly módon, hogy ezek számára több halászati lehetőséget biztosítanak. Az évente kifogható mennyiségek új szempontú elosztásával az olyan halászokat kell előnyben részesíteni, akik a legkisebb környezeti kárt okozzák és a legtöbb előnyt biztosítják a közösségek számára.

Ma azonban ahelyett, hogy azokat a halászokat részesítenék előnyben a halászati hozzáférések területén, akik ilyen fenntarthatóan, alacsony környezeti hatással tevékenykednek, a miniszterek inkább a rövid távú gazdasági érdekek alapján döntenek. Sajnos ez tovább nehezíti a part menti kétkezi halászok helyzetét, akik fenntartható módon, szelektíven halásznak, és kevésbé romboló eszközöket használnak.

3. Csökkentés

A halászati kapacitást fenntartható szintre kell csökkenteni oly módon, hogy le kell selejtezni azokat a hajókat, amelyek a leginkább felelősek a halállományok tönkretételéért és a legtöbb kárt okozzák a tengerek élővilágában.

Hiába ismerik el a miniszterek, hogy szükséges a túlzott méretű európai halászflották számának csökkentése, sajnos nem hajlandóak pontos határidőket meghatározni a végrehajtásra. A flottacsökkentést ugyanis a hatalmas hajóknál kellene kezdeni, amelyek a legjobban hozzájárulnak a túlhalászathoz és a legnagyobb környezeti károkat okozzák.

4. Védelem

A tenger élővilágát úgy lehet és kell megóvni, hogy a halászatnak a tengeri környezetre és fajokra gyakorolt hatását a lehető legkisebbre kell csökkenteni.

A miniszterektől gyönyörű, hangzatos beszédeket hallunk arról, hogy ökológiai megközelítésű halászati gazdálkodást kell kialakítani, amelyeknek része kell, hogy legyen a több fajra vonatkozó gazdálkodási terv és hogy több információra van szükség a fogások területi és időszaki eloszlására vonatkozóan.

5. Politika

A halászati lehetőségek és a támogatások elosztása során a fenti szempontokat kell figyelembe venni.

A miniszterek azonban gyengék a büntetésben, de nagyok a halászati és akvakultúra ipar felé tett ígéretekben.

Kategóriák